Brouwerij Rijke Gewoonte

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1996
Gesloten: 2003
Brouwerijstraat 38a
4356 AN Oostkapelle (Gem. Domburg)
Provincie: Zeeland
Telefoon: 0118-582752
Eigenaar/directeur: Jaap Korshuize
Brouwmeester: Jaap Korshuize
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwmeester van het eerste uur Jos van den Broeke begon met zijn hobby als iedere andere thuisbrouwer met een pannetje in de keuken van zijn woning. Tijdens een culturele manifestatie in Oostkapelle kreeg een ieder de gelegenheid gratis van het zelf gebrouwen gerstenat te proeven toen Jos samen met collega-amateurbierbrouwer Jaap Korshuize, met een kar met daarop een fust bier het dorp rond ging. Door het succes besloten ze kleinschalig in de garage van Jos hun hobby te professionaliseren. In eerste instantie werd iedere zaterdag per keer ongeveer 175 liter bier gebrouwen. In 1997 is dit gegroeid naar 300 liter bier per zaterdag. De brouwsels werden toen verkocht bij een plaatselijke slijter en een horeca-gelegenheid. In oktober 1996 gooide Jos van den Broeke de roerstok erbij neer omdat hij vond dat het brouwersvak hem te veel tijd ging kosten. Het brouwproces werd hiermee tijdelijk stopgezet. Jaap Korshuize ging echter alleen verder en vond begin 1997 onderdak in Mini-Camping Klein Rijnsburg in Oostkapelle waarna de roerstok weer ter hand werd genomen. Jaap Korshuize was toen al lange tijd lid van het Walchers Biergilde en besteedde begin 1997 zo'n 20 uur per week aan zijn droomwens: een eigen brouwerij. De brouwerij is gelegen aan de weg tussen Serooskerke en Oostkapelle en bevindt zich in het achterste deel van een stenen gebouwtje. De ruimte is verdeeld in een brouwkamer en een vergistingskamer. In hetzelfde gebouw is ook een deel ingericht als recreatieruimte voor gasten van Mini-Camping Klein Rijnsburg.
In 1997 werd er 4300 liter bier gebrouwen en voor het grootste gedeelte afgevuld in 30 cl flessen.
De naam van de brouwerij refereert aan het feit dat ieder land of volk rijk is aan een aantal goede gewoontes. Eén ervan is het genieten van een goed glas bier, de brouwers beschouwden dit als een Rijke Gewoonte.
Op verschillende etiketten staat een paraplu afgebeeld. De filosofie hier achter is dat een biertje van de Rijke Gewoonte heerlijk smaakt en een stuk gezelligheid in huis haalt, ook bij druilerig weer. Het idee achter de etiketten is afkomstig van de brouwer en zijn vrouw en wordt verder uitgewerkt door een vriend.
De brouwerij is alleen op zaterdag geopend van 9.00 tot 15.30 uur en op afspraak te bezichtigen.
Met ingang van 1 augustus 1999 werd de brouwerij door de familie Korshuize tijdelijk overgedragen aan de heer van der Linden in verband met werkzaamheden in het buitenland.
In januari 2003 werd de brouwerij voor onbepaalde tijd stilgelegd in verband met de verhuizing van Jaap en Janny Korshuize naar Curacao.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.