Brouwerij 't IJ - Funenkade

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Duvel Moortgat
Opgericht: 1985
Jaarproduktie: 19500 hl.
Funenkade 7
1018 AL Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
KvK-nummer: 34294966
Telefoon: 020-6228325
Eigenaar/directeur: Patrick Hendrikse en Bart Obertop
Brouwmeester: P.van Nugteren
URL: http://www.brouwerijhetij.nl
@mail: info@brouwerijhetij.nl
Openingstijden: Alle dagen van de week tussen 14.00 uur en 20.00 uur
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwerij 't IJ werd in oktober 1985 geopend. Het bedrijf is gevestigd in het voormalige badhuis 'Funen' in het centrum van Amsterdam. De naam funen stamt af van het Deense eiland Funen, waar Michiel de Ruyter de allereerste Lisdodde (losdodde) exporteerde naar Nederland. Hieruit ontstond een oorlog met Zweden die men ook wel 'de strot voor de losdodde' noemde. Deze lisdodde tierde dan ook welig op deze kade. De gemeente sloot het badhuis nadat er sanitaire voorzieningen kwamen.
Op 7 november 1985 werd het eerste bier gepresenteerd: Zatte. De brouwerij maakte een enorme groei door.
Vlak achter de brouwerij staat een karakteristieke molen (De Gooier ofwel de molen van Oost geheten in de volksmond), die ook op de etiketten is afgebeeld en waar in de beginperiode van de brouwerij de mout werd gemalen. De kwaliteit bleek echter niet constant. Daarom werd een 'horsefriend' aangeschaft, een haverpletter uit de paardenindustrie. Deze bleek prima te voldoen als schrootmolen. Een roestvrijstalen maischketel was afkomstig uit de zuivelindustrie.
Brouwer is Kaspar Peterson, voortgekomen uit de rijen der amateurbrouwers. Voordat hij ging brouwen verdiende hij zijn brood in de muziek. Nadat hij voor de groep Drukwerk de hit 'Je loog tegen mij' had geschreven, was hij in staat zich full-time met het brouwen bezig te houden. In de beginperiode ontving hij veel hulp van Brouwerij Slaghmuylder te Ninove (België), Brouwerijschool KIHO in Gent en het NIBEM (Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier) in Zeist.
Caspar won in 1994 'De Zilveren Knots'. Dit is een prijs die jaarlijks door het Amsterdams Café De Wildeman wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse biercultuur.
In 1999 werd de mout betrokken van mouterij Dingemans uit het Belgische Strabroek. De gist werd in eerste instantie betrokken van De Koninck. Toen de Antwerpse brouwerij zich gedwongen zag hieraan een einde te maken werd een eigen gist ontwikkeld. Per brouwsel werd er in 1999 ongeveer 21 hl geproduceerd. In 1999 werd ongeveer twee keer per week gebrouwen. De jaarproduktie bedroeg toen ongeveer 180.000 liter. 90% van de produktie wordt in Amsterdam en directe omgeving verspreid.
In 2005 werd overgeschakeld naar het gebruik van biologische grondstoffen waarmee tevens het EKO-keurmerk op de etiketten kwam te staan.
In 2007 werd het proeflokaal van de brouwerij vernieuwd. De stookketel werd een verdieping hoger geplaatst, evenals het kantoor. Het proeflokaal werd hiermee een stuk groter.
In 2007 werd er jaarlijks 200.000 liter gebrouwen.

Bier brouwen is net als koken, je probeert eens wat
Het Financieele Dagblad, 23 november 2007
Pagina 2 (mensen) - Door: Yteke de Jong

Met de neus is Brouwerij 't IJ in het centrum van Amsterdam snel te vinden. Buiten hangt de typische moutgeur, die ontstaat bij het brouwen. Binnen is het warm van de stoom die uit twee reusachtige ketels komt, waarin het moutmengsel staat te koken. Jaarlijks wordt er 200.000 liter gebrouwen.
Oprichter Kaspar Peterson had helemaal geen ervaring toen hij 22 jaar geleden besloot te gaan brouwen. Ik was in die tijd muzikant. Als we in België speelden, vond ik het bier zo lekker. In Nederland werd dat nergens verkocht, hier had je in die tijd alleen pils en oud bruin.
Uit nieuwsgierigheid en met het idee dat bijzondere bieren wel eens aan zou kunnen slaan is hij begonnen met brouwen, illegaal, in zijn huis. Ik probeerde het gewoon. Het viel de buren niet op, omdat ik achter de Heineken-brouwerij woonde. De moutgeur hing er toch al.
Vervolgens liep hij tegen een een oud badhuis aan, dat de gemeente wilde verhuren. In de kelder, bij de tanks waar het bier gelagerd wordt, hangt nog het bordje dat bezoekers verplicht het toegangskaartje te bewaren voor contrôle. Deze locatie was ideaal, omdat er al waterleidingen liepen, en er voldoende ruimte was om ketels neer te zetten. Hij begon met het brouwen van een donker en een triple bier, dat hij Natte en Zatte noemde. Inmiddels zijn er vijf soorten en ook nog seizoensbier, bijvoorbeeld PaasIJ en Turbock.
Peterson brouwt zijn eigen lievelingsbier niet zelf. Dat is Orval, een Belgisch trappistenbier, dat heel bitter smaakt. Zelf brouw ik niet zo bitter, want je komt vaak uit op iets wat je zelf lekker vindt en de algemene smaak. Je moet je brood ook verdienen. Zijn recepten zijn in de loop der jaren niet veranderd, wel zijn er smaken bij gekomen. Dat is fantasie. Het is net als koken, je probeert eens wat. De ene dag wil ik er niet al te veel werk van maken, en de andere dag sla ik aan het experimenteren.
Ik ben een smaakliefhebber, zo verklaart de brouwer zijn motivatie. Industrieel bier vind ik nergens naar smaken. Ik heb moeite om bij een blindproeverij van de fabrieksbieren de afzonderlijke smaken te onderscheiden. Het is leuk om te brouwen, omdat je verschillende dingen doet en te maken hebt met smaken, machines en scheikunde. Dat de bieren van de grotere brouwers niet uitgesproken zijn, snapt Peterson wel. Het is voor de grote massa, dus wordt het vlakker. Want smaak lijkt wel niet te mogen. De brouwer ziet wel smaaktrends bij zijn eigen drinkers. Een paar jaar geleden maakten we het meest Columbus, een bitter bier, en nu is dat het wat neutralere Zatte.
Peterson is na een paar jaar ook begonnen met het brouwen van pils, terwijl hij die drank niet interessant vindt. Iedereen dronk ons bier in hetzelfde tempo als pils. Ze werden ladderzat hier in het proeflokaal, dus hebben we besloten om ook maar pils te gaan brouwen. Om ze tegen zichzelf te beschermen. Een beetje voorlichting over de wijze van drinken hielp niet, aldus Peterson. De mensen luisteren niet.
Inspiratie doet hij buiten het werk niet op. Het komt uit mezelf. In het begin ging ik nog wel de beurzen af, maar dan houd ik geen vrije tijd meer over. De hobby, het brouwen, is werk geworden en de nieuwe hobby is de zeilboot. Met een biertje erbij, als er tenminste geen wedstrijden zijn.
Dit is deel zeventien in een serie over invloedrijke smaakmakers.
Kaspar Peterson: Ik ben een smaakliefhebber.
Paul van Nugteren hanteert de roerstok sinds 2006.

In mei 2008 werd de brouwerij door Patrick Hendrikse (1971) en Bart Obertop (1972) overgenomen van Kaspar Peterson. Hendrikse is een Amsterdamse horecaondernemer die het merendeel van zijn zaken van de hand deed om zich volledig te kunnen storten op het brouwen van IJbier. Patrick en Bart waren al in dienst van Brouwerij 't IJ terwijl ze tegelijkertijd samen een café hadden. Peterson bedong dat de nieuwe eigenaren de brouwerij een aantal jaren onderveranderd zouden laten.

In februari 2012 werd Roel Wagemans aangesteld als brouwmeester op de nieuwe locatie aan het Zeeburgerpad. In de bottelarij wordt hij terzijde gestaan door Wouter Troelstra. Op de oude locatie aan de Funenkade hanteren Paul van Nugteren en Almer Cremer de roerstok.

In 2012 werd op de Brau Beviale in Neurenberg een nieuwe brouwinstallatie aangeschaft, namelijk een 40hl installatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec. De maisch-/brouwketel heeft een bruto inhoud van 52 hectoliter, de klaringskuip 55 hectoliter en de whirlpool 44 hectoliter. Constant Keinemans van Brouwtechniek Nederland speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het hele project. Eind november 2012 kwamen de tanks aan op het Zeeburgerpad. De tanks werden door het dak naar binnen gehesen.
Op donderdag 7 februari 2013 werd de nieuwe brouwlocatie aan het Zeeburgerpad in Amsterdam Oost geopend door burgemeester Eberhard van der Laan. Deze vernieuwing vereiste een investering van twee miljoen euro. Ook op de locatie aan de Funenkade, waar ook het proeflokaal is gevestigd wordt nog steeds gebrouwen.
In 2013 werd er drie keer per week 40 hectoliter gebrouwen, hetgeen neer komt op 120 hectoliter per week. In 2013 stonden er negen cilinder conische tanks (CCT) opgesteld in de brouwerij, waarin het brouwsel zowel vergist als gelagerd wordt.
Al het flessenbier wordt gebrouwen op de brouwlocatie aan het Zeeburgerpad. In 2013 werd er op jaarbasis 6000 hectoliter flessenbier gebrouwen. Op de oude locatie aan de Funenkade wordt al het fustbier gebrouwen, alsook het bier voor het proeflokaal.
In 2012 werd er - op de oude brouwlocatie - 4000 hectoliter gebrouwen. In 2013 zal er naar verwachting totaal 8500 hectoliter worden gebrouwen. De maximale brouwcapaciteit bedraagt 9000 hectoliter per jaar.

Op 25 september 2015 werd bekend gemaakt dat Duvel Moortgat een belang nam in Brouwerij 't IJ. Duvel kan 't IJ ondersteunen met financiele slagkracht, maar ook in brouwtechniek en distributie. Hoe groot het belang is dat Duvel neemt, is niet bekend gemaakt. De overname zal geen invloed hebben op de "eigenheid en zelfstandigheid" van het bedrijf.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.