Witte Klavervier

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2011
Jaarproduktie: 100 hl.
Provincie: Overijssel
Postadres:
Koestraat 33
8011 NJ Zwolle
KvK-nummer: 52000265
Telefoon: 06-22001711
Eigenaar/directeur: Henk en Freek Ruis
URL: http://www.witteklavervier.nl
@mail: info@witteklavervier.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Witte Klavervier is opgericht op 28 januari 2011 om 16.00 uur. De Witte Klavervier is gevestigd in een monumentaal pand in de historische binnenstad van Zwolle. Het is een met zorg en liefde gerestaureerd monument (oorspronkelijk ongeveer 1450, huidige vorm sedert omstreeks 1651, in 1971 onder Monumentenzorg ingrijpend gerestaureerd), gelegen op een unieke locatie in het stadscentrum grenzend aan één van de oudste straten (het Kromme Jak) van de historische binnenstad. Initiatiefnemers achter Witte Klavervier zijn Freek (1961) en Henk Ruis.

Witte Klavervier is een oorspronkelijk lokaal bier, dat sinds 1651 gebrouwen werd in de stadsbrouwerij van Zwolle, gevestigd in de Koestraat 33, midden in de historische Zwolse binnenstad. De Witte Klaviervier had destijds een belang van 50% in "De Grobbenhaere", een katerstede (boerderij) in het kerspel van Wijhe compleet met drie morgens land (ongeveer 0,75 hectare) genaamd de Hoenhorstbelt.
Witte Klavervier was destijds één van de zeventien brouwerijen in Zwolle. In die omgeving werd vroeger hop verbouwd. Recent werd voor het eerst weer een hopplantage in gebruik genomen.
Witte Klavervier heeft de ambitie om een sublieme lijn bieren te realiseren die recht doen aan verschillende kernwaarden. Het gaat hierbij niet alleen om kwaliteit, maar ook om historie, waar mogelijk gebruik van lokale ingrediënten en respect voor het milieu.
Witte Klavervier hanteert de slogan "Fortuna Vitrea - In Vitro Fortuna". De Latijnse uitdrukking Fortuna Vitrea gaat terug op een spreuk zoals aangetroffen in een verzameling gezegden (Sententiae, daterend van rond de eerste eeuw voor Christus) van de Romeinse schrijver Publilius Syrus (ofwel: Publilius de Syriër). Voluit luidt deze spreuk: "Fortuna vitrea est: tum cum splendet, frangitur." Letterlijk vertaald betekent dit: Geluk is (als) van glas: juist als het op zijn mooist schittert, wordt het gebroken.

Deze metafoor duidt de breekbaarheid van geluk aan. Bedacht moet nog wel worden dat het Latijnse woord Fortuna in wezen zowel voor geluk als voor ongeluk staat, meer in de zin van lot. In het Engels kun je zo ook spreken van "good or bad fortune".

De spreuk die Witte Klavervier aan deze klassieke observatie hebben toegevoegd en wel in de stijlfiguur van een chiasme om de wisselwerking tussen de beide spreuken te benadrukken, luidt: "In Vitro Fortuna". Het gaat hier om zogenaamd potjeslatijn, want het tweede deel van de spreuk is door de brouwerij niet in de klassieke letteren aangetroffen maar zelf verzonnen.

Letterlijk vertaald betekent dit gedeelte van de spreuk: In (dit) glas (zit) Geluk. Met deze spreuk brengen Witte Klavervier een heildronk uit op de bierdrinker. Echter zit hierin ook een waarschuwing verpakt: ook hier kan het woord Fortuna in zowel gunstige als ongunstige zin worden uitgelegd. Dit indachtig de vermaning: Geniet, maar drink met mate!

afb. 1: Etiket Blond Hoppenbier

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Henk Ruis (links) en Freek Ruis (rechts)

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.