De Friese Bierbrouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1985
Jaarproduktie: 3000 hl.
Snekerstraat 43
8701 XC Bolsward
Provincie: Friesland
KvK-nummer: 55312209
Telefoon: 0515-577449
Fax: 0515-577976
Eigenaar/directeur: Aart en Marianne van der Linde
Brouwmeester: Aart van der Linde
URL: http://www.bierbrouwerij-usheit.nl
@mail: friese@bierbrouwerij-usheit.nl
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

De Friese Bierbrouwerij werd in 1984 door Aart van der Lingen in samenwerking met een schoolvriend opgezet in het kleine Friese dorpje Uitwellingerga (Twellegea). Nadat de twee anderen zich terug getrokken hadden, bleef de geboren Limburger Aart van der Linden (1960, afgestudeerd aan de Hogere School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward) als enige over. Hij leerde het vak bij de Arcense Bierbrouwerij (onder Toon van de Reek) en bij Bierbrouwerij De Leeuw.
Op 18 december 1985 werd het eerste brouwsel aangemeld en was de brouwerij officieel een feit. De brouwerij was oorspronkelijk gelegen in een kleine oude boerenschuur nabij het huis van de brouwer. Door de alsmaar stijgende omzet van de bieren in het Friese land en daarbuiten, werd naar een andere lokatie voor de brouwerij gezocht. Samen met een drankenhandel werd in 1990 onderdak gevonden in een voormalig fabriekspand van Philips op industrieterrein Houkesloot in Sneek. De brouwerij heeft van meet af aan gestreefd naar een herkenbaar regionaal karakter om vanuit die basis het bier naar andere delen van ons land te exporteren. Daarom werden onder meer de etiketten opgesierd met de Friese Plompebleren en was de tekst op het etiket in de Friese taal gesteld. Ook de naam Us Heit draagt bij aan het Friese karakter. Us Heit, onze vader, was de bijnaam van de populaire eerste Friese stadhouder Graaf Willem Lodewijk (1584-1620). Een standbeeld van hem is terug te vinden in het centrum van Leeuwarden en wel voor het stadhouderlijk hof. Begin augustus 1990 werd de vernieuwde en uitgebreide brouwerij ingewijd met een druk bezochte regionale beurs. Ook werd een proeflokaal geopend. De bieren van de Friese Bierbrouwerij zijn bekend onder de naam Us Heit.
Door de steeds grotere belangstelling voor rondleidingen voldeed deze lokatie ook niet meer aan de eisen. Ook door de toenemende vraag naar bier werd er gezocht naar een multifunctioneel pand. In februari 1995 verhuisde de brouwerij voor de tweede keer in haar bestaan. De Hogere School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward, waar brouwer Aart van der Linde nog les heeft gegeven, is definitief uit Bolsward vertrokken. Aart greep zijn kans en verhuisde zijn installatie naar het nieuwe pand. In deze school was genoeg ruimte om zijn unieke collectie oude brouwerijmachines uit te stallen. Behalve dat hij nu beter en gemakkelijker kan produceren kan hij nu beschikken over een kleine proefbrouwinstallatie die de school vroeger gebruikte voor onderwijsdoeleinden. Hiernaast is het nu mogelijk het proeflokaal beter te exploiteren.
De capaciteit in Bolsward bedroeg in 1996 3000 hl waarbij een groei naar 4000 hl tot de mogelijkheden behoort. Dit betekent een forse toename ten opzichte van de lokaties in Uitwellingerga (500 hl) en Sneek (2000 hl). Gedurende het brouwproces wordt Aart van der Linde ter zijde gestaan door brouwer René van der Velde.
Eind 1998 werd de brouwcapaciteit vergroot van 3.000 hl naar 5.000 hl. Begin 2000 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen. Hiermee werd de brouwcapaciteit verdubbeld naar 2000 liter per brouwsel.
In 2001 werd er ongeveer drie keer per week gebrouwen, hetgeen neerkomt op 3800 hl per jaar. In 2002 werd de afvultank gemoderniseerd. De tank had een capaciteit van 2500 liter. Datzelfde jaar werd er ook een eigen distilleerderij in gebruik genomen. Uit het bier werden whisky en andere distillaten gestookt. Eind 2005 werd de eerste zelfgestookte whisky op de markt gebracht (Frysk Hynder Whisky). Naast de bekende Friese berenburg bestaat er nu dus ook Friese whisky. Bierbrouwerij Us Heit uit Bolsward brengt de whisky op de markt met de naam Frysk Hynder, wat Fries paard betekent. Eigenaar Aart van de Linde kwam een aantal jaren geleden op het idee om naast bier ook whisky te maken. "Us Heit bier is eigenlijk bier voor Friesland. Met deze Friese whisky willen we het bedrijf uitbreiden en ons op een grotere markt richten", aldus Van der Linde. Na ruim drie jaar rijpen in gebruikte eiken houten vaten is het moment aangebroken om de whisky te proeven. Er zijn zo'n tienduizend
flessen Friese whisky beschikbaar. De volgende voorraad ligt al te rijpen. De whisky wordt op de Schotse manier gemaakt. Dat wil zeggen dat de drank twee destillaties ondergaat en vervolgens drie jaar in gebruikte vaten wordt opgeslagen. Op zaterdag 29 oktober 2005 werd de eerste Friese Whisky geintroduceerd.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie, begin 2004, van de Gemeente Bolsward werd brouwmeester Aart van der Linde uitgeroepen tot Ondernemer Van Het Jaar 2003. De trofee is een bronzen beeld van kunstenaar Frits Stoop uit Spanga. Het beeld is geplaatst in het proeflokaal.
Het brouwwater is afkomstig uit een bron bij Spannenburg. De gerst is ecologisch en wordt in Nederland geteeld. Het mouten vindt plaats bij een Duitse mouterij. De hop komt uit België (Hersbrucker en Saaz).
In 2009 werd Aart van der Linde gekozen tot Held van de Smaak 2009. Naast smaak beoordeelde de jury de finalisten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid en duurzaamheid. Aart van der Linde werd geprezen om het streekgebonden karakter van zijn produkten: hij betrekt alle brouwgerst en andere granen uit de directe omgeving en heeft als enige brouwerij in Nederland een eigen mouterij. Ook de verkoop vindt in de regio plaats. Er wordt gebrouwen met uitsluitend biologische grondstoffen.
Naast het proeflokaal op de eerste verdieping heeft de brouwerij speciaal voor de rokers onder ons een rooklokaal geopend op de begaande grond. Hier kunnen ongeveer 40 personen terecht, die door zelfbediening hun consumpties kunnen nuttigen.
In oktober 2010 werd tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de brouwerij "Frysk Famke" geintroduceerd, een koffielikeur. De eerste fles werd symbolisch overhandigt aan de burgemeester van Bolsward door een meisje op een Frysk hynder (Fries paard). De koffielikeur is gemaakt op basis van Frysk Hynder whisky spirit, Arabica koffiebonen en bruine kandijbrokken. De koffielikeur heeft een alcoholpercentage van 28%.
In het najaar van 2013 maakte de brouwerij een aanvang met de aanleg van een hoptuin. Hiertoe werden de grote bomen die voor de brouwerij stonden gekapt. Het is de bedoeling om de hoptuin begin 2014 gereed te hebben.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.