Definities
- Bierbrouwerij
Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet onderdeel van een concern.
- Brouwerijhuurder
Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.
- Bierhandelaar:
Onderneming die zich, onder eigen naam, hoofdzakelijk met het commercialiseren van bieren van anderen bezig houdt.
- Zelfbrouwer:
Natuurlijk persoon die in vrije tijd bier brouwt voor eigen consumptie en waarover geen accijns wordt betaald.
- Historisch Biermerk:
Benaming van originele bieren die doorheen door een zelfstandige brouwerij gebrouwen werden en die in een historisch ononderbroken lijn zijn.
- Nederlands bier:
Een bier dat in Nederland gebrouwen wordt of dat in opdracht van een in Nederland gevestigde brouwerijhuurder gebrouwen wordt en is bedoeld voor onder meer de Nederlandse markt.
In de bovenstaande definities wordt steeds gesproken over Bierbrouwerij en bewust niet voor Brouwerij: in een Brouwerij kan in principe alles worden ‘gebrouwen’, in een Bierbrouwerij wordt bier gebrouwen.
Meer uitleg over:
Moederbrouwsel/origineel bier
- Een moederbrouwsel is, ten opzichte van een etiketbier, het bier dat het eerst op de markt verscheen en de naam draagt als bedacht door de bierbrouwerij van dit bier;
- Bieren die onder dezelfde naam in verschillende produktie-eenheden worden gebrouwen mogen eveneens worden aangemerkt als moederbrouwsel/origineel bier, waarbij er vanuit wordt gegaan dat er geen aanmerkelijk smaakverschil geconstateerd wordt
Etiketbier
- Een etiketbier is een bier dat met dezelfde receptuur, onder afwijkende naam van het moederbrouwsel, met een min of meer vaste naam door een bierbrouwerij op de markt worden gebracht.
E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl
Laatste update:
(GMT +1)
copyright
© 1988 - 2002 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.