Stadsbrouwerij De Romein

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2006
Jaarproduktie: 550 hl.
Gesloten: 2012
Pancratiusplein 46
6411 JZ Heerlen
Provincie: Limburg
Telefoon: 045-5715731
Eigenaar/directeur: Adriaan Christiaansen
Brouwmeester: Adriaan Christiaansen en Joep Hoffman
URL: http://www.bierbrouwerijderomein.nl
@mail: jjmhofmann@home.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

In het voormalige bankgebouw aan het Pancratiusplein in Heerlen komt een bierbrouwerij. Initiatiefnemer is Ad Christiaansen, tevens eigenaar van het naastgelegen Grand Café Oppidom en andere horeca-gelegenheden in het land.

Christiaansen hoopt binnen afzienbare tijd het eerste bier te kunnen presenteren. De brouwinstallatie is afkomstig uit Oostenrijk.

In eerste instantie produceerde Christiaansen één soort bier. Later moeten dat drie verschillende typen worden.

"Het wordt een kleinschalige brouwerij met echt ambachtelijk bier. Pilsenerachtig, maar met een andere smaak dan gewoon pils. Wij filteren het bier minder. Daardoor krijgt het een andere kleur. Donkerder, een beetje zoals La Chouffe." Twee werknemers van Oppidom zijn officieel brouwmeester en gaan het bier produceren. Met de Oostenrijkse apparatuur kan brouwerij De Romein maximaal vijfhonderd hectoliter bier op jaarbasis brouwen. Het grootste deel van die productie wordt afgenomen door Grand Café Oppidom. Het is nog de vraag of het bier ook gebotteld wordt zodat consumenten het mee naar huis kunnen nemen. "Dat hangt af van de vergunningen. De belastingdienst moet dan namelijk precies weten hoeveel je verkoopt in verband met de accijnzen. Dat is nogal ingewikkeld."

Christiaansen wilde aanvankelijk in 2004 een restaurant beginnen in het leegstaande bankgebouw. Dat plan is niet doorgegaan omdat het pand geen ingang heeft aan het Pancratiusplein, maar aan de Pancratiusstraat. De brouwerij wordt een onderdeel van het restaurant. "De brouwerij staat als het ware midden in de zaak. Bezoekers kunnen kijken wat er gebeurt."

Voordat met de brouwerij werd begonnen had Christiaansen jaren hiervoor al geassisteerd bij de aanleg van technische voorzieningen bij de voormalige bierbrouwerij Bosch in Maastricht. Door toeval kwam Christiaansen in contact met Dreher in het Oostenrijkse Pottenstein. Dit bedrijf houdt zich onder andere bezig met de bouw van apparatuur voor kleinere brouwerijen. De oprichter was Anton Dreher, van brouwerij Klein Schwechat in de buurt van Wenen. Leopold Schlogl bekwaamde zich bij het betreffende familiebedrijf in het maken van brouwerijapparatuur. In 2006 was er al aan ongeveer 50 brouwerijen apparatuur geleverd. Het bedrijf levert sinds 1993 brouwerijapparatuur.
Joep Hofman en Adriaan Christiaansen (zoon van Ad Christiaansen) hebben bij Dreher geleerd om met de apparatuur om te gaan. Aldaar maakten zij zich de kunst van het brouwen eigen. In Pottenstein werd hun eerste bier gebrouwen dat in fusten naar Heerlen is overgebracht.
Per keer kan er 250 liter worden gebrouwen. Het doel is een brouwvolume van 550 hl. per jaar.

Oppidom en Romein nu van Alfa
Dagblad De Limburger, vrijdag 18 mei 2012, Blz. 2 - door onze verslaggever

HEERLEN - Brouwerij Alfa in Thull heeft Stadsbrouwerij De Romein en restaurant Oppidom in Heerlen overgenomen. Ad Christiaanse, de huidige eigenaar van Oppidom en De Romein, heeft dit bevestigd. Het restaurant zal worden omgetoverd tot een TexMexrestaurant en De Romein wordt een feestcafé.
Dit heeft als gevolg dat al het personeel van boven de 35 jaar niet wordt overgenomen. Deze werknemers hebben inmiddels wel bijna allemaal een nieuwe baan gevonden. Christiaanse verwacht dat de overname snel gebeurt en dat de nieuwe eigenaar in augustus al de deuren opent. Of het Romein Bier nog gebrouwen gaat worden in Heerlen is nog onduidelijk.
Volgens de Alfa Brouwerij uit Thull zit de hele overname in de laatste fase. De brouwerij wil nog niet op het eventueel brouwen van bier in Heerlen vooruitlopen.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.