De Heidebrouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2005
Jaarproduktie: 50 hl.
Nieuwe Kazernelaan 2 Gebouw 3
6711 JC Ede
Provincie: Gelderland
KvK-nummer: 64790487
Telefoon: 0318-785428
Eigenaar/directeur: Hans van de Akker
URL: http://www.deheidebrouwerij.nl
@mail: info@deheidebrouwerij.nl
Openingstijden: Di.-vr.: 9-19 uur. Za.-zo.: 10-22 uur. Maandag gesloten.
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

De Veluwse Heidebrouwerij maakte aanvankelijk gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij uit Oss en was tevens lid van de Maasland Groep. Drie lokale Edese bierbrouwers en -genieters vonden het tijd dat de Veluwe weer zijn eigen bierbrouwerij kreeg en richtten in augustus 2005 de Stichting De Veluwse Heidebrouwerij op. Het bestuur stelde dat bierbrouwen ooit een onderdeel van het dagelijkse leven was. Zo had Ede rond 1800 een eigen brouwerij, zoals zoveel dorpen en steden. Dirk de Brouwer hanteerde er de roerstok. Naast brouwer was hij ook raadslid. Er werd gebrouwen in de 'Brouwershoeve'.
Doel van de stichting was de promotie van streekproducten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen was een eigen bier met een regionaal karakter.
Gerrit Hammink (1956), werkzaam in Amersfoort in de ICT-sector, won twee keer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK): in 1996 en in 1999 en werd één keer tweede (1995). In 1999 werd zijn lichte bokbier (Mopperbock) zelfs bekroond met het - op dat moment - hoogst aantal punten ooit vergeven (92 van de 100).
In 1996 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenland College, in het kader van een eenmalig project, met een "Parelend Honingbier van de Ginkelse heide" op de proppen. Voor Gerrit was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in Ede.
Gerrit was vanaf 2000 twee jaar brouwer bij Brouwerij De Drie Ringen in Amersfoort. De combinatie werken (automatisering) en brouwen bleek echter een lastige combinatie en Gerrit legde de roerstok bij De Drie Ringen erbij neer. Inmiddels werd Gerrit lid van biervereniging Triple Way in Nijmegen. Hier leerde hij onder andere Michiel van der Kaaden en Pim Hopman kennen. Samen met hen volgde hij cursussen voor keurmeester.
Begin 2005 speelde Gerrit, samen met Michiel van der Kaaden en Pim Hopman, met de gedachte voor zichzelf wat op te zetten. Het plan was om zoveel mogelijk gebruik te maken van producten van de Veluwe. Er werd bijvoorbeeld Edese Heidehoning afgenomen van imker Jaap Doornweert.
In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij tijdelijk te staken.
Gerrit Hammink verzorgde, naast zijn brouwwerkzaamheden, in de avond lezingen op het gebied van bierbrouwen.
Op 30 maart 2012 werd de brouwerij officieel geopend op een nieuwe locatie, namelijk in de voormalige manschappenkeuken van de Prins Mauritskazerne, een historische plek, want in de loop der jaren hebben duizenden militairen in het naastgelegen restaurant hun maaltijd genoten. De keuken werd aangepast en er werd een compleet nieuwe brouwerij/zeepmakerij aangelegd.
Naast een brouwerij is er ook een zeperij gevestigd, namelijk Zeepmakerij ReginaZeep. De zeperij wordt uitgebaat door Ineke Hammink, de vrouw van Gerrit Hammink. Ineke krijgt hierbij de hulp van haar dochter Eveline. Zowel het bier als de zeep zijn streekgebonden producten.
Op 1 augustus 2011 werd de nieuwe installatie in gebruik genomen. De drie hectoliter installatie werd gekocht in Duitsland. De filterketel is tevens ontworpen om "high-gravity" te kunnen brouwen om zo een hoger rendement in volume te kunnen verkrijgen. In de whirlpool worden de hop en de eiwitten gescheiden van de wort. In 2012 had de brouwerij de beschikking over een lagercapaciteit van 2500-3000 liter.
Het bier wordt uitsluitend afgevuld in 75 cl flessen. Tijdens de vergisting wordt er gebruik gemaakt van korrelgist. Vader Gerrit en zoon Jaap Hammink nemen het brouwproces voor hun rekening.
Naast het brouwen van bier worden er ook workshops bierbrouwen verzorgd door de brouwerij. Deze workshops vinden plaats in de kazernekeuken in de voormalige soepketels van 60 liter, waarvan er een zelfs een roerwerk heeft. De brouwerij vergist en bottelt het bier vervolgens zelf.
In 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van de Veluwse Heidebrouwerij naar De Heidebrouwerij.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.