Muifelbrouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2006
Jaarproduktie: 900 hl.
Vikingenweg 5
5349 BT Oss
Provincie: Noord-Brabant
KvK-nummer: 17194286
Telefoon: 06-40560581
Eigenaar/directeur: Martin Ostendorf
URL: http://www.muifelbrouwerij.nl
@mail: muifelbrouwerij@gmail.com
Openingstijden: Bezoek niet mogelijk
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

De Muifelbrouwerij is gevestigd in het kerkdorp Berghem. Dit dorp ligt in de provincie Noord-Brabant, ten oosten van Oss.

De naam van de brouwerij is afgeleid van Megense Duivel. Toen brouwmeester/eigenaar Martin Ostendorf (1971) nog in Megen woonde brouwde hij met enige regelmaat een op Duvel gelijkend bier. Samen met zijn buren heeft hij destijds onder het genot van een zelfgebrouwen bier de samentrekking Muifel voor Megense Duivel bedacht, waarmee de naam voor de brouwerij een feit was.

Martin is hobbybrouwer sinds 2002. Er werd begonnen met wat potten en pannen. In 2005 nam hij een HERMS-installatie (Heat Exchanged Recirculating Mash System) in gebruik. Deze werd geplaatst in de garage die speciaal hiervoor werd ingericht. In 2005 werden er 32 brouwsels gebrouwen.
Nadat Martin jarenlang ervaring had opgedaan als hobbybrouwer, kwam hij in 2007 vanwege de toenemende vraag naar zijn bieren in de gelegenheid om de stap te maken naar professioneel brouwer. De aanleiding hiervoor was een telefonisch onderhoud in het voorjaar van 2006. Deze allereerste klant, Ferme Jongu, wilde ongeveer 65 flesjes bestellen als eindejaarsgeschenk. Dit werden uiteindelijk 1,5 liter flessen. Het bleek toen niet praktisch om de gewenste hoeveelheid thuis te brouwen. In augustus 2006 schreef Martin zich in bij de Kamer van Koophandel. De proefbatch werd in juli 2006 gebrouwen en het uiteindelijke brouwsel - in een hoeveelheid van 500 liter - in november 2006. Als gist werd hiervoor een vloeibare gist van Wyeast (Belgian Abbey II) gebruikt. Medio december 2006 werd 110 liter bier afgeleverd aan de eerste klant. Dit bier, feitelijk een etiketbier, droeg de naam Ferme Jongu en was een donker bier van 10%.

Nieuwe recepten worden ontwikkeld in zijn proefbrouwerij in Berghem. Hier bevindt zich een kleine installatie waarmee ongeveer 25 liter bier kan worden gebrouwen. De bieren die hier worden gebrouwen worden niet verkocht, maar vinden hun weg naar vrienden en kennissen.

Wanneer een recept door de brouwmeester geschikt wordt bevonden en er een realistische kans is dat het bier ook daadwerkelijk zijn weg zal vinden naar de bierliefhebbers, wordt dit recept in een grotere hoeveelheid gebrouwen met behulp van de brouwfacililiteiten van de Maasland Brouwerij in Oss. In Oss kan hij batches brouwen van 300, 500, 1000 en 2000 liter. Voor de vergisting van zijn bieren wordt een eigen gist gebruikt.
Na de sluiting van de Maansland Brouwerij in Oss werd gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Sint Servattumus, Klein Duimpje, de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristie, De 3 Horne en Graaf van Heumen.

Naast professioneel brouwer is Martin full-time werkzaam bij MSD (voorheen Organon) op een proceschemische ontwikkelingafdeling. Als brouwer is hij ook actief als journalist voor de vereniging van Brouwerij Artikelen Verzamelaars (BAV), als voorzitter van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap en als medebeheerder van het grootste forum in het Nederlandse taalgebied voor hobbybrouwers op Hobbybrouwen.nl.

In 2015 werd er 700hl bier geroduceerd.
In oktober 2016 werd een pand met een oppervlak van 540m2 betrokken op het industrieterrein Danenhoef aan de Vikingenweg in Oss. Het is de bedoeling dat de brouwerij groeit van 100hl naar 500hl. Als alles volgens planning verloopt moet er eind 2017 een brouwerij staan.

afb. 1: Proefbrouwerij in de garage in Berghem

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Martin Ostendorf (r) met Jacques Bertens van Hobbybrouwen.nl (l)

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.