Stadsbrouwerij De Ridder

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Heineken
Opgericht: 1857
Jaarproduktie: 100000 hl.
Gesloten: 2002
Oeverwal 3-9
6221 EN Maastricht
Provincie: Limburg
Telefoon: 043-3216057
Fax: 043-3254049
Eigenaar/directeur: Peter van Besouw (vestigingsmanager)
Brouwmeester: Peter van Besouw
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Aan de oever van de Maas, tussen Oeverwal en Rechtstraat in Wyck-Maastricht, ligt tegenover het historische centrum van Maastricht een fraai en monumentaal pand waarin Stadsbrouwerij De Ridder is gevestigd. Ze werd in 1856 gesticht door de Gebroeders van Aubel, die ook al brouwerijen in Roermond en Meersen bezat. De naam werd 'Gebroeders van Aubel's Bierbrouwerij'. In die tijd telde Maastricht meer dan 40 brouwerijen, terwijl dat er voor aanvang van de Eerste Wereldoorlog nog maar 24 waren. Tussen 1919 en 1940 liep het aantal brouwerijen verder terug tot 9, waaronder twee kloosterbrouwerijen. De beide kloosterbrouwerijen en de brouwers Eberhard, Th. Grein en Eugène Marres stopten na de Tweede Wereldoorlog. De Sint Servatiusbrouwerij (een Heineken-dochter, voorheen De Zwarte Ruiter) aan de Annalaan, Marres-Ceulen in de Capucijnenstraat, hoek Grote Gracht. En op de oostoever in Wyck: Brouwerij 'De Keizer' N.A. Bosch in de Wycker Grachtstraat en de Ridder aan de Oeverwal. In 1971 sloot Bosch haar poorten en bleef Ridder over.
De plaats van vestiging was weloverwogen boven een bron. Ze specialiseerden zich destijds in bieren van hoge gisting. De concurrentie is hevig. Alleen al in Maastricht waren zo'n 26 brouwerijen actief. In 1925, na de omschakeling op lage gisting, bracht men een bier op de markt onder de naam Ridderpils. Vijf jaar later kreeg de brouwerij ook deze naam. De naam is waarschijnlijk ontleend aan Sint Martinus, ridder en patroonheilige van de kerk naast de brouwerij. Tot op heden is deze ridder terug te vinden in het beeldmerk van Stadsbrouwerij de Ridder, inmiddels de enige brouwerij in Maastricht. Het was één van de eerste Limburgse brouwerijen die haar bier naar Holland 'exporteerde'. De Ridder werd in 1982 door het Heineken-concern overgenomen van de familie Aubel. Ze heeft echter haar eigen karakter volledig behouden. Zo is het de enige Nederlandse brouwerij waarbij men de hoofdvergisting onder druk laat plaatsvinden. Tevens is Stadsbrouwerij De Ridder de enoge nog werkende brouwerij in het centrum van een grote Nederlandse stad. Het complex aan de Maas is mede bepalend voor het gezicht van de Maastrichtse binnenstad. Het front van de brouwerij dateert uit de 193 eeuw, het brouwhuis uit 1929 en het witgepleisterde koelhuis uit 1945/46.
Tussen 1982 en 1989 steeg de produktie bij De Ridder van 18.000 naar 36.000 hl.
Sinds 1 april 1989, 28 dagen voor de dag van overname door Heineken, is Wim van Wijk brouwmeester. Na zijn afstuderen trad hij in dienst van de Bossche vestiging van Heineken, toen een brouwerij van 1 à 2 miljoen hl. Van Wijk was er 10 jaar werkzaam in de kwaliteitscontrole en 15 jaar chef van de brouwafdeling.
De produktiecapaciteit is door de jaren heen sterk gegroeid. Voor de overname door Heineken bedroeg deze 15.000 hectoliter, en in 1998 zat men met 100.000 hectoliter ver boven de 50.000 hectoliter die Heineken als capaciteit nastreefde. In 1998 werd ongeveer 75% hiervan benut.

In november 1998 nam brouwmeester Wim van Wijk afscheid van de brouwerij. Hij was werkzaam bij de brouwerij sinds 1 april 1989. Daarvoor was hij 25 jaar in dienst bij de Heineken Brouwerij in 's-Hertogenbosch.

Met ingang van 1 maart 2002 stopte de brouwerij met het brouwen van pils, oud bruin en bok. Het besluit om te stoppen met pils is vooral door capaciteitsgronden ingegeven. De brouwerij kan in de binnenstad van Wyck niet uitbreiden, waardoor de produktie beperkt blijft tot maximaal 100.000 hl.

Op 31 oktober 2002 werd bekend gemaakt dat eind december 2002 de gehele productie zou worden gestaakt en werd de brouwerij gesloten. 24 medewerkers verloren hierbij hun baan. Heineken bracht de productie over van Maastricht naar Den Bosch. De sluiting is een gevolg van logistieke problemen in Maastricht die de productie extra duur maken. Het betrof hier vooral de bevoorrading. Grote vaten en fusten moesten in Gronsveld van vrachtwagens op kleinere transportauto's worden overgeladen om de spullen aan de oeverwal in Maastricht te kunnen afleveren. Bovendien was de Gemeente Maastricht voornemens de wijk waar de brouwerij ligt, Wyck, verkeersluw te maken, waardoor de bevoorrading van de brouwerij nog moeilijker zou verlopen gezien de te verwachten verkeerstoename op de oeverwal. Hiernaast waren de uitbreidingsmogelijkheden in Maastricht beperkt, terwijl er bij andere Heineken-vestigingen nog productiecapaciteit over is, hetgeen het efficienter maakte de productie te verplaatsen.
Voor de werknemers die hun baan kwijt raakten ging men op zoek naar nieuw werk binnen of buiten het bedrijf. Zo had Heineken op dat moment nog vestigingen in Wijlre (Brand Bierbrouwerij) en Heerlen (logistiek centrum).
Op het moment van sluiting werd de Maastrichtse brouwerij voornamelijk nog gebruikt voor het afvullen van Heineken bier in grote, drie liter, flessen. Postadres: Postbus 3072 6202 NB MAASTRICHT

afb. 1: Peter van Besouw, brouwmeester sinds november 1998

Bieren

Assortiment:
afb. 2: Stadsbrouwerij De Ridder gelegen aan de oeverwal

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.