Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1992
Jaarproduktie: 1000 hl.
Gesloten: 2002
Kloveniersburgwal 6-8
1012 CT Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: 020-626 62 80
Fax: 020-639 31 84
Eigenaar/directeur: Albert Hoffmann
Brouwmeester: Albert Hoffmann
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

De Oostenrijkse keizer Maximiliaan was regent in Nederland van 1482 tot 1493. Hij was verliefd op Amsterdam en kwam er vaak. In die tijd schonk hij Amsterdam de keizerskroon, deze vind men terug op de Westertoren en in het wapen van Amsterdam. Twee leeuwen houden het schild met de drie kruizen vast, op het schild staat de keizerskroon. Brouwerij Maximiliaan heeft in dit wapen het schil met de drie kruizen vervangen door een brouwketel en er hun eigen wapen van gemaakt.
Op de plaats waar in de Middeleeuwen de brouwerij van het Bethaniën-klooster stond, is nu het Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan gevestigd. Trefpunt voor traditie en techniek. De handgeslagen koperen brouwketels in deze huisbrouwerij creëren een unieke ambiance voor elke bierliefhebber.
In 1988 begonnen Frans Joost Adriaansz (1950), Casper Hoffman (1946) en zijn broer Albert Hoffman (1959) het project Maximiliaan. Joost was leraar Frans, Casper was historicus en Albert was natuurbeheerder, niet bepaald voor de hand liggende opleidingen om een brouwerij mee te starten en geld hadden ze ook al niet. Dat geld moest dus gegenereerd worden, daarom werd een BV opgericht die aandelen uit ging geven. Om die aandelen aan de man te brengen moest die BV werken met zaken die ze wel hadden zoals veel vuur, enthousiasme en durf. Daarnaast hadden ze enkele goede argumenten achter de hand om potentiële financiers enthousiast te maken. Albert was namelijk al sinds jaren een gezegend amateurbrouwer en had reeds menige prijs gewonnen. Op deze wijze konden meer kapitaalkrachtige partijen in het project betrokken worden die geloofden in de toekomst van het bedrijf. De huisbaas, monumentenvereniging Stadsherstel NV, zorgde voor de inrichting van het pand. Deze bestond aan de voorzijde uit 2 originele monumenten uit 1722 (Jacob en Isaak). Hierachter zijn enkele panden opnieuw opgetrokken. Die panden grenzen aan de Barnesteeg, waar in de 16e eeuw nog een Bethanienklooster met een brouwerij stond. In de stadsarchieven kon veel informatie over het klooster achterhaald worden zodat men nauwkeurige kopieen van de vroegere gebouwen verwezenlijkte. Het interieur is aangepast aan de wensen van Maximiliaan die de panden huurt, bijelkaar is het een kleine 600 m2 verdeeld over verschillende niveau's.
Duotank is een grote aandeelhouder, zij maakten hier een pilot-project van. In dit pilot-project ging men voor het eerst verder dan het tapbiersysteem, men deed namelijk ook de piping en apparatenbouw. Zo snijdt het mes aan twee kanten: Duotank zet goedkoop een stuk vakkennis neer voor Maximiliaan en kan dit vervolgens aan de potentiele klanten demonstreren. Tevens is er een samenwerkingsverband met de Gulpener Bierbrouwerij.
In juli 1992 werd in Amsterdam het eerste proefbrouwsel gemaakt en op 8 augustus 1992 opende de brouwerij haar deuren. Bij de start waren er elf personeelsleden. Na anderhalf jaar stapte Joost op en na zeven jaar staakte ook Casper zijn activiteiten. In 2000 waren er 18 personen werkzaam bij Maximiliaan, hetgeen met name te danken was aan de Horeca-afdeling. Het Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan is een combinatie van een brouwerij, café, restaurant en proeflokaal. In 1992 werd er twee keer per week gebrouwen, steeds 10 hectoliter per keer. Dit resulteert op jaarbasis in een productie van een kleine 1000 hectoliter. Het bier wordt op 30 liter vaten afgevuld. Voor thuisdrinkers bestaat de mogelijkheid om ter plekke een afgevulde twee liter-syphon aan te schaffen.
In 2000 telde de BV ongeveer 140 aandeelhouders. In eerste instantie was Albert directeur van de hele holding, later beperkte hij zich tot de brouwerij. Het stichtingsbestuur is de directie van de holding. Sinds mei 1998 is Frans Ris directeur horeca. Frans Ris heeft een bloeiend café gehad in de Pijp onder de naam Dopeys Elixer.
Albert leerde het vak door er veel literatuur van met name Weihenstephan op na te slaan en zoveel mogelijk brouwtechnieken direct uit te proberen. Hij liep stage bij de Schneider Brouwerij, Isar Brau in Munchen en bij de Gulpener Bierbrouwerij. Ook liet hij regelmatig zijn neus zien bij Brouwerij 't IJ.
Casper ging vroeger over de distributie maar sinds diens vertrek valt dit ook onder de verantwoordelijkheid van Albert. Dit betekent automatisch meer druk op de schouders van tweede brouwer Maarten van der Horst. Maarten is van origine kunstenaar en werkte in 2000 voor drie en een halve dag bij Maximiliaan.
In 1992 werd er in een half jaar 300 hl bier geproduceerd. In het tweede jaar was dat al 700 hl. Van 1993 tot 1995 groeide de jaarproduktie naar 1000 hl en bleef in de loop van de jaren constant. Een deel van de plas wordt gedistribueerd terwijl een ander deel bestemd is voor het eigen café-restaurant. Een steeds groter percentage vindt zijn weg naar de dorstige bezoekers van Maximiliaan. In 2000 werden er nog altijd twee brouwsels per week gebrouwen.
Op 2 december 2002 werd bekend gemaakt dat de brouwerij ophield te bestaan. Op dat moment was nog onduidelijk wat de toekomst van de brouwerij zou worden. Er meldden zich echter wel enige geinteresseerden, waaronder Paulaner en Heineken. De reden van de sluiting was dat de hoogte van de huur die aan Stadsherstel voor de panden moest worden betaald. Voor een gezonde exploitatie was een omzet van minimaal 900.000 Euro nodig. Een forse huurverhoging werd de doodsteek.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.