Brouwerij De Natte Gijt

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2011
Provincie: Limburg
Postadres:
Mauritsstraat 35
6006 EJ Weert
KvK-nummer: 52959473
Telefoon: 06-44954207
Eigenaar/directeur: Marc en Rudy Nordhausen
Brouwmeester: Rudy Nordhausen
URL: http://www.brouwerijdenattegijt.nl
@mail: info@brouwerijdenattegijt.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwerij De Natte Gijt presenteerde hun eerste bier, een india pale ale, op 10 september 2011. Dit bier droeg de originele naam Hop met de Gijt en is gebrouwen in de ketels van Brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Per brouwsel wordt er aldaar 700 liter gebrouwen.

Brouwerij de Natte Gijt is opgericht door twee broers met een passie voor speciale bieren. Rudy en Marc Nordhausen, beiden werkzaam bij het RIAGG in Roermond, begonnen in 2008 de zoektocht naar lekker bier door in hun eigen schuur op kleine schaal bier te brouwen. Vele proefbrouwsels resulteerden uiteindelijk in hun eerste bier: Hop met de Gijt, waarmee op 28 mei 2011 het Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen 2011 werd gewonnen in de klasse licht dikbier (lichte kleur tot 30 EBC en een begin-SG van 1060 of hoger). Met hun Double/Imperial IPA werd en-passant de tweede plaats in de wacht gesleept.
De interesse voor het brouwersvak werd bij Marc Nordhausen gewekt toen hij voor een scheikundeproject op school een appelbier had gebrouwen. De betreffende scheukunde-docent was zelf amateurbierbrouwer. Bij wijze van experiment liet hij zijn leerlingen zelf bier brouwen. De helft van het brouwsel moest een regulier bier worden en aan de andere helft werd appelsap toegevoegd. Het enthousiasme voor het brouwen van bier bracht Marc over op zijn broer Rudy. Er werd begonnen met het brouwen met behulp van kant en klare pakketten. Later werd er een brouwinstallatie gebouwd met een capaciteit van 50 tot 70 liter. Deze werd geplaatst bij Marc. De vergisting en de lagering vond anderhalve kilometer verderop plaats bij Rudy.
Inmiddels is Rudy de brouwer en zorgt Marc voor de verkoop.
De naam van de brouwerij vinst haar oorsprong in het Weerter dialect. Jonge meiden worden in het Weerter dialect geiten of gijten genoemd. De dellerige types heten "natte gijten".
De etiketten van de brouwerij worden ontworpen door Angela Geurts, de vriendin van Rudy.
De beide initiatiefnemers dromen van een eigen brouwerij. Ze zouden graag een brouwerij vestigen met een sociale inslag, een sociale werkplaats. Vergelijkbaar met onder andere Brouwerij De Prael en Brouwerij De Praght. In november 2011 wonnen Angela en Rudy een ideeenwedstrijd die de gemeente Weert tijdens de Open Monumentendagen had georganiseerd met de idee om in de leegstaande Fatimakerk in Weert een brouwerij te beginnen. De realisatie van dit project was voor hen echter geen haalbare kaart.

Mobiel: 06-45002670.


afb. 1: Rudy Nordhausen

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Marc Nordhausen

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.