cambrinus                      

Wie is Cambrinus?

Omdat de brouwers het zonder God moesten doen, kregen ze een koning, in de persoon van Cambrinus, een legendarische figuur die, schrijlings op zijn bierton gezeten, een bierpul in de hand houdt. Op deze pagina staat een illustratie, getekend door Annelies van Velse, van Cambrinus.

In 1543 komen we zijn naam voor het eerst tegen, in een gedicht van Burkart Waldis uit Neurenberg. Sommige denken dat Jan I, Hertog van Brabant, ook wel Jan Primus genoemd, Cambrinus was. Jan Primus werd in 1252 geboren, zoon van Hertog Hendrik III en Alix van Bourgondië. In 1267 werd hij Hertog van Brabant en Lorreijnen nadat zijn broer Hertog Hendrik IV afstand deed van de heerschappij. Zijn naam, Jan Primus, werd later verbasterd tot Cambrinus. Behalve Cambrinus wordt hij ook wel Gambrinus genoemd; verder zien we hem ook vaak afgebeeld als Hertog Jan.
De betekenis van Jan Primus voor de bierwereld ontstond toen hij de kiem legde van de Belgisch-Brabantse brouwerijnijverheid door de Brusselse wethouders het recht om vergunningen te verlenen voor het brouwen en verkopen van bier. Hij werd toendertijd benoemd tot erepresident van het Brusselse Brouwersgilde.
Jan Primus hield zelf ook van een stevige pot bier. Zo ontstond de legende die vertelt dat Jan Primus op 5 juni 1288 een belangrijke overwinning op de Aartsbisschop van Keulen behaalde bij Slot Woeringen, waarbij hij ook de heerschappij kreeg over het Hertogdom Limburg. Hij vierde de overwinning met een gigantisch driedaags banket, waarbij hij een enorme hoeveelheid bier achteroversloeg, zoveel dat men hem met ontzag tot "Koning van het Bier" promoveerde. Na de glansrijke overwinning in de veldslag riep hij zijn mensen bijeen. Hij beklom een stapel biertonnen en ging schrijlings op de bovenste ton zitten, alsof het een paard was. Met een kruik schuimend bier in de hand proostte hij op zijn land en op de gezondheid van het volk. Zo zien wij Koning Cambrinus nog steeds afgebeeld. Jan Primus stierf in 1294 na een toernooi in Baarle-Hertog aan zijn verwondingen.
Het bestaan van Cambrinus is echter niet aan te tonen. Hoe dan ook, hij regeerde vanaf het eind van de Middeleeuwen overal in Europa en was een geweldige reclame voor de brouwers in de 19e eeuw: zij maakten handig gebruik van het symbool van gezelligheid en verbroedering om de kwaliteit van hun bieren aan te prijzen.
De oudste verwijzing naar het koningschap van Cambrinus vindt men terug in het Deutsche Brauereimuseum in Munchen, waar zich een 16e eeuws beeldje bevindt, gezeten op een bierton, gekleedt als ridderkoning (kroon, mantel, schild, baard) met in de rechterhand een kelk vol gerstenat

Wat is CAMBRINUS?

Cambrinus is een computer-programma, geschikt voor gebruik op een Personal Computer, waarmee gegevens over brouwerijen en de door deze brouwerijen gebrouwen bieren kunnen worden geregistreerd en op een eenvoudige wijze kunnen worden benaderd. Cambrinus wordt standaard geleverd met alle brouwerijen en bieren van Nederland. Naast de Nederlandse brouwerijen zijn er ook een groot aantal Belgische brouwerijen in Cambrinus opgenomen. Doch sinds begin 2001 worden de Belgische brouwerijen niet meer onderhouden. Cambrinus is een DOS-programma maar functioneert zonder problemen onder Windows.

Cambrinus kent, naast het registreren van allerlei informatie over bierbrouwerijen en hun bieren, meer mogelijkheden. Hierna volgt een overzicht van de onderdelen van Cambrinus:

BROUWERIJEN & BIEREN

Het belangrijkste onderdeel van Cambrinus vormt de module waarmee brouwerijen en hun bieren kunnen worden geregistreerd. Deze module bevat een eindeloze hoeveelheid informatie over Nederlandse (en een groot deel van de Belgische) brouwerijen en hun bieren:

BROUWERIJEN

BIEREN Alle informatie is vanuit verschillende gezichtspunten af te drukken naar printer, scherm dan wel bestand. Veel van de informatie uit deze module is afkomstig uit de onder bierliefhebbers welbekende Bierbijbel van Peter Crombecq: Bierjaarboek 1993-1994 (ISBN 90 215 1909 7) en Bierjaarboek 1995-1996 (ISBN 90 215 2432 5).

BROUWMODULE

In nauwe samenwerking met Wil van den Broek, bestuurslid van het Wijn- en bierbrouwersgilde "de Amervallei" is een module ontwikkeld waarmee amateurbierbrouwers hun brouwaktiviteiten kunnen registreren. Deze module biedt de volgende mogelijkheden:

ETIKETTENMODULE

Een veel gebruikte module in Cambrinus is de module die het voor verzamelaars van etiketten mogelijk maakt om een etiketten-verzameling te registreren in Cambrinus. De specificaties zijn opgesteld door een in verzamelaarskringen bekende persoon: Hans Meijs. Zodra etiketten eenmaal zijn vastgelegd kan eenvoudig een overzicht worden geproduceerd uit Cambrinus, dat kan worden meegenomen naar verzamelbeurzen.

BIERLEXICON

Cambrinus bevat informatie over ruim 100 begrippen in de bierwereld. Ieder onderwerp wordt verklaard waarbij vaak ook de achtergrond wordt belicht. Ook deze informatie is weer af te drukken op printer, scherm of bestand.

CULINAIR MET BIER

Deze module bevat meer dan 300 recepten ter bereiding van een heerlijke maaltijd op basis van bier. De recepten zijn gecategoriseerd naar gang. Deze module wordt onderhouden door Margreet Ausems. Natuurlijk kunnen de recepten worden afgedrukt, zodat het recept binnen handbereik kan blijven bij de bereiding. Veel kookplezier!

BIERLITERATUUR

Cambrinus bevat ruim 600 uitgaven op het gebied van bier. Per uitgave worden een aantal gegevens bijgehouden zoals zoeknaam, titel, auteur, jaar van uitgave, uitgeverij, ISBN, prijs en bron. Hiernaast is er meestal nog een beknopte omschrijving van de inhoud van de uitgave. Deze module wordt onderhouden door Maarten Zwerver. Het is vanzelfsprekend mogelijk de lijst af te drukken zodat deze kan worden meegenomen naar een boekhandel.

BIERPRAET

Cambrinus biedt de mogelijkheid om spreuken, spreekwoorden en zegswijzen met een verklaring op te nemen. Standaard wordt Cambrinus geleverd met ruim 70 verschillende 'bierpraetjes'. Optioneel worden al deze bierpraetjes op het hoofdmenu getoond.

Cambrinus biedt de mogelijkheid om diverse overzichten te produceren en deze naar eigen keus af te drukken, op het scherm te tonen, dan wel in een bestand te plaatsen. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om zelf gegevens te registreren over brouwerijen en hun bieren uit andere landen dan Nederland (en België), dan wel nieuwe Nederlandse (en Belgische) bieren en brouwerijen toe te voegen, te wijzigen dan wel te verwijderen.

Hoewel een aanzienlijke hoeveelheid tijd is gestoken in de speurtocht door de Nederlandse en Belgische bierwereld en gepoogd is zo volledig mogelijk te zijn, is het altijd mogelijk dat hier of daar brouwerijen en/of bieren ontbreken, de naam van een brouwerij of bier onjuist is, of dat brouwerijen en/of bieren inmiddels niet meer bestaan. Hiervoor bij voorbaat onze welgemeende excuses met de opmerking dat wij zeer geïnteresseerd zijn in op- en aanmerkingen, onjuistheden en onvolkomenheden. Stuur dan een e-mailbericht.

Downloaden van Cambrinus

De volledige versie van Cambrinus is sinds 1 januari 2001 te downloaden. Ieder kwartaal wordt er per e-mail een update verzonden van de gegevens in de database. De toezending van deze update is kosteloos. Door een bericht te sturen naar update@cambrinus.nl met hierin uw naam en adres, kunt u de update ieder kwartaal per e-mail toegezonden krijgen. De grootte van deze update is ongeveer 1 Mb.

Installatie-aanwijzingen:

Downloaden update Cambrinus

Heb je alleen de meest recente database van Cambrinus nodig omdat je de programmatuur al eerder gedownload hebt download dan alleen een database

 


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2002 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.