Brouwerij Quist

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1993
Gesloten: 1999
Van Swinderenweg 26
9891 TA Ezinge
Provincie: Groningen
Telefoon: 0594-621386
Brouwmeester: Peter Quist
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Peter Quist (1965), micro-bioloog, ging in 1993 op zoek naar een geschikte locatie voor zijn brouwerij. De locatie werd gezocht in het zogenoemde Ommeland (de dorpen rond de stad Groningen). Peter houdt zich sinds 1985 bezig met bierbrouwen (als amateur-brouwer). Oorspronkelijk zou de brouwerij de naam 'De Ommelander Bierbrouwerij' krijgen maar om diverse redenen is besloten de lange, streekgebonden naam te veranderen.
De brouwerij werd uiteindelijk gevestigd in een monumentaal pand behorend tot het industrieel erfgoed van de provincie Groningen gelegen aan de provinciale weg van Ezinge naar Saaksum. Het gebouw was van 1894 tot 1976 in gebruik als Cooperatieve Zuivelfabriek Ezinge. Hierna was er tot 1995 een palingkwekerij in gevestigd. In 1995 liet Peter Quist zijn oog op het gebouw vallen met het doel er een brouwerij in te vestigen. Het was een bewuste keuze: Peter Quist wilde zijn brouwerij niet op een industrieterrein vestigen, doch op een lokatie met een landelijk karakter. Het gebouw bleek veel achterstallig onderhoud te hebben. Dit was ook de reden dat de verbouwing 6 maanden langer duurde dan gepland. Naast de brouwerij vinden ook een motorhandel en een reparatiewerkplaats onderdak.
Middels uitgifte van obligaties ter waarde van f250,00 en f1000,00 haalde Peter Quist het geld bijelkaar. De looptijd van deze obligaties waren maximaal 5 of 10 jaar en de rente (respectievelijk 8% en 10%) werd uitbetaald in natura (=bier).
De brouwinstallatie bestaat voor een deel uit apparatuur afkomstig uit de zuivelindustrie. Zo hebben de maischketel, klaringsketel en lagertanks eerder dienst gedaan in de zuivelindustrie.
Het graan wordt afgenomen van de overbuurman en het restprodukt van het brouwproces, de bostel, wordt weer aan een nabijgelegen boerderij als veevoder geleverd. Het graan wordt weer gemalen door een molenaar in de directe omgeving van de brouwerij.
In 1997 waren er bij Brouwerij Quist twee personen in loondienst: Peter Quist en een medewerker die onderhoudswerkzaamheden verricht. Deze medewerker is tevens behulpzaam bij het produktieproces. De administratie is in handen van mevrouw Quist.
In 1997 werd er in eerste instantie om de twee weken een hoeveelheid van 2.500 liter gebrouwen. Het leeuwedeel van deze hoeveelheid werd afgezet in de drie noordelijke provincies. Hiernaast vindt het bier zijn weg naar speciaalbierwinkels in de rest van het land.
Contacten zijn er geweest met Piet de Haan (Brouwerij De Drie Ringen) en Frits Kuiper (Brouwerij 't Kuipertje).
Sinds oktober 1995 wordt er in Ezinge gebrouwen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van de Friese Bierbrouwerij.
De brouwerij is iedere zaterdagmiddag geopend voor gasten.

Postadres:
Brouwerij Quist
Van Swinderenweg 26d
9891 TA EZINGE

Meer info op de website van Harry Pinkster.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.