Brouwerij Florindia

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2009
Gesloten: 2013
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
Schepradmolen 8
1703 TR Heerhugowaard
Telefoon: 072-8505878
Eigenaar/directeur: Marry de Vries en Maikel Kok
Brouwmeester: Marry de Vries en Maikel Kok
URL: http://www.florindia.nl
@mail: info@florindia.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Op 1 april 2009 werd Brouwerij Florindia opgericht. Volgens oude recepten uit de tijd van De Heer Hugo van Assendelft (1290) brouwt de brouwerij haar bieren.

Brouwerij Florindia heeft twee verschillende bierlijnen:

RELATIE GESCHENKEN
Deze bieren worden op verzoek gebrouwen en gebotteld. Er kan worden gekozen uit vele verschillende smaken en verpakkingen. Standaard zijn de bieren te verkrijgen in flessen van 0,33 liter en 0,75 liter. Op verzoek kan de brouwerij de flessen voorzien van een speciaal etiket met een logo en begeleidende tekst. de minimale afname is per 50 flessen van 0,33 liter en 25 flessen van 0,75 liter.

SPECIAAL BIER
Als Heerhugowaardse brouwerij willen de initiatiefnemers dat ook hun dorpsgenoten kunnen genieten van het bier dat dagelijks wordt geproduceerd. Daarom heeft de brouwerij drie soorten Waerdsepolderbier gebrouwen. De overhandiging van het eerste flesje Waerdsepolderbier aan de burgermeester heeft op 21 december 2009 plaatsgevonden in het gemeentehuis van Heerhugowaard.

Bron: De Koerier, 9 december 2009
Heerhuwaard krijgt zijn eigen Waerdsepolderbier
De heer Han ter Heegde, burgermeester van Heerhugowaard zal maandag 21 december om 15:30 uur het eerste flesje Waerdsepolderbier in ontvangst nemen. Brouwerij Florindia uit deze plaats heeft speciaal voor de inwoners van Heerhugowaard 3 soorten bier gebrouwen.
De ingrediënten voor deze biersoorten komen uit Heerhugowaard en omgeving. Uit het Poldergebied komen de biologische tarwe- en moutbestanddelen. Het hop, wat voor het bittere karakter van dit bier zorgt wordt in t Kruis verbouwd. Sinds begin 2009 heeft Florindia het recept verfijnt en uitgebalanceerd. Florindia brengt een Pils, Blond en Trippel variant op de markt.
Het brouwen van het bier vindt plaats in samenwerking met Stichting Triade. Bij stichting Triade werken Mensen die leven met een verstandelijke, meervoudige, sociale of psychiatrische beperking. Naast het produceren van een heerlijk biertje steunt Florindia deze stichting in haar werkzaamheden.


In 2007 begin Maikel Kok met zijn eerste brouwkit, daarna volgde het experimenteren met losse ingredienten in een installatie van dertig liter.
Maikel heeft een internationaal IT-bedrijf met onder andere een vestiging in Moldavië.
Maikel ging op zoek naar een geschikte brouwerij, waarbij hij ook hulp kreeg van zij broer. Zijn broer woont in Dronten tegenover Brouwerij De Praght. In samenwerking met brouwmeester Maurice Bouma van Brouwerij De Praght werden in de beginfase brouwsels gemaakt van veel minder dan 500 liter, toen nog de ondergrens voor brouwerijhuurders bij Brouwerij De Praght.
Brouwerij Florindia was een feit! De naam van de brouwerij is een samenvoeging van de voornamen van twee van zijn dochters Floor en India. De brouwerij heeft een eigen wapen dat bestaat uit een lotusbloem met een parel wat weer verwijst naar diezelfde twee dochters.

De bieren, het Waerdse-Polderbier is uitsluitend voor de lokale markt bedoeld. In Heerhugowaard is het dan ook in verschillende café's, restaurants en slijterijen te verkrijgen. Gedurende het brouwproces wordt een gedeelte lokaal geteelde hop gebruikt: Maikel verbouwt op een stuk land van zijn schoonvader eigen bitterhop. Een deel van de opbrengst gaat in het bier.
Naast het Waerdse-Polderbier brouwt Maikel ook bier voor derden. De minimale afname is 50 flessen van 0,33 liter en 25 flessen van 0,75 liter. Al deze bieren worden gebrouwen bij Brouwerij De Praght en kunnen in een kleinere hoeveelheid door een klant worden afgenomen en worden voorzien van etiketten.
Marry de Vries, de vrouw van Maikel, zal zich in toenemende mate bezig houden met de commerciële kant van de brouwerij en zal deze binnenkort helemaal zelfstandig beheren.
Maikel stelde zich in 2010 tot doel om binnen vijf jaar een locatie in Heerhugowaard te vinden waar hij zijn eigen brouwerij kan vestigen, met een proeflokaal en terras.
In 2010 werd er een nieuwe bierlijn op de markt gebracht: d'Bontekoe. De naam d'Bontekoe is ontleend aan de kamers van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische Compagnie. Van één van de schepen, d'Bontekoe, is het scheepsjournaal van Willem Ysbrantsz de inspiratiebron geweest voor Johan Fabricius om het wereldberoemde boek "De scheepsjongens van Bontekoe" te beschrijven.
De Waerdsepolder-bieren zijn in principe bedoeld voor de lokale markt, terwijl d'Bontekoe-bieren ook buiten de gemeentegrenzen hun weg naar dorstige kelen moeten zien te vinden.
In september 2013 werd bekend gemaakt dat Florindia de roerstok erbij neergooide. Het bleek voor Maikel Kok ondoenlijk om naast het runnen van een IT-bedrijf er een (huur)brouwerij op na te houden.

afb. 1: Maikel Kok (l) en burgemeester Han ter Heegde (r) op 21 december 2009

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.