Huttenkloas

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2002
Provincie: Overijssel
Postadres:
Postbus 303
7550 AH Hengelo
KvK-nummer: 08086716
Telefoon: 074-2590805
Fax: 074-2590035
Eigenaar/directeur: Johan Nijhof en Ruud van de Gevel
Brouwmeester: Ruud J.W. van de Gevel
URL: http://www.huttenkloas.nl
@mail: info@huttenkloas.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Bierbrouwer Ruud van de Gevel (1967) en salesmanager Johan Nijhof stelden zich in mei 2002 het doel een ambachtelijke brouwerij te stichten in Twente. Voordat het zover was hebben maakten zij gebruik van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij. Ruud en Johan kenden elkaar vanaf hun periode bij de scouting. De plannen een eigen kleinschalige, Twentse brouwerij op te richten stamden uit 1998. Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij parttime door aan de CTL in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier, naast een halve baan in de zuivelindustrie. In 1990 kwam Ruud, samen met een compagnon, in de gelegenheid om Brouwerij De Teut in het Belgische Neerpelt over te nemen. Ze hielden het vijf jaar vol, maar toen ging er iets mis in de communicatie naar de bank.
Ruud keerde terug naar Hengelo en ging werken in de vleeswarenindustrie. In Johan vond hij een compagnon om met hem zijn droom te verwezenlijken. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen. Ze namen anderhalf jaar de tijd voor de voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei gelegen in een klein plaatsje in de buurt van Ingolstadt. De eisen die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij.
In 2005 produceerde de brouwerij elke drie weken vijftig hectoliter bier. Eén keer maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Hte bier wordt per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het wordt opgeslagen in Rossum (bij Oldenzaal). Van daaruit vindt de distributie plaats.
Het ligt in de bedoeling om uiteindelijk 1000 tot 2000 hl per jaar te brouwen.

De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo. Hij had het vooral gemunt op marskramers en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z'n vermoedens, maar hield wijselijk z'n mond. "Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu", dreigde Kloas. Zo werd ook Willen Stint, die terugkeerde van zijn handelsreis en een aanzienlijke som geld bij zich had, door Huttenkloas gedood, uitgeschud en onder de grond gewerkt. De kleding van Stint werd netjes gewassen en werd als zondagspak door Huttenkloas gedragen. Toen de kledingstukken herkend werden door de vader van het slachtoffer, was het bewijs geleverd! Alvorens te worden gestraft, werd Huttenkloas, een grote en oersterke kerel, ruim 110 dagen in een dwangstoel vastgeklonken om vluchten te voorkomen.

Mogelijk brouwt Huttenkloas BV straks zijn speciale bieren op het voormalige brouwerijterrein van de Hengelosche Bierbrouwerij, tussen de Twekkelerweg en de Brouwerijstraat. Het gebied, omgedoopt tot de Zuidelijke Spoorzone, krijgt een nieuwe invulling.
Ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed heeft de plannen voor de bouw van enkele appartementengebouwen al klaar. Op het terrein staan echter nog enkele vroegere panden van Hengelosch Bier, die vooral vanwege het historisch belang behouden moeten blijven.
Eén van die gebouwen is het ketelhuis. Een gebouw waar, met name door de hoge ruimtes, niet makkelijk een nieuwe invulling aan te geven is. Wat zou er daarom mooier zijn dan de oude functie te herstellen? Daarop werd door de gemeente contact gezocht met de makers van Huttenkloas. Begonnen als hobbybrouwers timmeren die met hun speciaalbieren nadrukkelijk aan de weg.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.