Scone Bierbrouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2007
Gesloten: 2011
Voltastraat 11
1433 BL Kudelstaart (Gem. Aalsmeer)
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: 0297-327895
Eigenaar/directeur: Eric van Wieringen en Leonard van Rijn
Brouwmeester: Eric van Wieringen en Leonard van Rijn
URL: http://www.sconebierbrouwerij.nl
@mail: info@sconebierbrouwerij.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Sinds 1999 brouwt Leonard van Rijn bier. Hij kreeg van zijn zwager een blik om een amber mee te kunnen maken. Leonard ging aan de slag en de liefde voor het brouwen was geboren. Alleen moest het wel beter kunnen, met echte ingrediënten en methodes. Op het winterbierfestival in Delft stond destijds de amateur bierbrouwvereniging " 't Wort Wat" uit Hoofddorp. Zij vertelden Leonard dat ze ook een cursus bierbrouwen geven. Leonard schreef zich in en deed de cursus. Sindsdien brouwt hij bier in de schuur bij zijn woning.

Eric van Wieringen is al sinds 1999 erg gečnteresseerd in het maken van drank. Een beetje mixen met kruiden in alcohol mag Eric graag doen en zo heeft hij al heel wat lekkere likeurtjes gemaakt. Ook mag Eric graag een biertje drinken, vooral het uitproberen van diverse speciaalbieren is een geliefde bezigheid.

Het is 3 maart 2005, Leonard moet met zijn vrouw en haar collega's naar Mama Mia. Eén troost, Eric van Wieringen moet ook!!! De vrouwen van de mannen zijn collega's(apothekersassistenten) en vriendinnen. Hoe kwamen Leonard en Eric deze dag door? Al snel bleek de gezamenlijke liefde voor bier.

De musical was nog niet afgelopen of de heren zaten al als enige van de apotheek aan het bier. De rest dronk jus d'orange of vin blanc ou rouge. Dit mocht de jongens er niet van weerhouden om al snel een 2e te bestellen. Het tempo was gezet, evenals de buikjes van de jongens. Goed, ter zake. Eric vroeg: "wat doe jij zoal, Leonard?" Over zijn antwoord hoefde Leonard niet lang na te denken en was kort en bondig: "bier brouwen, zoveel mogelijk!" De interesse van Eric was direct gewekt. Leonard vroeg op zijn beurt: "wat doe jij zoal, Eric?" Ook het antwoord van Eric liet niet lang op zich wachten: "Ik maak zelf likeur." Eric had in de wandelgangen(van het Beatrix theater) gehoord, dat Leonard alleen op Koninginnedag brouwde. Dit bleek totaal niet waar te zijn, hij brouwde zo vaak mogelijk. " Eric gaf aan wel eens zo'n dag mee te willen maken en een week later was het al zover.

Met het lood in z`n schoenen slofte Eric richting Schweitzerstraat, denkend: "Zal die Leonard echt bier kunnen brouwen, en hoe zal het gaan vandaag?,bier drinken kan hij wel, maar brouwen?" Daar kwam hij aan bij het hekkie, blaffende honden verwelkomde hem: "hoi, nou hier gebeurd het dan!!!" n blik in de schuur zei genoeg, overal potten en pannen: "Ga jij maar even schroten, Eric." En de arme knul stond een kwartier aan een slinger te draaien, bij god niet wetende wat hij aan het doen was. "Gaan we brood bakken? :vroeg hij met een glimlach. "Nee, dit is gerstemout wat je nu aan het malen bent." :zei Leonard. Hierna begreep Eric alles behoorlijk snel met zijn twijfelachtige achtergrond als illegale stoker. Na een dag hard werken en bier drinken, je moet immers weten wat je aan het doen bent, was het eerste resultaat heerlijk. Hierna volgde nog vele brouwsels!!!

Tijdens de eerste officiële vergadering werd na een heftige discussie besloten om de brouwerij de volgende naam te geven, "Proudfoot Brewery". Al na 2 weken stond de naam "Proudfoot Brewery" al ter discussie. Vragen als, klinkt het niet te Engels, is het niet te snel verzonnen en slaat het eigenlijk wel ergens op kwamen al snel aan de orde. Er moest een nieuwe naam komen die meer tot de verbeelding sprak.

Kudelstaart heette in de middeleeuwen "Sconedorp" wist Eric te vertellen. "Scone Bierbrouwerij!!!" :riep Leonard. Eric was direct enthousiast. Na wat zoekwerk bleek scone "mooie" te betekenen, de nieuwe naam was geboren.

De brouwers wilden een terugkerend element op hun etiketten, dit werd de Hollandse leeuw. In Aalsmeer is deze leeuw bekend met een aal in zijn klauwen. De jongens hebben deze aal veranderd tot een glas bier. Dit is nu het wapen wat voortdurend terugkeert op de etiketten van "De Scone Bierbrouwerij".

In 2006 gingen de jongens naar het bokbierfestival in Amsterdam. Zij hadden shirtjes aan met de naam van de brouwerij erop en al snel werden zij opgemerkt door medewerkers van PINT.

Sinds 2008 wordt er gebrouwen in een pand aan de Helling in Aalsmeer, gelegen in het oude dorpsdeel van Aalsmeer.
In 2009 werd er gestart met de verkoop van koffielikeur waarin aardbeien worden verwerkt, een idee van Eric van Wieringen. Rond 1850 was Aalsmeer het centrum van de aardbeienteelt. Daarnaast zijn er voorbereidingen voor het maken van een maltwhisky onder de naam van Scone.

Op 1 januari 2012 hield de brouwerij op te bestaan, wegens tijdgebrek, tegenvallende verkoopresultaten en het opzeggen van het huurcontract door de verhuurder.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.