Brouwerij De Gulzige Gans

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2008
Jaarproduktie: 25 hl.
Van Heutszsingel 90
7741 EW Coevorden
Provincie: Drenthe
KvK-nummer: 04084479
Telefoon: 0524-518772
Eigenaar/directeur: Bert en Monique Calkhoven
Brouwmeester: Bert Calkhoven
URL: http://www.degulzigegans.nl
@mail: webmaster@degulzigegans.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Bert Calkhoven is een enthousiaste brouwer uit Coevorden. In 2008 zette hij de stap om een officiële brouwerij te beginnen. De brouwerij is zoals zoveel brouwerijen voortgekomen uit de liefhebberij voor speciaalbier. Hij begon in 1994 als amateurbrouwer. Eerst in de keuken en tenslotte in de tot brouwerij omgebouwde schuur. Veel onderdelen van de brouwinstallatie worden met eigen hand in elkaar geknutseld: de koeler, de warmtekast, de vergistingsruimte, de maischketel, et cetera. Het brouwen was een proces van vallen en opstaan, maar er was altijd passie en plezier. Bert is lid van het Drentse amateur bierbrouwersgilde De Wortketel, alwaar hij veel ervaring op deed en nog altijd doet. In het dagelijks leven is Bert huissschilder. In 2013 was Bert twee dagen per week werkzaam in de brouwerij en drie dagen als huisschilder.

Als amateurbrouwer won Bert in 2000 de tweede prijs klasse C op het Open Nederlands Kampioenschap met het toenmalige Snaterwater. In 2005 won hij vervolgens de eerste prijs klasse A met een Belgische Pale Ale genaamd Coevorder Vesting bier.

Zijn wens om het zelfgemaakte bier aan een breder publiek dan de kennissenkring te presenteren bestond al heel lang. Dit idee begon in
2006 meer gestalte te krijgen. Door de gemeente Coevorden werd hem procedureel geen strobreed in de weg gelegd toen hij kenbaar maakte dat hij officieel - en kleinschalig - wilde gaan brouwen. Met name van Gert en Carina Kelder van brouwerij Mommeriete kreeg hij veel ondersteuning.
Ook zijn grondstoffen, zoals mout van Weyermann, kan hij via Mommeriete, de dichtstbijzijnde brouwerij, betrekken. Een bevriende slijter ging echter ook mee in het enthousiasme, waardoor het idee alleen maar werd versterkt.

Officieel is Bert Calkhoven sinds 1 april 2008 brouwer. Dit is de datum waarop de vergunning door de douane werd verstrekt. Aanvankelijk droeg de brouwerij de naam Huisbrouwerij 't Snatertje, een naam die al sinds 1994 werd gehanteerd. Brouwerij De Snaterende Arend uit Amsterdam maakte echter bezwaar tegen deze naam, waarna de naam gewijzigd werd in Brouwerij De Gulzige Gans. Deze naam is afkomstig uit het feit dat Coevorden bekend staat als 'ganzenstad' en bovendien het logo en de etiketten ook al gekoppeld waren aan het thema ganzen. Het logo is de afbeelding van een licht benevelde gans met een roerstok onder de vleugel. Ook de gevoerde biermerken Snaterwater en Waggel sluiten goed aan bij de naam van de brouwerij.

Eén keer per twee weken wordt er 50 liter gebrouwen en soms 100 liter. Sommige bieren verwijzen naar ganzen terwijl andere bieren verwijzen naar Coevorden als vestingstad. In Coevorden staat namelijk het enige kasteel in Drenthe. Die feiten komen terug in de namen van de bieren en in de etiketten.

De brouwerij vult alleen maar af op 33 cl flessen en op 75 cl champagne flessen, er wordt niets op fusten afgevuld. Vooralsnog geldt voor zijn bieren het principe 'op is op', gezien de beperkte capaciteit van de brouwerij.
De brouwerij is een klein familiebedrijfje: ook de vrouw van Bert. Monique, werkt mee in de brouwerij en draagt tevens zorg voor de administratie. Martijn, de zoon van Bert en Monique Calkhoven, draagt zorg voor het ontwerp van de cartoonachtige etiketten waarin ganzen de hoofdrol vertolken en de website van de brouwerij.

In 2008 was het bier verkrijgbaar bij een bevriende slijter en een café. In de toekomst probeert Bert dit uit te breiden waarbij de vraag naar het bier en de capaciteit van de brouwerij wel in de balans moeten zijn.

In 2009 werd het bier van De Gulzige Gans verkozen tot het beste bier van de provincie Drenthe. Het etiket van Kachel, ontworpen door zoon Martijn, werd door een vakjury verkozen tot het mooiste etiket van het jaar.

In 2010 werd de brouwcapaciteit meer dan verdubbeld, namelijk van 50 liter naar 115 liter. Er werd vanaf dat moment één keer per twee weken gebrouwen op vrijdag. In 2013 werd er 500 liter per week gebrouwen.

afb. 1: Brouwerij De Gulzige Gans

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Brouwmeester Bert Calkhoven

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.