Brouwerij Dampegheest

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2008
Jaarproduktie: 500 hl.
Achterweg 22
1906 AG Limmen
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
Postbus 1
1900 AA Castricum
KvK-nummer: 37136313
Telefoon: 06-51940176
Eigenaar/directeur: Kees Koot
Brouwmeester: Kees Koot
URL: http://www.dampegheest.nl
@mail: info@dampegheest.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwerij Dampegheest is oorspronkelijk gestart op initiatief van drie personen afkomstig uit Limmen: Kees Koot (fotograaf van beroep), Rinus Koot (leliekweker van beroep) en Herman Zomerdijk (hoofd technische dienst van de Limmer Melkfabriek van beroep). Tijdens het brouwen worden zij bijgestaan door Cor Theissling.
De brouwerij bestaat officieel sinds oktober 2008. Er werd een ruimte gehuurd en er werd een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. In 2009 werd er twee keer per maand 300 liter per keer gebrouwen. Het bier werd toen handmatig op fust en in 75cl flessen afgevuld. Het handmatige afvulproces maakte echter plaats voor een afvulmachine. Vanaf dat moment werd er ook in 33cl flessen afgevuld.
De brouwerij is vernoemd naar een oude "heerlijkheid" die vroeger in Limmen bestond en is gevestigd in een melkfabriek. De melkfabriek had vroeger een kaasmakerij in Limmen, maar hier is men mee gestopt. Daarna werd het pand alleen nog maar als opslag gebruikt. Tegenwoordig wordt een deel van het pand gebruikt als brouwerij en de rest als opslag van de melkfabriek. Dit kaaspakhuis heeft veel voorzieningen die voor een brouwerij erg nuttig zijn, zoals krachtstroom, een waterdichte vloer en een goede afwatering.
In 2012 werd de brouwcapaciteit verhoogd naar 800 liter. Voordat het brouwvolume kon worden verhoogd van 300 naar 800 liter, moesten er enkele aanpassingen worden doorgevoerd. De vloer werd voorzien van een extra stevige afwerklaag, een groot deel van de wanden werd drie meter hoog betegeld en de rest van de muren werd gecoat.
Het schroten van de mout gebeurd met een oude amandelpers, waarmee een gemiddelde storting van 100 tot 150 kilo in een half uur wordt geschroten, voldoende voor 800 liter wort. Dit wordt verwarmd in een dubbelwandige ketel. Het water in deze ketel wordt verwarmd met een oud centrale verwarmingsinstallatie. Hiermee kunnen de temperatuurstappen heel nauwkeurig worden geregeld. Voorheen liep het water direct uit de waterleiding in de maischketel, maar dan moest het water lang opwarmen tot de temperatuur van de eerste maischstap. Daarom wordt tegenwoordig in de nacht voor het brouwen het water in een aparte tank op de juiste temperatuur gebracht. Ook dit gebeurd middels een voormalige CV-installatie. De 800 liter maischketel werd in 2008 aangeschaft, maar was op dat moment nog te groot voor de rest van de brouwinstallatie. De vroegere kookketel werd omgebouwd tot filterkuip. Bij de uitgang van de filterkuip kan middels een kijkglas de helderheid van het wort in de gaten worden gehouden. De brouwerij heeft de beschikking over drie dubbelwandig, gekoelde cilinderconische gistingstanks van 2.000 liter.
Op dinsdagavond 27 mei 2014 verloor Herman Zomerdijk bij het vervangen van een ventilator in de brouwerij het leven.
Rinus Koot trok zich op een gegeven moment terug uit de brouwerij, waarna Kees Koot alleen de roerstok hanteerde.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.