De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Categorie: Brouwerijverhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
Jaarproduktie: 1000 hl.
Molenwerf 22E
1911 DB Uitgeest
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
De Grote Weid 23
1911 RW Uitgeest
KvK-nummer: 55309283
Telefoon: 06-45658051
Eigenaar/directeur: Kees en Roswitha Schouten
Brouwmeester: Kees Schouten
URL: http://www.dnhbb.nl
@mail: info@dnhbb.nl
Openingstijden: Bezoek op afspraak
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Initiatiefnemers achter De Noord-Hollandse Bierbrouwerij zijn Roswitha en Kees Schouten. Op 25 mei 2001 brouwden zij als amateurbrouwers voor het eerst een bier. Het bleef niet bij dat ene bier, maar er volgden er meer. In het begin was het bier redelijk rechttoe rechtaan: als het op bier lijkt, dan is het goed. Na verloop van tijd werd er meer geexperimenteerd; er moesten kruiden in het bier. Soms ging dat goed en soms niet. Uit deze tijd kwam de ambitie om de smaken uit de directe omgeving te verwerken in het bier. Het zijn de smaken van Noord-Holland die Kees inspireerde en nog steeds inspireren tot het maken van de verschillende bieren.
Uiteindelijk wisten Kees en Roswitha van hun passie hun werk te maken. In het dagelijks leven is Kees Schouten werkzaam als regio-manager bij VNO-NCW en is Roswitha werkzaam als pedagogisch medewerkster buitenschoolse opvang en onderwijsassistente. Roswitha heeft een opleiding in de levensmiddelentechnologie gevolgd.
Begin 2012 hakten zij de knoop door om een eigen produktie-brouwerij te beginnen. De naam was snel gekozen: De Noord-Hollandse Bierbrouwerij en de slogan: "De smaak van Noord-Holland".
In 2012 werd een brouwketel van 650 liter aangeschaft, alsook drie lagertanks (twee van 1.250 liter en een van 1.400 liter). Op 12 januari 2013 werd het eerste brouwsel gebrouwen in de nieuwe installatie, namelijk het Uitgeester Duiveltje. Er werd een start gemaakt met een eigen bierlijn. Deze bierlijn, allen beginnend met "Noord-Hollands", is uitgegroeid tot vier vaste bieren en een aantal seizoens- en tijdelijke bieren.
Op 30 mei 2013 werd de brouwerij officieel geopend door Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland.
In 2013 werd een samenwerking aangegaan met distilleerderij De Tweekoppige Phoenix. Op de Zaanse Schans heeft De Tweekoppige Phoenix een likeurstokerij, proeflokaal, distilleermuseum en slijterij. Voor de uitbreiding van de productie van de distillaten was men op zoek naar een bierbrouwerij die hen kan voorzien van grondstoffen. Daarnaast zal de distilleerderij in de brouwerij deze grondstoffen gaan verwerken tot een distillaat.
In het begin werd de brouwcapaciteit niet volledig benut voor de eigen bieren, daardoor werd de brouwcapaciteit ingezet voor brouwerijhuurders en speciale opdrachten, zoals huisbieren voor café's en restaurants.
Van alle werkzaamheden die bij een brouwerij horen, is het brouwen maar een klein onderdeel. Het is wel hetgeen dat Kees het liefste doet. Toen het aanvragen voor brouwen door derden bleef toenemen, werd besloten om (voorlopig) te stoppen met de eigen bieren en zich volledig te richten op het brouwen voor derden. Hierdoor wordt er altijd weer iets anders gebrouwen waardoor er al heel wat totaal verschillende bieren uit de brouwerij zijn gekomen.
De groei gaat nog even door, ieder jaar wordt er meer geinvesteerd om nog meer te kunnen brouwen. Op een brouwdag wordt er 500 of 1.000 liter gebrouwen. De verwachting is dat er in 2016 1.000 hl zal worden geproduceerd.
Sinds het voorjaar van 2014 worden er alleen nog maar bieren in opdracht van brouwerijhuurders gebrouwen en geen eigen bieren.

afb. 1: De brouwinstallatie van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Roswitha en Kees Schouten

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.