Herbergbrouwerij Klokbier BV

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2005
Jaarproduktie: 1250 hl.
Gesloten: 2007
Bataviaplein 150
8242 PN Lelystad
Provincie: Flevoland
Postadres:
De Morinel 368
8251 JH Dronten
Telefoon: 0320-295080
Fax: 0320-295089
Eigenaar/directeur: Patrick van Dam
Brouwmeester: Andreas Fischer
URL: http://www.klokbier.nl
@mail: info@klokbier.nl
Openingstijden: Iedere dag geopend van 11.00 tot 24.00 uur
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Op vrijdag 14 oktober 2005 legde Commissaris van de Koningin van Flevoland, mr. M.J.E.M. Jager de eerste steen van de brouwerij, waarna de burgemeester, Chris Leeuwe, het eerste fust aansloeg.
Eigenaar van de brouwerij was - de in Dronten woonachtige en in Swifterbant geboren - Patrick van Dam (1973). Patrick liet zich terzijde staan door zijn vader, die tussen 1969 en 2004 huisarts was in Swifterbant. De brouwerij is gelegen pal naast de Bataviawerf, net buiten de poorten van Batavia Stad Outlet Shopping. De brouwerij werd officieel geopend op 30 april 2006.
Patrick leerde het brouwen uit de boeken en van Ton de Bruin, een Zeeuwse thuisbrouwer, bekend van Bierbrouwerij De Vaete. Hij volgde, samen met Andreas Fisscher, een opleiding tot 'braumeister' aan de TU Munchen waarin de bekende brouwfaculteit van Weihenstephan is gevestigd. Voordat het zover was moest hij eerst drie jaar praktijkervaring opdoen. Dat deed hij bij twee kleine en een grote mouterij in Duitsland (waaronder Thywissen Malzerei in Hurth-Kalscheuren) en twee brouwerijen (Reissdorf in Keulen en de altbrouwerij Bolten in Korschenbroich). In drie jaar werd de opleiding vervolgens afgerond en sinds 1998 mocht hij zich 'diplom-braumeister' noemen. In 1998 ging Patrick naar Twente, waar hij werkzaam was bij machinefabriek Leushuis, die kleppen leverde aan de Hengelosche en de Grolsch Bierbrouwerij. Hierna werkte hij achtereenvolgens bij de brouwerijen Alfa in Schinnen en De Leeuw in Valkenburg. In 2000 keerde hij terug naar Lelystad met het doel er een eigen brouwerij op te richten. Vanaf 2003 kwam er schot in de zaak en in oktober 2005 werd de eerste paal geslagen. Hij kwam in aanmerking voor een Investering Premie Regeling (IPR) van de overheid.
BrauKon GmbH uit het Beierse Truchtlaching leverde de brouwinstallatie: een twee-ketelsysteem met een capaciteit van 20 hl. De beide koperkleurige ketels werden in de nabijheid van het proeflokaal geplaatst. Vanuit het proeflokaal alsook van buiten was de brouwinstallatie zichtbaar voor het publiek.
De brouwerij had de beschikking over drie conische gisttanks van iedere 6.200 liter (effectief: 5.000 liter). Aanvankelijk werd de gebruikte gist niet in eigen beheer opgekweekt, maar werd de gist van een vorig brouwsel gebruikt. In het jaar van oprichting werden er twee soorten gist gebruikt, namelijk een gist van Weihenstephan en een gist van Wyeast. De mout werd afgenomen van Weyermann in Bamberg. Er werd toen gebruik gemaakt van zeven verschillende moutsoorten van Weyermann, waaronder tarwemout, caramunich en pilsmout. Weyermann maakte deels gebruik van gerst die verbouwd werd in de Flevopolder. De bostel werd door een veehouder uit de omgeving van Swifterbant gebruikt als veevoer. Het brouwwater dat tijdens het brouwproces werd gebruikt was leidingwater dat zonder voorbehandeling werd gebruikt.
Patrick ging bij de start van de brouwerij uit van een jaarproductie van 1.250 hectoliter in het eerste jaar. De helft hiervan werd uitgeschonken op het terras, de biertuin en in het proeflokaal. De rest vond zijn weg naar plaatselijke slijters in de vorm van tweeliter flessen alsook in tienliter fusten. Er werd gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Andreas Fischer, een studiekameraad van Patrick, werd brouwer en bedrijfsleider en trad sinds februari 2006 op als directeur en gastheer.

De naam van de brouwerij, een beschermde naam, is afgeleid van de zogenaamde klokbekers die in de omgeving van Swifterbant werden gevonden. Deze Keltische bekers werden in de historie gebruikt om van gerst een roesverwekkende drank te maken. Rond Swifterbant is uit vele archeologische vondsten gebleken dat daar al vroeg bewoning heeft plaatsgevonden van mensen die aardewerk maakten in de vorm van klokken: de klokbekercultuur. In het logo van de brouwerij was een aalscholver afgebeeld.

Op 16 maart 2006 werden de brouwketels in gebruik genomen. Op woensdag 17 mei 2006 vond de officiële opening van de brouwerij plaats. Burgemeester Margreet Horselenberg doopte de brouwerij.

Klokbier is een herbergbrouwerij, afgeleid van de Engelse 'Pub Brewery' en de Duitse 'Gasthausbrauerei'.

Op termijn moest de brouwerij bestaan uit een proeflokaal en eetgelegenheid (met ruimte voor honderd gasten), terras (met ruimte voor tweehonderd gasten), slijterij en een met hop begroeide "Biergarten" (met ruimte voor honderd gasten). Op de eerste verdieping van de brouwerij bevond zich een conferentiezaal met een capaciteit van zestig personen.

Op 6 februari 2007 werd de brouwerij gesloten wegens het faillissement van de brouwerij. Met het faillissement verloren 14 personen hun baan.

Klokbier vraagt surseance aan
Omroep Flevoland, Maandag 5 februari 2007
De Lelystadse bierbrouwerij Klokbier heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat bevestigt eigenaar Patrick van Dam.
Volgens hem heeft de Rabobank de steun opgezegd, omdat het bedrijf aan de Lelystadse kust al enige tijd met verlies draaide. De hoofdreden is volgens Van Dam dat hij er niet in is geslaagd zijn bier via slijters en andere brouwerijen aan de man te brengen. Klokbier opende vorig jaar de deuren, nadat Van Dam zijn bier eerder thuis in Swifterbant brouwde.
De rechtbank in Zwolle spreekt waarschijnlijk morgen de surseance uit. Van Dam hoopt dat hij een doorstart kan maken.

Klokbier zit in geldnood en doet de deur op slot
De Stentor, Dinsdag 6 februari 2007 (Flevoland), door Herre Stegenga
LELYSTAD - Herbergbrouwerij Klokbier in Lelystad heeft gisteren de deur op slot gegaan. Eigenaar Patrick van Dam heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank. De brouwerij is in de financiële problemen gekomen omdat Klokbier op te weinig plekken wordt verkocht, aldus Van Dam.
Aan de vraag ligt het niet, zegt hij. "Ik heb gewoon te weinig tijd gehad om een distributienetwerk op te zetten." Klokbier wordt, buiten de Lelystadse brouwerij, alleen in een slijterij in Swifterbant verkocht. Het restaurant bij Batavia Stad loopt goed, zegt de eigenaar. Maar daar kan hij niet van draaien. "In het business plan is rekening gehouden met de verkoop van bier. Dat hebben we absoluut nodig." De tegenvallende inkomsten zijn reden voor de Rabobank om de handen af te trekken van Klokbier. De Rabobank was de belangrijkste financier van het bedrijf, aldus Van Dam. "Verder zit er wat
familiekapitaal in.".
Hij hoopt op een doorstart. Heeft al gesproken met een horecabedrijf over het loskoppelen van het restaurant en de brouwerij. "Dan kan ik me volledig op het bier brouwen en verkopen concentreren. Dat is tenslotte mijn vak."
De herbergbrouwerij is pas in mei 2006 officieel geopend. De provincie Flevoland heeft een subsidie verleend van vijf ton.

Nog vijf flessen Klokbier, danis de voorraad op
De Stentor (Flevoland), 7 februari 2007, door Herre Stegenga
SWIFTERBANT/LELYSTAD - Vijf flessen Klokbier heeft slijter Hummel in Swifterbant nog liggen. Daarna is de voorraad op. En wordt niet meer bijgevuld. Althans, voorlopig niet. "Ik kan me niet voorstellen dat het voorbij is voor Klokbier", zegt Herman Hummel. "Er staat een prachtige brouwerij in Lelystad. Zonde om daar niets meer mee te doen.".
Hij wist dat Klokbier in zwaar financieel weer verkeerde. Schrok niettemin toen hij maandag hoorde dat de deur van de herbergbrouwerij op slot ging. Eigenaar Patrick van Dam heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank. Hij ziet geen andere oplossing nu de Rabobank het bedrijf niet langer steunt.
Het restaurant bij de brouwerij loopt goed, aldus Van Dam. Hij zou alleen te weinig tijd hebben gehad om een distributienetwerk op te zetten voor zijn bier. Buiten de herbergbrouwerij in Lelystad is Hummel de enige slijter die Klokbier verkoopt. Aan de vraag ligt het niet, zei Van Dam eerder deze week tegen deze krant. "De belangstelling voor Klokbier is groot." Klopt, zegt de slijter in Swifterbant, waar Van Dam overigens vandaan komt. "Klokbier verkoopt erg goed. Hoeveel? Zeker meer dan tien flessen per week. Mensen vinden het lekker, komen ervoor terug. Of ze nemen het mee voor familie of vrienden buiten Flevoland. Als cadeautje."
Een tweeliter fles Klokbier kost tussen de 14,99 en 16,50 euro, afhankelijk van de soort. Hummel: "Het is een speciaalbiertje. Daar betaal je gewoon iets meer voor. Ik drink het zelf ook graag."
Nu maar hopen op een doorstart. Het is jammer als het doek zou vallen voor het Flevolandse bedrijf, aldus de slijter. "Wij verkopen graag goede producten uit de regio. We waren erg blij met Klokbier."
Van Dam probeert een faillissement te voorkomen dat uitstel van betaling aan te vragen. Deze zogeheten sursance geldt meestal voor anderhalf jaar. En is bedoeld voor gevallen waarin er nog een mogelijkheid bestaat om een bedrijf te redden. Van Dam zoekt al enige tijd naar een oplossing, zei hij eerder deze week tegen deze krant. Bijvoorbeeld door de brouwerij los te koppelen van het restaurant.
Overigens zal provincie een subsidie van vier ton terugvorderen als Klokbier het niet redt. "Dat zijn we verplicht in die gevallen", zegt een woordvoerder. Het bedrijf heeft een half miljoen euro toegezegd gekregen, waarvan inmiddels vier ton was verstrekt. Het gaat om geld van het Rijk en Europa, toegekend door de provincie. Die laatste 100.000 euro komt er vanzelfsprekend niet meer, aldus de woordvoerder.

Pand Klokbier wacht op veiling
De Stentor (Flevoland), Woensdag 11 april 2007, door Herre Stegenga
LELYSTAD - Het pand en de inventaris van Klokbier worden binnenkort geveild.
Half april, heeft Patrick van Dam begrepen, de vorige eigenaar. "Maar het kan net zo goed een maand later worden. De gemeente is bezig met het aanleggen van riolering rondom het gebouw. Het ziet er niet uit."
Het zou hem niets verbazen als één en ander op elkaar wordt afgestemd.
In principe is het nog mogelijk dat het concept van Klokbier overeind blijft, zegt Van Dam. Dus een brouwerij met een restaurant onder één dak. Hij hoopt nog een rol te spelen in het bedrijf. Dat hij zich kan toeleggen op waar hij werkelijk goed in is: bier brouwen. Om de horeca over te laten aan "iemand die daar echt verstand van heeft".

"Er valt meer uit te halen."
Deze combinatie bleek te veel voor Van Dam. Aan vraag naar Klokbier lag het niet, zei hij eerder dit jaar. Van Dam zou alleen te weinig tijd hebben om een distributienetwerk op te zetten. Maar er speelde meer. "Ik moest vanaf dag één winst maken. Dat lukt niemand. En binnen twee maanden kreeg ik al geen krediet meer van de Rabobank.
Inderdaad, het was vechten tegen de bierkaai. Bijna letterlijk."
Terwijl hij werkte aan een reddingsplan. Zo was Van Dam in gesprek met Grolsch, dat mogelijk wilde participeren in het bedrijf.
Het mocht niet baten. De Rabobank zag het niet meer zitten en trok de stekker eruit. Klokbier, dat in mei 2006 pas officieel werd geopend, ging failliet.
Van Dam maakt zich zorgen over de andere scenario's voor "zijn"
herbergbrouwerij. Dat één onderdeel meer opbrengt dan de ander en de prijs omlaag gaat. Daarmee zou, bijvoorbeeld, de brouwerij naar elders kunnen verhuizen en het gestripte gebouw tegen de vlakte kunnen gaan. "Pure kapitaalvernietiging", aldus Van Dam.
Hij heeft van de provincie begrepen dat de subsidie van vier ton mogelijk niet wordt teruggevorderd als de opzet van het bedrijf niet veranderd. Oftewel, als het doorgaat onder een andere naam. "Dan blijft de werkgelegenheid gehandhaafd." De provincie wil hier niet op vooruitlopen. "We hebben een claim ingediend bij de curator van vier ton", zegt een woordvoerder. "Verder wachten we gewoon op wat er gaat gebeuren."

Provincie claimt subsidie Klokbier
Omroep Flevoland - Actueel nieuws uit Flevoland, 21 maart 2007
De provincie gaat proberen om ruim vier ton subsidie terug te krijgen, die in het verleden is gegeven aan de Lelystadse herbergbrouwerij Klokbier. De provincie heeft de claim ingediend bij de curator van Klokbier, dat in februari failliet ging.
Klokbier kon destijds vijf ton subsidie van de provincie krijgen, maar hiervan was op het moment van faillissement n ton nog niet besteed.
Door de ondergang van de brouwerij kwamen veertien werknemers op straat te staan. De curator onderzoekt nog altijd of een doorstart mogelijk is.

afb. 1: Herbergbrouwerij Klokbier BV

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.