Brouwerij de Gans

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1988
Gesloten: 2001
Kattendijksedijk 27
4463 AL Goes
Provincie: Zeeland
Telefoon: 0113-214102
Fax: 0113-214102
Brouwmeester: Ad en Corry Schoenmakers
URL: http://www.renno.nl/zbier/
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Eind 1988 begon Brouwerij de Gans haar bestaan en zetelde destijds aan de rand van Goes, in het Ambachtscentrum van Stadsrecreatiepark De Hollandsche Hoeve. In een immense schuur had men daar rond een gezellig pleintje een twintigtal werkplaatsen annex winkeltjes gebouwd, waarin 'oude' ambachten werden uitgeoefend. Alle winkeltjes waren voorzien van een leuk oud geveltje, die replica's waren van nog bestaande gevels in het oude centrum van Goes. De ambachtslieden die er onderdak hadden gevonden waren onder andere een kaarsenmaker, een tingieter, een glasblazer en een schilder. Het was destijds één van de kleinste commerciële ondernemingen in Europa. Er stonden een paar fraaie koperen brouwketeltjes opgesteld die gemaakt werden door brouwer Ad Schoenmakers. Ad -toen loodgieter van beroep- was voor de oprichting van de brouwerij al vier jaar thuis actief als brouwer. De naam van de brouwerij is afkomstig van het wapen van Goes, waarin een gans staat afgebeeld.
In de beginfase betaalde de brouwerij accijns per etiket. Deze etiketten werden door de douane per etiket afgestempeld.
In april 1993 verhuisde de brouwerij naar een pand in 's-Gravenpolder, 5 kilometer gelegen van Goes. Pas sinds februari 1994 wordt hier echter pas bier gebrouwen. Het was oorspronkelijk de bedoeling alhier een grotere brouwerij te beginnen. Uiteindelijk heeft dit erin geresulteerd dat er een aantal jaren vergist en afgevuld werd in 's-Gravenpolder. Medio 1994 verhuisde de brouwerij, mede door de slechte gezondheid van Ad Schoenmakers, weer naar het oude stekje: in het Ambachtscentrum van het Stadsrecreatiepark De Hollandse Hoeve in Goes.
In 1996 zag brouwer Ad Schoenmaker zich, om gezondheidsredenen (rugklachten), genoodzaakt een stapje terug te doen. Om die reden boodt hij de brouwerij te koop aan. In 2000 leek zich een potentiële koper aan te dienen. Moeilijkheden voor wat betreft beperkende maatregelen, die de stichting die het centrum beheert oplegt, die doorwerken voor de nieuwe eigenaar zaten het overnameproces echter nog in de weg. Zo worden er aan de nieuwe eigenaar strengere eisen gesteld.
In 2001 werd de brouwinstallatie uiteindelijk toch gekocht door de Heer L. van Ameijde om er in Tiel een brouwerij te beginnen: StadsBierBrouwerij Tiel. De recepten van Brouwerij de Gans werden ook in de nieuwe brouwerij gebrouwen. Eind mei 2001 werd de brouwerij gesloten.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.