Brouwerij Maallust

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2011
Jaarproduktie: 1200 hl.
Hoofdweg 140
9341 BL Veenhuizen
Provincie: Drenthe
KvK-nummer: 50200135
Telefoon: 0592-388971
Eigenaar/directeur: Siebe Kamer
URL: http://www.maallust.nl
@mail: info@maallust.nl
Openingstijden: apr.-sept: di. t/m zon. en okt.-mrt: vr. t/m zon.
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

In de oude graanmaalderij/drogerij van een voormalige strafkolonie, gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst, werd Brouwerij Maallust gevestigd. De brouwerij is vernoemd naar de naam van het gebouw waarin de brouwerij is gevestigd. De brouwerij werd officieel geopend op 12 april 2011 door Pieter van Vollenhoven als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.
De voormalige graanmaalderij maakte deel uit van de in de 19e eeuw opgerichte Maatschappij van Weldadigheid, bedoeld als strafkolonie voor het onderbrengen van landlopers, bedelaars en wezen, die een bepaalde tijd in Veenhuizen door moesten brengen. De gebouwen werden gebouwd in 1823 naar een ontwerp van vader en zoon Metzelaar. Het idee was afkomstig van Generaal Johannes van den Bosch, die voor zijn plan instemming kreeg van Koning Willem I. In 1859 werd het geheel over gedragen aan justitie, die de kolonie verder ontwikkelde. De strafkolonie veranderde van "sociaal opvoedend" naar "verplicht straffend". In de volksmond werd Veenhuizen in die tijd ook wel Hollands Siberie genoemd. In het museum, op loopafstand gelegen van de brouwerij, wordt een beeld gegeven van hoe het er in die tijd aan toe ging.
Voordat de brouwerij haar intrek nam in het pand fungeerde het pand als oefenruimte voor de brandweer.
Hobbybrouwer Henk Timmerman (Zware Jongen nummer 1) hield zich voor zijn werk bezig met het herbestemmen van monumentale panden. Dit leek zijn uitgelezen kans om zijn droom - een echte brouwerij op te zetten - te verwezenlijken. Gert en Carina Kelder van Brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen zijn nauw betrokken bij het opzetten van de brouwerij. Een aantal investeerders, de Zware Jongens zoals ze zichzelf noemen, hebben in 2004 het initiatief genomen om het gebouw van de voormalige graanmaalderij van de ondergang te redden door er een bierbrouwerij in te vestigen. De initiatiefnemers zijn bierliefhebbers en hebben zich het bier van brouwerij Mommeriete goed laten smaken en daarom Gert en Carina Kelder gevraagd om als brouwers in het project te stappen. "Aanvankelijk hebben we nee gezegd", vertelt Carina Kelder. "Maar het is daar prachtig. Al die panden worden in ere hersteld, dat is uniek. Er komt een prachtig proeflokaal waar een architect bij is betrokken."

Hoewel het project losstaat van de brouwerij in Gramsbergen, biedt het Brouwerij Mommeriete wel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld door extra brouwcapaciteit. "We brouwen nu al in opdracht van anderen. Dat kunnen we verplaatsen naar Veenhuizen, zodat er in Gramsbergen meer ruimte ontstaat voor het eigen bier", aldus Carina Kelder. "In Veenhuizen kunnen we bijna 1500 liter produceren tegen de 450 in Gramsbergen."

De bottel-apparatuur is afkomstig van Brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen.

Er wordt een volautomatische installatie geplaatst (met koperen ketels) van de leverancier Kaspar Schulz uit het Duitse Bamberg. De brouwerij heeft de beschikking over vier gisttanks van 1.500 liter. Gert Kelder van Mommeriete zal er twee keer per week een batch brouwen met een moutstorting van 560 kilo.

Gert en Carina Kelder namen in 2011 met z'n tweeen de plek in van één Zware Jongen. Zij waren verantwoordelijk voor het brouwproces.
Per (week) brouwsel kon er in 2011 1.500 liter worden gebrouwen. Dit komt neer op 750 hectoliter per jaar. De mogelijkheid bestaat om twee keer per week te brouwen. Het is de bedoeling om de capaciteit in de toekomst te verhogen naar 2.000 hectoliter per jaar.


In 2012 bleek dat lagercapaciteit van vier tanks van 1500 liter aan de krappe kant. Eind juni 2012 werd de lagercapaciteit uitgebreid van 6000 naar 9000 liter.
In 2013 werd het proeflokaal bestierd door Eelke Ronner, die het proeflokaal als zelfstandig ondernemer pacht van de brouwerij.

afb. 1: Etiket Maallust Weizen Bier

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.