Maasland Brouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1989
Jaarproduktie: 1000 hl.
Gesloten: 2010
Kantsingel 14h
5349 AJ Oss
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 0412-638473
Fax: 0412-645218
Eigenaar/directeur: Ed van Nisius
Brouwmeester: ing. Frans J.H. Schamp
URL: http://www.maaslandbrouwerij.nl
@mail: maaslandbrouwerij@hetnet.nl
Openingstijden: Bezoek op afspraak
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Het initiatief tot het stichten van de Maasland Brouwerij werd genomen door Ed van Nisius, eigenaar van de Wijn- & Bierboetiek in Den Haag. Hoewel hij in zijn winkel het onwaarschijnlijk grote aantal van 1000 verschillende soorten bier had staan, ontbrak er één in zijn assortiment: een bier uit eigen brouwerij. Nadat hij in contact kwam met een brouwer waren de zaken snel rond en werd begonnen aan de bouw van een eigen brouwerij. Als vestigingsplaats werd Oss gekozen, om de simpele reden dat zijn brouwer daar woonachtig was. Al tijdens de bouw verschenen de eerste bieren op de markt. Deze werden volgens Maasland-receptuur gebrouwen bij Brouwerij 't IJ in Amsterdam. Nadat de brouwerij helemaal ingericht was en de eerste proefbrouwsels in de fles zaten, liet de brouwer het om persoonlijke redenen plotseling afweten. Daarop besloot Ed zelf de roerstok ter hand te nemen.

Vanaf 1995 werd Ed van Nisius bijgestaan door Frans Schamp. Frans begon zijn studie rond 1989 aan de Lagere Agrarische School (L.A.S.) in Ede, waar hij de richting 'Verwerking Agrarische Produkten' volgden. Hierna volgde hij op 16-jarige leeftijd in Ede de MBO-opleiding Levensmiddelentechnologie. Zijn studie sloot hij af met de HBO-opleiding Levensmiddelentechnologie (specialisatie drankentechnologie) in Den Bosch. Tijdens zijn studie in Den Bosch was hij al regelmatig in de brouwerij in Oss te vinden. Als enthousiast thuisbrouwer vond hij na afronding van zijn studie een baan als brouwer bij de Maasland Brouwerij, na eerst nog ervaring te hebben opgedaan bij de Gulpener Bierbrouwerij.

In 1998 werd een nieuwe schrootmolen aangeschaft. Deze schrootmolen was drie keer sneller dan de voorgaande schrootmolen. De oude schrootmolen werd in gebruik genomen bij de Hogere Agrarische School in Den Bosch. In 2000 werd er wekelijks 2200 liter bovengistend speciaalbier gebrouwen. Sinds dat jaar werd de mout niet meer afgenomen van de firma Dingemans uit het Belgische Stabroek maar van Bavaria, waarmee het produkt van de brouwerij een volledig Brabants produkt werd. Op 22 juni 2001 trad 'brouwmeester Frans' in het huwelijk met zijn Manon.

Met ingang van 1 januari 2002 stapte de Maasland Brouwerij over op de 30 centiliter eurofles. Deze flessen werden nieuw betrokken bij Lindeboom Bierbrouwerij B.V. in Neer (Limburg). Aan het gebruik van deze flessen worden hoge eisen gesteld met betrekking tot het spoelen, de etikettering, nieuwe flessen en leveranciers. Bovendien moest er worden betaald voor de zogenaamde 'flessenpool'. De Lindeboom Bierbrouwerij tobde met het probleem om nieuwe flessen in de bestaande produktielijn te plaatsen, dit moest namelijk allemaal handmatig geschieden. Voor een grotere brouwerij is spoelen goedkoper dan het in gebruik nemen van nieuwe flessen. Voor de Maasland Brouwerij bleek juist het spoelen een probleem. Om die reden kwamen beide brouwerijen overeen dat de Maasland Brouwerij de nieuwe flessen in gebruik nam en de geretourneerde flessen in Lindeboom-kratten aanleverde aan Brouwerij De Lindeboom. De Maasland Brouwerij had hiermee haar kratten weer vrij en de Lindeboom-kratten konden door naar Brouwerij De Lindeboom. Van een verdere samenwerking tussen beide brouwerijen is nog geen sprake maar het is niet geheel uitgesloten dat de Lindeboom Bierbrouwerij, druk experimenterend met bovengistende bieren, in de toekomst de produktiepieken van de Maasland Brouwerij gaat opvangen (bijvoorbeeld van de tripel-bieren).

Op 26 maart 2002 werden Frans en Manon Schamp de ouders van Sebastiaan Franciscus Schamp (Bas). Vanaf eind 2002 werd Manon Schamp ook actief in de brouwerij om enige administratieve werkzaamheden voor haar rekening te nemen.

Sinds 2003 is de Maaslandbrouwerij ook via I-mode terug te vinden op het internet: http://my.i-go.nl/maaslandbrouwerij. Vanaf 1 januari 2003 werd de Walhalla Brouwerij opgenomen in de Maasland Brouwerij. De oude ruimte van de Walhalla Brouwerij, aan de Galliërsweg 310, werd afgestoten. Het mobiele concept van de Walhalla-brouwerij ging hiermee echter niet van de baan. Op locatie worden er nog altijd Walhalla-feesten verzorgd. Voor kleinere groepen (van 10 tot 20 personen) is het nu echter ook mogelijk om in de Maasland Brouwerij activiteiten volgens het Walhalla-concept te ontplooien.

Begin 2003 werd een aanvang gemaakt met de inrichting van een eigen microbiologisch laboratorium in de brouwerij. Via relaties werd Frans Schamp voorzien van de nodige spullen. In de brouwerij bevindt zich een maischketel/klaringskuip en een kookketel met een inhoud van 26 hectoliter, die beiden worden verwarmd door middel van stoom. In de gistruimte staan drie open gistbakken waarin de bovengisting van alle speciaalbieren plaats vindt. Hiernaast bevinden zich in de brouwerij een drietal lagertanks en een bottellijn. In de aparte schrootruimte bevindt zich een moderne schrootmolen en de opslag van ongeveer 6000 kilogram gerste- en tarwemout. Achterin de brouwerij is een warme kamer waar alle bieren nagisten in zowel fles als fust. Hierna worden de flessen voorzien van één van de vele kleurige etiketten die de Maasland Brouwerij rijk is. Dit gebeurt sinds 1999 met een etiketteermachine die ongeveer 3000 flessen per uur van een etiket kan voorzien.

Na de sluiting van Jantjes' Bierbrouwerij nam de Maasland Brouwerij een aantal producten over. Later pakte Jan Martens de roerstok echter weer op en gebruikte de Walhalla-ketel om als brouwerij-huurder onder de naam Jantjes' Bieren Uden weer bieren in de markt te zetten.

In 2004 werd de brouwerij een maand gesloten in verband met een ingrijpende verbouwing. Vloeren en wanden van de brouwerij werden vernieuwd. Ook het bovenliggende proeflokaal werd onder handen genomen. Op 19 juni 2004 werd de brouwerij opnieuw geopend, de dag waarop de brouwerij 15 jaar bestond.

In 2004 werd een Maasland Groep opgericht. Bij deze groep zijn aangesloten: Maasland Brouwerij (Frans Schamp), Maaslandbieren (Adrie van der Meijden) en het Brouwerij Artikelen Museum (Johan Rutten). Maaslandbieren is een groothandel in speciaalbieren die alleen zal leveren aan slijterijen. De naast de brouwerij gelegen al, die op dat moment al enige tijd leeg stond, werd sinds oktober 2004 gehuurd door de Maasland Brouwerij. In de nieuwe hal, bestaande uit twee verdiepingen. Naast de groothandel, het BAM en de Walhalla-installatie voor kleinere brouwsels, zullen er ook diverse ruimtes voor presentaties, vergaderingen en proefsessies ingericht worden.
Het idee om een Whisky of Oss te fabriceren begint gestalte te krijgen. De vergunning voor de opslag van whisky is inmiddels verleend. Restbier uit de brouwerij wordt verstookt door Onder de Linden in Wageningen. Vervolgens zal dit stooksel minstens 1 jaar rijpen in houten vaten van elk 10 liter in Oss. Het zal een whisky worden van 40%.
In 2004 werd de Maasland Groep opgericht. De groep bestaat uit de volgende onderdelen:
- Maasland Brouwerij Oss
- Maaslandbieren Oss
- Brouwerij Artikelen Museum (BAM)
- Walhalla
- Jantje's Bieren Uden
- Ambachtelijk Brouwerij Centrum Oss (ABC Oss)
- De Whiskey of Oss
Het ABC Oss staat onder leiding van Johan Rutten (in samenwerking met Frans Schamp), die tevens het Brouwerij Artikelen Museum onder zijn hoede heeft. Dit onderdeel bevat onder andere de winkel voor thuisbrouwers. Dit is een verkooppunt van Brouwland voor grondstoffen en andere benodigdheden voor het brouwen van bier en het maken van wijn. Ook de rondleidingen door de Maasland-Groep worden georganiseerd door het ABC. Deze rondleidingen voeren door het museum, de brouwerij en langs de rijpende whiskey. In het proeflokaal wordt een videopresentatie gegeven.
In 2005 werd de capaciteit van de brouwerij verhoogd. Naast de 20 hl. open gistbakken en de 3 hl. gisttanks werd een nieuwe gisttank aangeschaft: een conische staande tank waarin zowel de primaire vergisting als de lagering in plaats kunnen vinden. Vanaf dat moment kon er per week een 20 hl. batch en een 10 hl. worden gebrouwen.
De sectorale jury Voedingsindustrie van Aequor koos op donderdag 23 juni 2005 de Maasland Brouwerij als het "Beste Opleidingsbedrijf van de sector
Voedingsindustrie". Op een warme bijeenkomst in het gebouw van Equor in Ede, de instantie die verantwoordelijk is voor de keuring van alle leerbedrijven in Nederland, wist de brouwerij zich bij de laatste 3 genomineerden te voegen. Uiteindelijk won de brouwerij van Sara Lee (Douwe Egberts) te Joure en Ad van Geloven (Diepvriessnacks) te Tilburg. Gewapend met het officiele certificaat, een mooie bronzen beeld en een cheque keerde de voldane Brouwmeester Frans Schamp terug naar Oss. De Maasland Brouwerij is bij Aequor geregistreerd onder nummer 138R20827.
Quote: "De gedrevenheid waarmee het bedrijf enerzijds aan de weg timmert om de producten te vervaardigen en anderzijds nieuwe en innovatieve ideeen in de praktijk brengt is indrukwekkend. Het is een bedrijf waar de sector trots op kan zijn en waar een leerling veel kan leren!!
Uitreksel juryrapport:
Het bedrijf biedt een unieke plek om met alle aspecten van het beroep van bierbrouwer in aanraking te komen, waarbij volop de gelegenheid geboden wordt om te ontdekken, te ondernemen en vooral te leren. De rol die het bedrijf speelt voor het Kleine Brouwers Collectief, de gezamelijke inkoop van grondstoffen en de individuele begeleiding van kleine brouwers, biedt veel leermomenten voor de leerlingen. De enthousiaste begeleiding, de concrete
ondersteuning waarbij veel relevante achtergrondinformatie en kennis wordt overgedragen en de goed geoutilleerde bibliotheek zijn de ingredienten voor een geslaagde stage. Het Motto van Brouwmeester Frans Schamp, leerlingbegeleider, is: "Als ze iets niet weten, dan hebben ze het me niet gevraagd".
De bostel van de brouwerij wordt afgenomen door Manege van de Zanden.
In 2005 werd Frans Schamp door PINT genomineerd voor de Gouden Pint.
In 2006 werd er een nieuw bedrijf opgericht: MaltOss. Het is een groothandel voor kleine brouwerijen met Manon Schamp als directeur. Holland Malt (voorheen Bavaria Malt) heeft besloten geen mout in zakken meer te leveren. Alle Nederlandse brouwerijen die mout in zakken afnemen, moeten nu hun mout kopen bij MaltOss. Daarnaast levert MaltOss speciale mouten, reinigings- en desinfecteringsmiddelen, glaswerk, kartonnage, hop, kroonkurken, etc.

Op 24 september 2010 werd bekend dat de Maasland Brouwerij bankroet was.24 september 2010, Brabants Dagblad

PLOTS EINDE VOOR OSSE MAASLAND BROUWERIJ

De Maasland Brouwerij in Oss is bankroet. De geldschieters hebben de stekker uit de brouwerij getrokken. Die heeft daardoor geen toekomst meer. De verwachting is daarom dat het faillissement wordt uitgesproken.
Dat bevestigden brouwmeester Frans Schamp en een woordvoerder van geldschieter Phetradico Bieren gisteravond desgevraagd. Phetradico haalt vandaag haar eigendommen uit de brouwerij weg. Daarna wordt er volgens Schamp beslag gelegd op de brouwerij.
Volgens brouwmeester Schamp komt het bankroet als een donderslag bij heldere hemel. "Woensdag heb ik nog met de investeerders gesproken over de toekomst van de brouwerij, die voor grote veranderingen stond omdat we het nieuwe streekproduct Maashorstbier zouden gaan brouwen. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg ik volslagen onverwacht een mailtje dat ze de stekker eruit trekken."
Volgens de woordvoerder van Phetradico Bieren ligt de zaak genuanceerder. "Er waren inderdaad grote investeringen noodzakelijk. Daar waren we met Frans Schamp over in gesprek. Wij waren dat, met enkele andere geldschieters, ook serieus van plan. Daarom hebben we sinds begin dit jaar de vaste lasten van de brouwerij al overgenomen."
Phetradico Bieren en de andere investeerders verloren volgens de woordvoerder het vertrouwen toen zich recent enkele klanten bij de Maasland Brouwerij meldden met klachten over het afgenomen bier. "Ze trokken zich terug. Toen was er geen commerciële basis meer om door te gaan met de Maasland Brouwerij. Die houdt daardoor plotseling op te bestaan. Dat is erg jammer, we hebben ons best gedaan er iets moois van te maken maar dat is niet gelukt."
Schamp erkent dat er kwaliteitsproblemen geweest zijn. "Maar met Phetradico Bieren was er een plan om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren. Nu schoppen ze plotseling het fundament onder de brouwerij vandaan. Ik blijf met de rotzooi zitten."
De Maasland Brouwerij bestond sinds 1989. De laatste zeventien jaar stond Schamp aan het roer.

24 september 2010, Brabants Dagblad

Faillissement Osse brouwerij even afgewend

De laatste kans voor de Maashorst Brouwerij, zo noemt Onno Kleefkens uit Amersfoort zijn initiatief om een faillissement af te wenden. Binnen een maand wil hij duidelijkheid hebben over de financiële situatie van de Osse brouwerij.

Verder moet hij op zoek naar investeerders om het brouwproces weer op orde te krijgen. "Door de verouderde apparatuur gaat er nu nog wel eens wat mis bij het brouwen." Daardoor zijn er de afgelopen tijd enkele klanten afgehaakt, stelt Kleefkens.

Met zijn merk Phoenix is hij een grote opdrachtgever van de Maashorst Brouwerij. Zijn bemoeienis is mede ingegeven uit medeleven met brouwmeester Frans Schamp. "Ik heb vertrouwen in hem, maar omdat de eigenaar van de brouwerij hem aan zijn lot heeft overgelaten, is hij eigenlijk het grootste slachtoffer van de situatie."
Op 1 oktober 2010 werd de Maasland Brouwerij definitief gesloten.

afb. 1: Maasland Brouwerij

Bieren

Assortiment:
afb. 2: Gistbakken van de Maasland Brouwerij

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.