Brouwerij De Fontein

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2003
Ondergenhousweg 15
6171 GW Stein
Provincie: Limburg
KvK-nummer: 14070268
Telefoon: 046-4262858
Eigenaar/directeur: Lonneke en Rik Brouns
Brouwmeester: Rik Brouns
URL: http://www.brouwerijdefontein.nl
@mail: info@brouwerijdefontein.nl
Openingstijden: 10.00 tot 22.00 uur (in winter alleen op zaterdag en zondag)
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

GESCHIEDENIS
Sinds 1915 - toen Brouwerij de Fontein haar poorten sloot - werd er in het Zuid Limburgse Stein geen bier meer gebrouwen. Op een nieuwe locatie, op een steenworp afstand van de oude, wordt de geschiedenis in 2006 weer nieuw leven ingeblazen. De historie en ambacht van de oude brouwerij leven in Brouwerij de Fontein voort in naam en traditie. Deze worden aangevuld met moderne technieken en een frisse uitstraling.
Begin september 2003 ging de gemeenteraad van Stein akkoord met het plan om aan de Ondergenhousweg in Stein een bierbrouwerij met proeflokaal en een buitenterras te beginnen. De toestemming van de provincie volgde later. Stein moest het bestemmingsplan wijzigen om de brouwerij mogelijk te maken. Daarvoor was weer toestemming van de gemeente nodig. Daarna was het wachten op de monumenten-vergunning die nodig was om de hoeve te verbouwen. De brouwerij werd geopend op 20 mei 2006 door burgemeester Anton Barske van Stein.


Brouwerij De Fontein is een jonge, dynamische brouwerij. De brouwerij maakt bovengistende speciaalbieren in de breedste zin des woords. Rik Brouns (1976) en Lonneke Dings (1977) zijn de oprichters en eigenaren van de brouwerij. Beiden leerden het vak bij diverse brouwerijen zoals Brouwerij De Ridder in Maastricht en Brouwerij Sint Christoffel in Roermond.
Rik studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, na eerst de LAS, MAS en HAS te hebben doorlopen. In juni 2003 studeerde hij af als levensmiddelentechnoloog, gespecialiseerd in de industriële microbiologie. Rik werkte aanvankelijk deeltijd als productontwikkelaar bij een snackfabrikant.
Lonneke doorliep een soortgelijk traject, levensmiddelentechnologie aan de HAS en daarna Wageningen Universiteit en studeerde af in november 2004, gespecialiseerd in de levensmiddelenchemie.

De brouwerij, en proeflokaal zijn gevestigd in een monumentale boerderij aan de Ondergenhousweg in Stein. Deze locatie behoorde van oudsher bij Kasteel Stein, wat gesitueerd is tegenover de brouwerij. De brouwerij is gevestigd in de oude graanschuur (1850) en het proeflokaal, met terras, is gevestigd in de voormalige dierenstal (1800). De bovenverdieping van het proeflokaal is verbouwd tot een groepsruimte die een 50-tal personen kan herbergen.

Er worden alleen bovengistende speciaalbieren gebrouwen die vervolgens verkocht worden in het eigen proeflokaal. Buiten het proeflokaal worden de bieren hoofdzakelijk in de regio verkocht. Naast een aantal eigen merken produceert de brouwerij ook Bier-Op-Maat. Elk Bier-Op-Maat is uniek in samenstelling, smaak en karakter. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever ontwikkelt de brouwerij het gewenste product.

Het proeflokaal is in de zomer 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 22.00 uur. In de winterperiode is het op zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De brouwerij is op afspraak, met groepen, te bezichtigen. Tevens zijn diverse andere activiteiten, als proeverijen, op afspraak mogelijk.

HET BROUWPROCES
De brouwketel is afkomstig van Spako uit Deurne en heeft een capaciteit van vijf hectoliter. De ketel wordt zowel voor het maischen als het koken gebruikt. Na het maischen, het filteren via de filterkuip en het koken gaat de wort naar de hygienische ruimte, waar de wort middels een platenfilter wordt gekoeld en de vergisting kan beginnen. In de koelcel bevinden zich twee lagertanks van elk 1000 liter (2 x 2 brouwsels).
In het brouwerijlokaal staan er voor de klanten die een brouwsel van vijf hectoliter. willen nog twee lagertanks van 685 liter. Deze zijn afkomstig van Fullwood Packo uit het Belgische Zedelgem. De brouwerij heeft tevens de beschikking over een eigen reinigingsinstallatie voor flessen en fusten. De zolder boven het brouwerijgedeelte dient voor de opslag van mout, hop, glazen en fusten. Hier bevinden zich ook de schrootmachine en de twee warmwaterboilers.
De mout wordt afgenomen van Bavaria (pilsmout) en Brouwland in het Belgische Beverlo (speciaalmouten). Er wordt gebruik gemaakt van een bovengist van Brewferm. Het brouwwater (leidingwater) ondergaat een voorbehandeling. De bieren worden afgevuld in flessen van 75 en 33 cl. Op 20 mei 2006 werd de brouwerij officieel geopend.

afb. 1: Brouwerij De Fontein

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Brouwerij De Fontein

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.