Sint Christoffel Speciaalbieren

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1986
Jaarproduktie: 2000 hl.
Provincie: Noord-Brabant
Postadres:
Ginnekenweg 337-3
4835 ND Breda
KvK-nummer: 57508453
Telefoon: 06-15085984
Eigenaar/directeur: Chris Liebau
URL: http://www.christoffelbieren.com
@mail: info@christoffelspeciaalbieren.com
Openingstijden: Bezoek niet mogelijk
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

1986 - 2013: BROUWERIJ SINT CHRISTOFFEL
Bierbrouwerij Sint Christoffel begon als een kleine brouwerij en was in eerste instantie gevestigd achter een woonhuis in Roermond. Hoewel de situering anders deed vermoeden, was de brouwerij zeer professioneel opgezet en technologisch hoog ontwikkeld. Eigenaar was Ir. Leo Brand, telg uit een bekend brouwersgeslacht uit Zuid-Limburg. Zijn vader, Frits, was technisch directeur bij Brand Bierbrouwerij. Leo Brand was afgestudeerd aan de Landbouwhogeschool te Wageningen in de richting Levensmiddelentechnologie. Hij zette zijn studie voort aan de "Technische Universitat Munchen, Fakultat fur Brauwesen" in Freising-Weihenstephan. Na deze studie succesvol te hebben doorlopen wilde Brand het brouwersvak ook in de praktijk leren kennen. Hiertoe werkte hij gedurende tien jaar als bedrijfsleider bij meerdere Duitse brouwerijen en mouterijen. Hij verdiepte zich nog jaren in de geheimen van het ondergistend bier in de Schoffbrouwerij bij Wurzburg. Eenmaal voldoende ervaring te hebben opgedaan begon hij, samen met zijn vrouw, een kleine brouwerij en vestigde zich in september 1986 aan de Bredeweg in Roermond. Op 2 augustus 1986 werd het eerste brouwsel gemaakt en op 26 september 1986 vond de officiële opening plaats.

De brouwerij brouwde naar het Duitse Reinheitsgebot van 1516: het brouwproces verliep op geheel natuurlijke wijze en er vonden geen toevoegingen plaats.
De brouwerij werd genoemd naar de patroonheilige van deze stad: Sint Christoffel. De beginjaren waren harde tijden. Er werd gewerkt met tweedehands materiaal uit Duitsland. Zo nu en dan ging er iets kapot, hetgeen dan weer eigenhandig - wegens geldgebrek - gerepareerd werd. De etiketten werden destijds met de hand op de flessen geplakt. Pas later werd een tweedehands etiketteermachine, afkomstig uit Duitsland, aangeschaft. Het sluiten van de flessen gebeurde echter nog met de hand. Later werd een halfautomatische afvulmachine aangeschaft waarmee men met twee mensen 200 flessen per uur kon vullen. In 1988 kocht men een tweede vulmachine van hetzelfde fabrikaat. Nu was de capaciteit 400 flessen per uur met drie werknemers. Nog weer later kreeg men de beschikking over een machine die 1.000 flessen afvulde per uur met vier werknemers, inclusief het spoelen van de flessen. Het sluiten van de flessen gebeurde toen halfautomatisch.

De top van de productiecapaciteit was vrijwel bereikt, want niet alleen Nederland, maar ook Duitsland, België en de Verenigde Staten wisten het bier naar waarde in te schatten. Belangrijkste exportland was echter Denemarken. Bij het bottelen maakte de brouwerij gebruik van de bottellijn van de Gulpener Bierbrouwerij.

In 1988 en 1989 werd het Christoffel Bier verkozen tot het beste flessenbier.

De brouwerij verhuisde per 1 maart 1995 van de Bredeweg 14 naar de Metaalweg 10 op het industrieterrein Heide-Roerstreek ten oosten van Roermond. Bij de inrichting van het nieuwe gebouw werden de laatste tweedehands machines vervangen voor nieuwe machines. In oktober 1995 werd het nieuwe brouwhuis in gebruik genomen. Hier werden toen drie brouwsels van 5.000 liter per dag gebrouwen. Op de oude lokatie had men hiervoor twee en een halve dag nodig.

In 2001 werd op jaarbasis 3.000 hectoliter bier gebrouwen. Met de toenmalige capaciteit kon er maximaal 10.000 hectoliter op jaarbasis worden gebrouwen. Er werd dat jaar bier geëxporteerd naar Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Canada (zowel het Engelstalige als het Franstalige gedeelte), Japan en Nieuw-Zeeland. Het afzetkanaal verliep via de groothandel en slijterijen.

Met ingang van 1 december 2001 werd de brouwerij 100% eigendom van Hillenaar Outdoor Advertising uit Oegstgeest. Deze firma, met Jeroen A. Hillenaar (1964) aan het roer, werd in 1990 opgericht en maakt deel uit van een mediabedrijf. Met de overname werden alleen de verkoopactiviteiten overgebracht naar Oegstgeest. De brouwactiviteiten bleven plaatsvinden in Roermond. In Oegstgeest hield Patrick Gelauff zich als sales-manager bezig met de verkoop, alwaar hij werd geassisteerd door een part-time assistente. Patrick volgde een opleiding aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Hij onderhield de contacten met de groothandels, de slijterijketens en de export.

Sinds het bestaan van de brouwerij opereerde zij op de internationale biermarkt. De verschillende bieren werden tot het moment van de overname door Hillenaar zonder enige vorm van reclame aan de man gebracht. In 2002 werd gestart met een multimediale reclamecampagne met als doel Christoffel duidelijker te positioneren en actiever op de markt te zetten. De naam van de brouwerij bleef echter ongewijzigd. Oprichter en voormalig eigenaar Leo Brand bleef na de overname nog een jaar werkzaam bij de brouwerij.

In 2002 nam Sander Maassen (1967), tot dan toe brouwmeester bij de Stadsbrouwerij De Pelgrim, de roerstok over. Na de overname door Hillenaar hanteerde eerst nog de Duitser Karsten Herr de roerstok. Deze had net zijn opleiding brouwkunde aan de universiteit van Berlijn afgerond. Sander, afkomstig uit Hengelo, wilde vanaf zijn zestiende jaar brouwer worden. In Hengelo sloot hij zich aan bij het Twents Bierbrouw Gilde "HAB". Sander studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (inmiddels Radboud Universiteit Nijmegen). Hij deed daar onder andere het hoofdvak chemische microbiologie. Met de opgedane kennis bouwde hij een fermentor waarmee hij, onder steriele omstandigheden, gist op kon kweken. Hiermee kweekte hij gist op voor onder andere de Utrechtse Stoombierbrouwerij Oudaen, de Fiddler & Firkin Brewpub, Brouwerij De Prael en Stadsbrouwerij De Pelgrim. Via de gistleveranties leerde hij Harry van de Wiel van Stadsbrouwerij De Pelgrim kennen. Toen de toenmalige brouwer bij Stadsbrouwerij De Pelgrim de roerstok neerlegde, beeindigde hij zijn studie en ging in 1999 bij Stadsbrouwerij De Pelgrim aan de slag, alvorens hij naar Bierbrouwerij Sint Christoffel verhuisde. Het eerste half jaar werd hij in Roermond nog terzijde gestaan door een Duitse assistente. Wouter Heuvelman, eveneens oudgediende van Stadsbrouwerij De Pelgrim, volgde haar op.

In 2002 bedroeg de jaarproductie 3.500 hectoliter en de verwachting voor 2003 was op dat moment een jaarproductie van 4.000 hectoliter. In 2003 waren er acht personen werkzaam voor de brouwerij. Terwijl in 2002 nog 30% van de omzet bestemd was voor de export, was dit percentage in 2003 al gegroeid naar 45%. In 2003 groeide de totale afzet met 32%, met name door de genoemde export-activiteiten (met name Denemarken en Amerika). De verwachtte groei voor 2004 was 30%. De belangrijkste afzetmarkten waren op dat moment Canada, Frankrijk, Denemarken en Griekenland. Nieuw-Zeeland, Japan, Finland en Zweden waren de kleinere afzetgebieden. In de brouwketel van 50 hectoliter werd er een keer in de twee weken 200 hectoliter gebrouwen, dit alles binnen een tijdsbestek van 14 uur. Er werd toen nog altijd gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516. De mout was afkomstig van de firma Thywissen in Hurth, gelegen in de buurt van Keulen. Het is een kleine mouterij voor speciaalmouten.

Christoffel Bier, bekend om haar karakteristieke beugelflessen, was tot 2004 voornamelijk bij de slijter en in gespecialiseerde biercafe's verkrijgbaar. Om het bier breder in de Nederlandse markt te zetten, bood de brouwerij sinds 2004 haar bieren ook in vaten aan. Er werd gekozen voor 20-liter vaten om de hoogwaardige kwaliteit te waarborgen en de versheid van het bier te kunnen garanderen. De distributie van de vaten werd verzorgd door De Brouwketel in Den Bosch, gespecialiseerd in de verkoop en distributie van speciaalbier. Zij zorgde samen met de diverse drankengroothandels in Nederland voor de uitlevering van het bier aan de horeca.

De vergisting bij Christoffel vindt nog altijd plaats in open gistkuipen. De twee grootste kuipen hebben elk een capaciteit van 10.000 liter. De bieren van Christoffel zijn ondergistend. Na de vergisting wordt het bier overgepompt naar verticale lagertanks van 5.000 liter. Christoffel heeft de beschikking over 16 lagertanks van elk 5.000 liter en 4 lagertanks van 2.000 liter. De brouwzaal was geleverd door Duotank uit Valkenswaard en gebouwd naar een ontwerp van Leo Brand.
De brouwerij voldeed aan de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Hierbij werd de hygiënecode gevolgd die in overleg met de Keuringsdienst van Waren ontwikkeld was door het Centraal Brouwerij Kantoor. Het HACCP-plan was opgesteld door een extern bedrijf. In het plan was beschreven hoe alle processen verliepen en hoe het goede verloop ervan gecontroleerd werd.
Vanaf 2004 exporteerde de brouwerij bier naar Israel. De brouwerij kreeg van het opperrabinaat het certificaat "kosjer".
In 2005 werd er 5.000 hectoliter bier geproduceerd. Per keer kan er 50 à 55 hectoliter worden gebrouwen.
Per 1 mei 2005 legde Wouter Heuvelman de roerstok erbij neer. In de loop van 2005 kreeg brouwer Sander Maassen hulp van twee nieuwe brouwers, namelijk de van de HAS in Den Bosch afkomstige Renier Stijnen en Joop Kessels, die voorheen bij de Dommelsche Bierbrouwerij werkzaam was. Bij het verkoopkantoor in Oegstgeest werd Joyce van den Elshout, afkomstig uit het Brabantse Oosterhout, in dienst genomen om Patrick Gelauff terzijde te staan. Joyce ging studeren in Nijmegen, waar ze Steven van den Berg leerde kennen, afkomstig uit de Betuwe. Joyce was eerder werkzaam bij de speciaalbierimporteur en -verdeler Brewer's Special Beers (BSB) en in de commercie als vertegenwoordiger in Zuidwest-Nederland bij Brouwerij Palm. Joyce richtte zich op de Zuid-Nederlandse markt (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Patrick Gelauff houdt zich met name bezig met de export en de marketing.
In 2006 werden er nieuwe lagertanks geplaatst.
1 april 2007 beeindigde Patrick zijn dienstverband bij de brouwerij en verkaste naar de Alfa Bierbrouwerij. Vanaf 1 maart 2007 hanteert Steven van den Berg de roerstok. Samen met zijn vrouw Joyce van den Elshout vormen zij het management van de brouwerij sinds 2007. Eigenaar van de brouwerij blijft Jeroen Hillenaar. Joyce is algemeen manager, onder meer belast met de marketing, verkoop, export, zakelijke leiding en productontwikkeling. De productie, techniek en inkoop zijn in handen van Steven. Steven was eerder docent aan de hogeschool voor brouwerij CTL in Gent. Steven studeerde scheikunde in Nijmegen. Vanaf 1993 studeerde hij vier jaar voor brouwingenieur aan het CTL in Gent (Hogeschool Gent), alwaar hij afstudeerde met een project over ondergisting bij de onderzoeksafdeling van Interbrew in Leuven. Zijn eerst baan was een onderzoek in Gent over gedroogde gisten, waarna hij aan de slag ging bij Brouwerij Palm als projectingenieur kwaliteit. In 2002 vertrok de professor die brouwerijlessen verzorgde aan de Hogeschool Gent (associatie Unversiteit Gent). Er werd aldaar een assistent gezocht voor de proefbrouwerij en het lab: Steven werd docent aan het CTL. Dit hield hij viereneenhalf jaar vol, namelijk tot eind 2006.
In 2007 waren er zes personen werkzaam bij de brouwerij, waarvan een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In augustus 2009 werd het management van Sint Christoffel eigenaar van de brouwerij door middel van een management-buyout.
Op 11 januari 2013 werd bekend dat de brouwerij failliet dreigde te gaan. Dat komt omdat investeerder Maarten Kruijtzer, sinds anderhalf jaar grootaandeelhouder, een vervangingsinvestering van 350.000 euro niet meer wil doen. Kruijtzer wil echter ook geen afstand meer doen van de merknaam, waardoor een verkoop van het bedrijf niet mogelijk is. Dat zeggen bierbrouwers Joyce van den Elshout en Steven van den Berg die het bedrijf in Roermond bestieren. Maarten Kruijtzer heeft een bedrijf in de VS dat bieren exporteert en importeert. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.
Christoffel telde op dat moment 7 fulltime medewerkers en draaide een jaaromzet van een half miljoen euro. De brouwerij exporteerde de helft van de productie naar het buitenland. De brouwerij is inmiddels gesloten en de medewerkers zitten thuis. "We kunnen dus niet meer leveren, waardoor de schade al is aangericht. Een faillissement is een kwestie van tijd", zegt Van den Elshout. In januari 2013 ging de brouwerij failliet.

2013 - HEDEN: SINT CHRISTOFFEL BIEREN
Vrij snel na de sluiting maakte de brouwerij een doorstart onder leiding van Maarten Kruijtzer. De bieren werden vanaf dat moment niet meer gebrouwen in de ketels in Roermond, maar met behulp van de brouwfaciliteiten van de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristie. In 2015 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Sint Christoffel.

afb. 1: Achterzijde van de brouwerij met twee moutsilo's

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Beslagketel van Bierbrouwerij Sint Christoffel

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.