Jopen Bier

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1994
Jaarproduktie: 30000 hl.
Gedempte Voldersgracht 2
2011 WD Haarlem
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
Postbus 5557
2000 GN Haarlem
KvK-nummer: 34098342
Telefoon: 023-5334114
Fax: 023-5402192
Eigenaar/directeur: Michel Ordeman en Lydian Zoetman
Brouwmeester: Provo,Baan,Slikke,Idrac,Wisse
URL: http://www.jopenbier.nl
@mail: info@jopenbier.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant, De Drie Leliën draaiden op volle toeren en de Jopen (grote vaten, met een inhoud van 112 liter, waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar.
Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.
Pas in 1994 werd de oude brouwerstraditie in ere hersteld. In 1992 werd de Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht met als doelstelling de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. Op 11 november 1994 werd Jopen Bier opgericht. Na twee jaar van onderzoek, mede dankzij de inspanningen van de Universiteit van Leuven en brouwer Chris Wisse, waren er twee bruikbare recepten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn replica's van het bier omschreven in het brouwerskeur uit 1407 (Koyt) en het brouwerskeur uit 1501 (Hoppenbier). In 1995, toen de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan vierde werden de bieren gepresenteerd.
Het bijzondere aan de bieren is dat ze gebrouwen worden met drie verschillende graansoorten; naast gerstemout en tarwemout wordt ook een aanzienlijk deel haver gebruikt.
In eerste instantie werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van Bierbrouwerij De Halve Maan B.V. Toen deze brouwerij eind 1996 te kampen kreeg met financiële problemen verhuisde de productie naar de Brouwerij De Koningshoeven in Tilburg, alwaar Chris Wisse de roerstok als gastbrouwer ter hand nam.
In december 1996 werden de commerciële activiteiten van de stichting overgedragen aan Jopen BV. De bieren werden aanvankelijk in de eigen regio verkocht en daarbuiten bij gespecialiseerde slijterijen en biercafé's.
Eind 2001 werd de website van de brouwerij gepresenteerd: www.jopen.nl.
Op vrijdag 18 november 2005 presenteerden wethouder Jur Visser en Michel Ordeman de plannen voor een Grand Café met een huisbrouwerij voor de Jopenbieren. Eind 2005 werd bekend dat het Jopenbier terug zou keren naar de stad waar het vandaan komt. De Vestekerk (ook bekend als Wijnkerk, Jacobskerk en Artellkerk) op het voormalige Raakscomplex wordt omgebouwd tot Grand Café en brouwerij. De bezoekers kunnen het gehele proces van de brouwerij volgen. De Vestekerk stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar toen Michel Ordeman opperde om daar een Grand Café te vestigen ging de gemeente overstag.
Donderdag 23 februari 2006 werd de Vestekerk door de gemeente Haarlem aan de brouwerij overgedragen. Na de overdracht is de brouwerij met buurtbewoners van de kerk op bezoek geweest bij Brouwerij De Prael in Amsterdam. Daar hebben de omwonenden uitleg gekregen over het brouwproces en inzicht gekregen in de schaalgrootte van een microbrouwerij. De rest van 2006 werd gebruikt voor het selecteren van leveranciers en het vergunningentraject. In februari 2010 werd begonnen met de eerste stap van de gehele verbouwing: de asbestsanering. Op 8 juni 2010 sloeg brouwmeester Chris Wisse de eerste paal in de kerk. Het was de eerste paal van 109 palen, noodzakelijk omdat de oude houten palen waren aangetast. De heipalen zijn enerzijds nodig om de brouwinstallatie te kunnen dragen maar ook om de functie van de bestaande fundering van de kerk en de pastorie over te nemen. Op de nieuwe locatie werd een nieuwe brouwinstallatie van Braucon geplaatst met een capaciteit van 10 hectoliter.

Begin 2009 werd bij de World Beer Championships het Jopen Extra Stout Bier bekroond met een gouden medaille. Het Jopen Vier Granen Bokbier en het Jopen Hoppenbier sleepten een zilveren medaille in de wacht.

Op 17 november 2009 won de brouwerij een gouden medaille tijdens de European Beer Star 2009 verkiezing, één van 's-werelds belangrijkste bierwedstrijden: het Jopen Koyt werd de winnaar in de categorie 'herb and spice beer'. Uit 35 landen werden er 836 bieren ingezonden.

Het Amsterdamse ontwerpbureau ESTIDA legde onder leiding van Michel Ruygrok de laatste hand aan de ontwerpen van de inrichting van de Jopenkerk. Het hart van de kerk wordt gevormd door het brouwblok: twee koperen brouwketels die zichtbaar achter de bar staan. De voormalige catechisatiezaal is ingericht als proeflokaal. De ontvangstzaal vertelt de rijke geschiedenis van Haarlem als brouwersstad en toont de herkomst van de bieren. In de kerkruimte werd een Grand Café en een restaurant ingericht en heeft een modern en strak interieur, waarin de kleur rood overheerst. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping. In het restaurant worden vanzelfsprekend gerechten met bier gekookt. In december 2010 werd de kerk officieel in gebruik genomen.

Het bottelen gebeurd niet in de Vestekerk, maar op het bedrijventerrein in de Waarderpolder. In de kerk is hiervoor onvoldoende ruimte.

In 2010 kreeg brouwmeester Chris Wisse assistentie van Roel Wagemans. Roel heeft in Australië brouwervaring opgedaan en zal de dagelijkse werkzaamheden gaan verrichten. In 2011 haakte Roel echter weer af.

Jopen Bier heeft in 2010 twee keer zilver en één keer brons gewonnen tijdens de BrewNZ Beer 2010-verkiezing, één van de belangrijkste internationale bierwedstrijden. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door het Brewers Guild of New Zealand. Aan de competitie doen private kleine en onafhankelijke brouwerijen mee uit de hele wereld. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten.
Jopen kreeg zilver voor Jopen Hoppenbier in de categorie: European Ale Styles. In de Tripel categorie werd ook JubelJoop III Tripel met zilver bekroond. Brons was er voor een ander speciaalbier van Jopen in de categorie Russian Imperial Stout: Jopen Leibier.
Begin 2016 hanteerden Tom Provo, Cor Baan, Robbert Uijleman, Daniel van der Slikke, Quentin Idrac en Chris Wisse de roerstok.

afb. 1: Michel Ordeman

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Jopen Hoppenbier

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.