Bierbrouwerij Kasparus

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1994
Karwijhof 15
8308 AJ Nagele
Provincie: Flevoland
KvK-nummer: 39058194
Telefoon: 0527-240877
Eigenaar/directeur: Kasper Katuin
Brouwmeester: Kasper Katuin
URL: http://www.facebook.com/kasparusbierbrouwerij
@mail: kasparus@picoweb.nl
Openingstijden: Hele week vanaf 15.00 uur en op zaterdag vanaf 12.00 uur.
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Bierbrouwerij Kasparus in het in de Noordoostpolder gelegen Nagele (even voorbij het voormalige eiland Schokland komend vanuit de richting Kampen en niet ver van Emmeloord) is een kleine brouwerij die helemaal draait op hobbyisten. De brouwerij werd opgericht op 22 november 1994.
Op 16-jarige leeftijd kreeg Kasper Katuin (1972) als kerstkado een zelfbierbrouwpakket. Eind 1988/begin 1989 brouwde Kasper zijn eerste bier in de keuken bij zijn moeder in Deil. Tot 1994 brouwde Kasper, oorspronkelijk timmerman, en zijn schoolvriend Eddy J. Elswijk ongeveer 20 liter per twee weken. Aanvankelijk noemden zij hun brouwerij "De Illegale", compleet met een afbeelding van Vrouwer Justitia op het etiket. In 1994 werd de brouwerij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Bierbrouwerij Kasparus, met als slogan: "Liefde smaakt". De brouwerij bestond aanvankelijk uit vier personen: Kasper Katuin, Eddy Elswijk, Marit Wiegersma (de toenmalige vriendin van Kasper) en Suzanne Vos (de vriendin van Eddy). Eddy en Suzanne haakten echter af en toen stonden Kasper en Marit er alleen voor. Uiteindelijk hield ook Marit het voor gezien en nam Kasper de roerstok zelf ter hand. Eddy regelt nog wel de inkoop van grondstoffen en de kruiden en wordt door Kasper dan ook schertsend de "gruitmeester" genoemd.
Het grote assortiment bieren wordt gezien als een stuk polderglorie. De brouwrecepten worden zelf ontwikkeld en het brouwen vond plaats in de keuken en garage van het pand aan de Ploegstraat 13 in Nagele.
Als gevolg van een bedrijfsongeval, waarvan Kasper het slachtoffer was, lag de brouwerij gedurende enige tijd stil.
In 2003 verhuisde de brouwerij van de Ploegstraat 13 in Nagele naar Karwijhof 14 in Nagele.
Tijdens de speurtocht naar een geschikte lokatie voor een brouwerij werden de bieren van Bierbrouwerij Kasparus naar eigen recept voor een deel in België (pils) en Duitsland gebrouwen, maar ook bij de Scheldebrouwerij. Bij de laatstgenoemde brouwerij werd in 2005 per keer 500 tot 1000 liter bier gebrouwen. Het bier werd er afgevuld in 33cl flessen, waarna de flesjes in Nagele van een etiket werden voorzien en werden afgeleverd bij de horeca of detailhandel. De brouwerij had namelijk niet de beschikking over een eigen brouwinstallatie om zelf op grote schaal te kunnen brouwen. Er worden in de keuken en/of de schuur kleine proefbrouwsels gebrouwen.
Brouwer Kasper Katuin was enige tijd parttime werkzaam bij Slijterij Sybolt Greidanus in Emmeloord.
In 2004 werd er 1000 liter per maand gebrouwen en werd het bier aan de man gebracht in houten kratjes, met hierop de tekst "Oud Hollandsche Bierkrat". In het kratje pasten zes flesjes bier.
Kasparus organiseert tevens Hongaarse (tuin)feesten waarbij de brouwer zorgt voor de inwendige mens en Hongaarse live muziek. De brouwer heeft sinds 2005 de beschikking over een hoek in de loods van zijn buurman, die een expeditiebedrijf runt. Daar is een werkruimte ingericht voor het etiketteren van bieren en opslag van alle materialen.
Vanaf 2005 was Kasper weer voor 25 uur werkzaam als concierge op een scholengemeenschap in Emmeloord. Naast de brouwwerkzaamheden runt Kasper ook een thuisrestaurant waar voornamelijk Hongaarse gerechten op de kaart staan. Ook wordt er op lokatie gekookt en worden er worsten gemaakt.
In 2007 betrok Kasparus een eigen brouwerij gelegen aan de Eggestraat 14 te Nagele. Samen met de ouders van Kasper werd de keuken omgedoopt tot brouwruimte en kon er op maandag en vrijdag worden gebrouwen. Daarnaast werd er ruimte gecreeerd die konden fungeren als eetcafé en worstmakerij.
Sinds 2009 werkt de Hongaarse vrouw van Kasper, Krisztina, fulltime mee in het bedrijf en verzorgt samen met Kasper de keuken.
Vanaf 2011 ging Kasper vaker brouwen. Hij heeft hiertoe twee 90 liter vaten aangeschaft. Het was de bedoeling om per tien dagen twee kleine (18 tot 25 liter) en twee grote brouwsels (90 liter) te brouwen. De kleine brouwsels zijn bedoeld als proefbrouwsel en de grote brouwsels voor de productie.
In 2012 werd er in het pand waarin ook de brouwerij is gevestigd een bruin café in gebruik genomen, bedoeld voor feesten en partijen alsook voor bierproeverijen.
Ook in 2013 wordt de pils nog altijd in België gebrouwen.
Begin 2015 werd bekend dat de eigenaar van het huurpand aan de Eggestraat 14, waarin de brouwerij is gevestigd, het pand wil verkopen. Het pand moet 200.000 euro opbrengen en daar heeft brouwer Kasper Katuin niet de financiele middelen voor beschikbaar.
Eind maart werd het chauffeurscafé annex bierbrouwerij gesloten. Kasper is op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn brouwerij. Tot die tijd brouwt hij op zijn huisadres aan het Karwijhof in Nagele. Mobiel: 06-15195454.

afb. 1: Liefde smaakt Kasparus

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.