Peelander Bieren

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1998
Gesloten: 2009
Provincie: Zeeland
Postadres:
Verseputseweg 38
4321 TD Kerkwerve
KvK-nummer: 22061530
Telefoon: 06-44330216
Eigenaar/directeur: John van Leeuwen
Brouwmeester: John van Leeuwen
URL: http://www.peelander.nl
@mail: info@spennekot.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

In 1990 zoekt Fré Buijze uit Kamperland een nieuwe hobby: zijn vrouw adviseert hem een brouwcursus te volgen omdat hij altijd vol lof is over het speciaal bier uit de abdij.

Hij wordt lid van het Walchers Brouwers gilde en leert van Jan Montenarie en van Jan van Schaijk om bier te brouwen. Het duurt tot 1998 tot hij een voldoende ontwikkelde abdijbier kan produceren met een fruitige afdronk en een mooie roomzachte schuimkraag. Hij noemt zijn hobbybrouwerij dan Huisbrouwerij de Peelander, waarvoor hij de toestemming krijgt om herkenbare delen van het oude wapen van de gemeente Wissenkerke te gebruiken en deze aanvult met de uiterlijke tekenen van Abdijbier namelijk de Bisschopsmijter en Bisschopsstaf.

Als pas gekozen en benoemd raadslid krijgt hij van B&W van de nieuwe gemeente Noord-Beveland toestemming om tijdens de beediging in de raadszaal, zijn eigen bier dat hij als huisbrouwerij de Peelander had gemaakt, te schenken voor de aanwezigen na de spannende maanden voor de verkiezing.

En zie daar: Het COALITIEBIER van Fré Buijze was geboren!

De hobbybrouwer had weinig tijd meer om te brouwen wegens de beslommeringen die raadslid, fraktievoorzitter, commissielid en gemeentelijk vertegenwoordiger bij de VVV met zich meebrachten, zodat al vlug het idee ontstond die goede producten te gaan gebruiken voor Noord-Beveland promotie door het oprichten van een Stichting.

De daaropvolgende jaren zijn zeer intensief gebruikt om de Stichting en de daaruit voortvloeiende bierbrouwerij op te zetten, een directeur te benoemen en daar alleen als aandeelhouder meer betrokken te zijn.

Echter, Huisbrouwerij de Peelander waar alles is begonnen, bestaat nog steeds maar heeft geen horeca-functie en is geen slechtweer-voorziening maar heeft zich vanaf 1990 gericht op de kleinschalige produktie van speciaal bieren.

In 2010 verkocht Fré Buijze het merk aan de Spennekot Groep, die het merk verder wilde ontwikkelen. Hiermee werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Huisbrouwerij De Peelander naar Peelander Bieren.
Op 26 november 2010 werden de vernieuwde Peelander Bieren officieel gelanceerd op twee locaties tegelijkertijd, namelijk bij Café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee en bij Café De Mug in Middelburg middels een bierproeverij.
De boeren van Noord-Beveland hebben zich verenigd in een nieuwe organisatie: Zeeuws Boerenland Bier. Deze organisatie promoot en verkoopt Peelander bieren op markten.

Peelander Bieren brouwt haar bieren bij Brouwerij van Steenberge in het Belgische Ertvelde.

Mobiel: 06-50695519

Er is onduidelijkheid of Peelander Bieren haar bieren naar eigen recept laat brouwen dan wel originele bieren van van Steenberge beplakt met eigen etiketten. Omdat eigenaar John van Leeuwen hierover geen uitsluitsel kan geven heb ik de brouwerij gesloten per 2009, het jaar van overname door de Spennekot Groep.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.