Bierbrouwerij Sint Servattumus

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1996
Jaarproduktie: 500 hl.
Ericastraat 11b
5482 WR Schijndel
Provincie: Noord-Brabant
Postadres:
Michiel de Ruyterstraat 13
5481 GE Schijndel
KvK-nummer: 16084967
Telefoon: 073-5478956
Eigenaar/directeur: Stichting Bierbrouwerij Sint Servattumus
Brouwmeester: Toon v.d.Heijden,Carli en Henk v.d.Ekart
URL: http://www.sintservattumus.nl
@mail: info@sintservattumus.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Stichting Bierbrouwerij Sint Servattumus werd opgericht op 22 oktober 1996. De brouwerij is vernoemd naar Sint Servatius, de schutspatroon van Schijndel en tevens beschermheilige van Maastricht. Sint Servatius kwam op 13 mei 384 in Maastricht te overlijden.
De drijvende krachten achter de brouwerij zijn Toon van der Heijden (1963) en zijn buurjongens Carli en Henk van den Ekart.
Brouwmeester is Toon van der Heijden, in het dagelijks leven tevens werkzaam als magazijnmedewerker. Toon begon zijn brouwerscarrière als iedere brouwer begint: in de keuken. In 1992 begon hij hiermee met een brouwpan van 20 liter. In ongeveer vier jaar tijd maakte hij zich het brouwersvak meester. De 20 liter brouwpan werd een 50 liter brouwpan en hij verhuisde van de keuken naar de schuur. Toon maakte dankbaar gebruik van het feit dat hij anderhalf jaar werkzaam is geweest bij een vestiging van Heineken in Den Bosch.
Carli van den Ekart volgde de studie levensmiddelentechnologie aan de HAS in Den Bosch terwijl zijn broer Henk CV-installateur is. Ook Carli en Henk waren thuisbrouwers.
De stap van thuisbrouwer naar professioneel brouwer bleek een grote stap. Het duurde drie lange jaren alvorens Toon het bestemmingsplan gewijzigd kreeg, zodat hij in zijn schuur aan de slag kon gaan. Ook duurde het geruime tijd alvorens de benodigde paperassen van de douane in zijn bezit waren. Op 1 september 1997 werd een vergunning verstrekt door de Dienst der Accijnzen en mocht er gebrouwen gaan worden voor de verkoop.
In eerste instantie werd er gebrouwen in een schuur achter het huis van de brouwmeester. Het was echter de bedoeling om de brouwerij te vestigen op een andere lokatie. Tot dat moment werd een hoeveelheid van 75 liter bier per keer gebrouwen.
In vroeger tijden werd in de omgeving van Schijndel hop geteelt. Dit was voor een aantal brouwerijen een reden om zich in Schijndel te vestigen. Net voor de tweede wereldoorlog sloot Brouwerij De Zwaan van de familie Swinkels als laatste Schijndelse brouwerij haar poorten. Er stonden ooit zeven brouwerijen in Schijndel.
De financiering van de brouwersactiviteiten werden voor een deel bekostigt uit de oprichting van de Vereniging Vrienden van Bierbrouwerij Sint Servattumus. Leden betaalden per jaar een contributie van f75,00. Tevens was het mogelijk om obligatiehouder van de brouwerij te worden.
De brouwactiviteiten werden verplaatst van de keuken van Toon naar de schuur achter het huis om vervolgens gebruik te maken van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Vanaf eind 1997 werden de bieren echter voor het grootste deel gebrouwen met de eigen brouwfaciliteiten.
De distributie van het bier werd verzorgd door Slijterij De Graaf in Schijndel, waar de produkten van de Schijndelse brouwerij ook voor de particulier verkrijgbaar waren. Hiernaast werd er bier afgevuld in fusten van 20 of 30 liter.
Vanaf 1998 werd er hard gewerkt aan een pand gelegen aan de Ericastraat op een Schijndels bedrijventerrein. Het pand werd gekocht door Henk. Een deel van het pand werd gebruikt voor zijn eigen bedrijf terwijl het minst aantrekkelijke deel van het pand als brouwerij werd ingericht. Beneden was er 120 m2 beschikbaar en boven 60m2. In het bovengedeelte is het kantoor en het proeflokaal gesitueerd. De brouwerij werd geopend op 3 september 2000.
Henk is beheerder van het pand en verantwoordelijk voor de techniek, Carli voor het brouwen en het laboratorium en Toon eveneens voor het brouwen alsook voor de marketing.
Eind 2000 kon er 1.800 liter per maand worden gebrouwen. Over het gehele jaar 2000 werd er 220 hectoliter bier gebrouwen. In 1999 was dat nog 150 hectoliter. Op 2 september 2001 werd op de Open Dag het nieuwe proeflokaal geopend.
Eind 2002 werd een afvullijn met etiketteerder overgenomen van de Arcense Bierbrouwerij. De lijn werd in mei 2003 in gebruik genomen. Vanaf 2003 werd er naast de brouwerij ook een party-service opgezet, die echter los staat van de brouwerij. In de loop van 2003 werd tevens een aanvang gemaakt met de installatie van de brouwapparatuur en werd er een gisttank van 700 liter geplaatst. Het ging de brouwerij in 2003 voor de wind: er werd drie à vier keer per week gebrouwen en de omzet steeg ten opzichte van het jaar ervoor met 40%.
In 2004 werd brouwmeester Carli van den Ekart de trotse vader van dochter Maud.
In 2004 werd gebrouwen op zaterdag, maandag en woensdag.
Begin 2005 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen. Ook werd er in 2005 een proeflokaal geopend.
In 2004 werd bekend gemaakt dat de mogelijkheden worden onderzocht om in Schijndel weer hop te telen. Schijndel was in de 18e eeuw het centrum van de hopteelt in Nederland. Tientallen jaren geleden is deze kweek volledig uit het landschap verdwenen. Werkgroep Schijndels Landschap wilde met steun van de reconstructiecommissie Maas en Meierij de kweek van hop terug leven inroepen en begon in 2005 met het planten van zes verschillende rassen hop. De geteelde hop ging in het najaar van 2005 naar Bierbrouwerij Sint Servattumus die de hop verwerkte in haar bier.
In 2007 ging de brouwerij verder uitbreiden. De schilder, die voorin het pand was gevestigd, vertrok. Een groot deel van de hiermee vrij gekomen ruimte werd bij de brouwerij getrokken. Deze ruimte bedroeg ongeveer 100 m2. In deze ruimte werd de nieuwe bottellijn met etiketteermachine geplaatst. Deze apparatuur werd aangeschaft in Duitsland.
In november 2009 werden twee grote vergistingstanks geplaatst.
In 2010 verkreeg de brouwerij een vergunning voor distilleren en werd begonnen met het distilleren van speltjenever, hetgeen voorheen gebeurde bij stokerij De Onrust in Wageningen. De brouwcapaciteit bedroeg in 2010 14 hectoliter per week.
In het voorjaar van 2010 verhuisde een gedeelte van de brouwerij naar een andere lokatie, namelijk de voorraad bier die klaar is voor de verkoop en etiketteren. De vrij gekomen ruimte werd in gebruik genomen voor het distilleren en de Brouwlandwinkel. Een ander gedeelte van de vrij gekomen ruimte zal worden gebruikt voor de productie van Whisky. Mobiel: 06-19328967.

afb. 1: Links Jan Hoppenbrouwers en rechts Toon van der Heijden

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Etiket van Skendelse Bok

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.