De Naeckte Brouwers

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
Weverij 5
1185 ZE Amstelveen
Provincie: Noord-Holland
KvK-nummer: 54730945
Telefoon: 020-7895689
Eigenaar/directeur: Michel Lagrand en Jan Albert vd Veen
Brouwmeester: Michel Lagrand en Jan Albert vd Veen
URL: http://www.naecktebrouwers.nl
@mail: info@naecktebrouwers.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

In 1988 heeft Ab (Jan Albert) van der Veen met een pan op het fornuis de eerste stappen gezet om thuis bier te brouwen. In 2001 heeft Michel Lagrand zich bij hem aangesloten en is er een start gemaakt om samen bier te brouwen met een zelf nieuw in elkaar geknutselde brouwinstallatie en 30 liter brouwketel met electrische verwarming.

De bieren werden steeds beter en de kring van liefhebbers steeds groter. In 2009 is daarom een nieuwe brouwinstallatie gebouwd met capaciteit tot 90 liter. In de nieuwe installatie hadden we het brouwproces nog beter onder controle, waardoor de groep liefhebbers van onze bieren nog groter werd. Dit heeft ons doen besluiten om in 2011 contact te zoeken met grotere (micro) brouwerijen om onze recepten in het groot te brouwen.

Bij brouwerij Boelens in het Belgische Belsele zijn de brouwers in de gelegenheid gesteld om zelf hun recepten te brouwen in de 500 liter installatie van de kleine brouwzaal aldaar. Naast de enorme kennis die zij opdoen door zelf deze installatie te mogen bedienen, houden zij zo ook zelf de controle over het eindresultaat en blijft het hun eigen bier.

In 2012 gebruikten zij hun eigen installatie alleen nog voor het ontwikkelen en verfijnen van nieuwe en bestaande recepturen. Voor alle grote batches wordt afgereisd naar België.

Brouwinstallaties
30 liter electra ketel:
De kleine installatie (uit 2001) wordt slechts nog af en toe gebruikt voor nieuwe experimentele bierrecepten. Maischen en koken geschied in dezelfde ketel.

Proefinstallatie:
Deze installatie bestaat uit 2 RVS ketels van 110 liter die middels een koperen buizenstelsel en magneetpomp met elkaar zijn verbonden. Door verschillende kranen kunnen de brouwers op verschillende manieren van de ene ketel naar de andere pompen, leidingwater aanvullen of vloeistoffen wegpompen naar bijvoorbeeld kookketel, koeler of vat. De rechter ketel wordt gebruikt voor maischen (in aantal temperatuurstappen verwarmen van het beslag (water en mout). Om goed rendement te halen roeren de brouwers het geheel door met een roerwerk van een kolomboor en zelfgemaakte spiraal welke een subtiele kolk geeft en het beslag rustig laat ronddraaien. Onderin de pan ligt een RVS rooster. Na het maischen wordt de wort weggepompt naar de linkerpan en wordt de bostel gespoeld (mouten welke achterblijven in de rechterpan) met warm water welke ook naar de linker ketel gaat. Het koken geschied in de linkerpan. Voor het snel afkoelen van de hete wort wordt een zelf gemaakte tegenstroomkoeler gebruikt.

De Naeckte Brouwers hopen in 2013 hun eigen micro-brouwerij (10hl) te kunnen starten in Amstelveen. Deze plannen werden bekend gemaakt in juli 2013. Om de brouwinstallatie te bekostigen werd een actie gestart om de brouwerij gedeeltelijk middels crowd funding te financieren. Deze wijze van financieren verliep voorspoedig. Er werd een pand gehuurd aan de Weverij 5 in Amstelveen. Dit pand werd eerst door de eigenaar grondig verbouwd. De binnenzijde van het pand werd voor een groot gedeelte gesloopt en de plafonds en alle electra- en waterleidingen werden verwijderd. Daarnaast werden een aantal zaken verwijderd die voor de brouwerij niet handig waren, zoals een voorportaal, een kantine en een hal. Er kwam een nieuw verhoogd plafond tegen het dak aan en alle electra-, gas- en waterleidingen werden opnieuw aangelegd op plaatsen waar de brouwers dit noodzakelijk achtten. De verwachting is dat de brouwers hun pand op 1 oktober 2013 kunnen betrekken.
Tegelijkertijd werd in een werkplaats in Harskamp de laatste hand gelegd aan de door de brouwers zelf ontworpen brouwketel en filterkuip. In een fabriek in Haarlem werden de gasbranders gemaakt die benodigd zijn voor de verhitting van de brouwketel. Eind september 2013 kwamen er 4 lagertanks van ieder 1500 liter vanuit Italie. Begin 2014 komen daar nog twee tanks van 2500 liter bij. Per maand kan er vanaf dat moment 8000 liter worden geproduceerd.
De verwachting is dat in het najaar van 2013 kan worden gestart met het brouwen in de eigen installatie.
In mei 2014 werd er vier keer per maand gebrouwen. Later dat jaar werd de frequentie opgevoerd naar acht keer per maand. Ook maakten diverse brouwerijhuurders gebruik van de faciliteiten van de brouwerij, waaronder de Bourgondische Brouwers.

afb. 1: De brouwers Michel Lagrand en Jan Albert van der Veen

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: De proefinstallatie van De Naeckte Brouwers in Amstelveen

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.