Valleibieren Leusden

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2004
Gesloten: 2013
Asschatterweg 233
3831 JP Leusden
Provincie: Utrecht
Telefoon: 06-46372163
Eigenaar/directeur: Bert Burger
Brouwmeester: Bert Burger
URL: http://www.valleibieren.nl
@mail: info@valleibieren.nl
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwerij Valleibieren Leusden werd geopend op 18 september 2004. De brouwerij van Valleibieren Leusden is gevestigd in de voormalige kalverenstal van boerderij de Riet van Jan en Cobie de Kruijf. Deze biologische/ecologische boer levert tevens de benodigde gerst en hop. De gerst werd aanvankelijk vermout in Antwerpen, maar tegenwoordig vermout Bert Burger de gerst zelf. De roestvrije mouterij bestaat uit vijf stapelbare roosters waarop twaalf kilo brouwgerst kan liggen. Per keer kan er dus maximaal zestig kilo gerst worden vermout. De bostel gaat naar het vee en het spoelwater wordt vermengd met de koemest en op de akkers gebruikt. De bierige hobby van brouwmeester Bert Burger (1952) liep uit de hand. Van de keuken kwam hij in de schuur terecht. De schuur heeft een oppervlak van ongeveer 50 vierkante meter. Met zijn recepten sleepte hij al eens een prijs in de wacht. Burger is lid van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei uit Amersfoort. Hiernaast is hij lid van het Klein Brouwerij Collectief. In het dagelijks leven is Burger werkzaam als docent economie HAVO/VWO.
Tot 2007 reisde de brouwer met zijn bier alle bierfestivals af in Nederland. Hij koos er echter voor om het regionale belang te laten prevaleren boven het landelijke belang. In 2011 stond de brouwer, samen met andere producenten, een keer per kwartaal op een speciale markt voor streekproducten in Amersfoort.
Een deel van de brouwerij werd door de brouwmeester zelf gebouwd. De rest is door een bevriende lasser, Theo den Hartog, in elkaar gelast.
Het aantal horeca-bedrijven dat het bier schenkt groeide in 2004 al snel naar vijftien.De etiketten worden ontworpen door Bert Burger en, collega Tekenen, Wilfried de Boer.
In december 2010 werd een nieuwe brouwinstallatie aangeschaft bij Van der Kooy Jubbega Unibrew Nederland, namelijk een Speidel Braumeister met een capaciteit van 200 liter. Daarnaast werden er twee vergistingtanks van 240 liter aangeschaft. Indien er efficient wordt gebrouwen kan er vier hectoliter per dag worden gebrouwen.
In 2011 werd bekend dat de boer een nieuwe stal liet bouwen. De oude stal kwam hiermee beschikbaar. De brouwer overweegt om de oude stal in gebruik te nemen om hiermee de brouwcapaciteit te kunnen vergroten. Hierin zal ook een proeflokaal worden gehuisvest. Door gebruik te maken van glazen wanden kan het brouwproces door de bezoekers worden gevolgd.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.