Bierbrouwerij Nederlands Openluchtmuseum

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2007
Jaarproduktie: 320 hl.
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem
Provincie: Gelderland
KvK-nummer: 41050671
Telefoon: 026-3576111
Fax: 026-3576147
Eigenaar/directeur: Nederlands Openluchtmuseum
URL: http://www.openluchtmuseum.nl
@mail: info@openluchtmuseum.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Bron: www.openluchtmuseum.nl
Datum: donderdag 20 december 2007

Openluchtmuseum brouwt zijn eigen bier
Witbier en pilsener van 't Goeye Goet 20 december feestelijk ingewijd
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem brouwt sinds deze maand zijn eigen bier. Op 20 december werd tijdens een feestelijke bierproeverij het eerste vat officieel aangeslagen door directeur Jan Vaessen. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling.
Het Arnhemse museumbier wordt gebrouwen in de voormalige Brabantse bierbrouwerij De Roskam uit Ulvenhout die al meer dan een halve eeuw geleden werd overgeplaatst naar het Openluchtmuseum. De brouwerij was in het museumpark nog niet eerder in bedrijf.

Zware klappen
In 1922 stopte brouwer Henri Nooren van brouwerij De Roskam uit het Brabantse Ulvenhout met zijn bedrijf. In diezelfde tijd sloot ook de Arnhemse bierbrouwerij De Kroon' haar deuren. Kleine bierbrouwers kregen zware klappen te verduren toen de aanvoer van graan en brandstof in de eerste wereldoorlog stagneerde.

Arnhems bier
Bovendien was het heldere Beierse bier (pils) sterk in opkomst en ook schroefde het Bierbesluit van 1926 de kwaliteitseisen belangrijk op. Deze ontwikkelingen deden veel brouwerijen de das om. In Brouwerij De Roskam wordt na meer dan een halve eeuw in het Openluchtmuseum vanaf deze winter weer eindelijk echt bier gebrouwen. Arnhems bier welteverstaan.

Leven in de brouwerij
Naast de historische brouwerij met originele bierketel, is in de afgelopen maanden een kleinschalige maar professionele bierbrouwerij ingericht. Niemand minder dan de Nederlands amateurkampioen bierbrouwen Rob Meijer (foto boven, met zijn glas) bereidt daar het smakelijke 'museale' gerstenat op eigentijdse wijze. Daarbij vertelt hij vol vuur over zijn prachtige oude ambacht in een omgeving die volop biergeschiedenis ademt.

Twee soorten
In het museum worden twee soorten bier gebrouwen: een authentiek bovengistend witbier en een helder frisse pilsener. Het ambachtelijke brouwproces geschiedt helemaal in eigen huis: mouten, gisten en brouwen. Het liefdevol vakmanschap van de brouwer doet de rest!

Slokje proeven
Museumbezoekers mogen uiteraard een slokje proeven. Smaakt dat naar mr, dan is het bier - voor thuis - te koop in kenmerkende stenen kruiken. In caf De Viersprong, aan de overkant van de Brabantse weg, tapt de waardin voor de dorstige bezoeker graag een pilsje van t Goeije Goet.

Informatie
Het museum is van 1 december t/m 13 januari dagelijks open van 12.00 tot 20.00 uur m.u.v. 25 dec. en 1 jan. (gesloten) en 5, 24 en 31 dec. (tot 17.00 uur). Het zomerseizoen start op goede vrijdag 21 maart.


Bron: De Gelderlander
Datum: woensdag 13 juni 2007

Bier van kampioen in het Openluchtmuseum
In de brouwerij van het Openluchtmuseum wordt vanaf december Arnhems bier gebrouwen. De brouwer is Rob Meijer, die deze week de titel Nederlands kampioen bierbrouwen in de wacht sleepte.
Arnhemmer Rob Meijer, bestuurslid van bierbrouwersgilde Triple- W en in het verleden kroegbaas op De Korenmarkt, behaalde de titel tijdens het Open NK in Goes.
Er werden bijna vierhonderd biertjes ingezonden, verdeeld over vijf klassen. Van de vijf winnaars was Meijer de beste brouwer en werd Nederlands kampioen.
Meijer is nu in opleiding voor professioneel brouwer. Eenmaal gediplomeerd gaat hij aan het werk in de brouwerij van het Openluchtmuseum. Die wordt de komende maanden verbouwd. Daar gaat hij echt Arnhems bier brouwen.


Bron: TourPRess Holland
Datum: woensdag 12 december 2007

Openluchtmuseum brouwt weer zijn eigen bier
Oude Brabantse brouwerij eindelijk weer tot leven gewekt
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem brouwt vanaf deze maand zijn eigen bier. Op 20 december wordt tijdens een feestelijke bierproeverij het eerste vat officieel aangeslagen. 'Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling', aldus woordvoerder Caroline Berkhof.
Het eigen museumbier wordt gebrouwen in de voormalige Brabantse bierbrouwerij De Roskam, die vijfentachtig jaar geleden haar deuren sloot. Deze historische brouwerij werd al meer dan een halve eeuw geleden overgeplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem, maar was er niet in bedrijf.

Gerst en hop
'Daar is sinds kort verandering in gekomen en het ruikt er eindelijk weer lekker naar gerst en hop', aldus Caroline Berkhof. Niemand minder dan de Nederlands amateurkampioen bierbrouwen 2007, Rob Meijer uit Arnhem, bereidt in de oude, weer tot leven gewekte, brouwerij op eigentijdse wijze het gerstennat. Daarbij vertelt hij vol vuur over zijn prachtige oude ambacht in een omgeving die volop biergeschiedenis ademt.

Biertje..?
Bezoekers van het museum kunnen voortaan in het museumcafé De Viersprong kennis maken met het museumbier en zelf oordelen over de, naar verluidt uitstekende, kwaliteit ervan.


Bron: Omroep Brabant
Datum: zondag 16 december 2007

Museum gaat eigen bier brouwen
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat eigen bier brouwen. Dat gebeurt door de historische brouwerij De Roskam die oorspronkelijk uit Ulvenhout komt.

De brouwerij stamt uit 1750 en werd in 1900 gesloten. De Roskam staat al sinds de oorlogsjaren op het terrein van het Openlucht-museum. In het historische gebouw is onder meer te zien hoe het maken van bier een belangrijke sociale rol speelde in het Brabantse leven. Nederlands kampioen bierbrouwen Rob Meijer wordt de nieuwe brouwer van De Roskam.


Bron: www.openluchtmuseum.nl
Datum: december 2007

In de aanbouw aan het authentieke brouwhuis wordt vanaf december 2007 weer echt bier gebrouwen. De brouwer bereidt het smakelijke gerstennat op eigentijdse wijze en vertelt vol vuur over zijn prachtige oude ambacht in een historisch gebouw dat volop biergeschiedenis ademt. In de filmzaal wordt het verhaal verteld van de sociale geschiedenis van kleine Brabantse brouwers aan de hand van het concrete voorbeeld van familie Nooren, eigenaars van de brouwerijen De Roskam en De Koe.

Vroeger dronk bijna iedereen dagelijks bier. Water was immers lang niet altijd drinkbaar. Tot ongeveer 1915 had bijna elk Brabants of Limpurgs dorpje minstens één kleine ambachtelijke brouwerij. Die brouwerijtjes brouwden bier met een laag alcoholpercentage.

Brouwers combineerden hun beroep vaak met een ander beroep als boer of herbergier. Deze brouwerij hoorde bij de pleisterplaats De Roskam. De brouwer was dus tegelijkertijd herbergier.


Brouwerij 't Goeye Goet gebruikt zoveel mogelijk biologische producten. Sinds 2010 wordt er, bij wijze van proef, dan ook voor het eerst biologisch bier gebrouwen.

In het eerste jaar van het bestaan van de brouwerij werd er nog 15.000 liter gebrouwen. In 2012 was dit al 40.000 liter.

Met ingang van 1 maart 2013 ging Rob Meijer met pensioen en maakte hij plaats voor Patrick Leenders. Rob Meijer kwam in 2007 in dienst van de brouwerij. De bieren worden verkocht onder het label 't Goeye Goet.

afb. 1: Rob Meijer (links) en Patrick Leenders (rechts)

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.