Stadsbrouwerij Cambrinus

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2006
Houtmarkt 56 B
7201 KM Zutphen
Provincie: Gelderland
KvK-nummer: 05072189
Telefoon: 0575-546688
Fax: 0575-785306
Eigenaar/directeur: Gerrit en Elice Wolf
Brouwmeester: Gerrit Wolf
URL: http://www.stadsbrouwerij.nl
@mail: info@stadsbrouwerij.nl
Openingstijden: di. t/m zon.: 10.00 - 0.00 uur. ma. gesloten.
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Zutphen werd in 2006 verrijkt met Brasserie Hanze-Stadsbrouwerij aan de Houtmarkt 56, waarin voorheen Mexicaans restaurant Ay Caramba zat. Tweemaal in de week worden daar ambachtelijk zes bovengistende bieren gebrouwen. Van dinsdag tot en met zondag kan het publiek er tussen 10 en 22 uur terecht voor rondleidingen, een hapje en drankje.
In Deventer en hun woonplaats Zwolle konden Gerrit (1955) en Elice Wolf (1971) hun droom niet waarmaken. `Maar in Zutphen zijn we hartelijk ontvangen en hebben alleen maar positieve reacties op onze plannen gekregen', aldus het stel, dat met zoontje Stefan (2005) boven de zaak gaat wonen. Gerrit was werkzaam als facilitair directeur bij Essent. De samensmelting van een aantal bedrijven die uiteindelijk Essent vormden had een reorganisatie tot gevolg, waarmee de baan van Gerrit op de tocht kwam te staan. Als gevolg hiervan werd hij zelfstandig interim- en crisismanager/teambuilder.
Gerrit liep in 2006 al ongeveer 25 jaar mee in de brouwwereld. Zo had hij op dat moment al heel veel ervaring als amateurbrouwer en was hij ook actief als keurmeester bij het Bier Keurmeester Gilde (BKG). Bij zijn speurtocht naar een geschikte locatie kon hij niet rekenen op de medewerking van de gemeente Deventer en Zwolle.
Blikvanger van de stadsbrouwerij zijn twee reusachtige koperen ketels, die fraai aangelicht midden in het proeflokaal staan. `De ketels en brouwerij-installatie met moderne techniek zijn aangeschaft bij Fejes & Kaltenecker in het Hongaarse Miscolc. De pui moet er deels uit om de ketels hier binnen te krijgen', aldus de in Wezep geboren Wolf. Op maandag 8 mei 2006 werden de ketels geplaatst. `Gerrit krijgt van mij voor zijn verjaardag alvast een blikje koperpoets', lacht Elice.
De geboren Enschedese weet inmiddels via haar man en zijn broer Henk ook alles van brouwen af. Broer Henk (`Hij kan alles maken wat zijn ogen zien') staat het duo in Zutphen als technische man bij.
Op dinsdag 13 juni werd gestart met de horeca. Grolsch is de huisleverancier.

Trainingen
Het echtpaar Wolf gaat tevens trainingen gemeenschappelijk bierbrouwen geven, waarbij de opdrachtgevers kunnen variëren van politieke partijen tot bedrijven op bijvoorbeeld ICT- en logistiek gebied. `Daarin staat samenwerking centraal. Tijdens het brouwproces doen zich veel momenten voor om bij te sturen, waardoor de deelnemers een brug kunnen slaan naar de praktijk, weet Wolf als ex-directeur facilitair bedrijf Essent en zelfstandig interim- en crisismanager/teambuilder uit ervaring.
De training resulteert in 60 tot 80 liter ambachtelijk gemaakt bier. Wolf: `De deelnemers hebben dan hun eigen product gemaakt. Na een aantal weken wordt het bier gebotteld en is daarna gereed voor consumptie. Een aardige geste voor relaties of vrijdagmiddagborrel. Ook kunnen ze een eigen etiket ontwerpen.
Bezoekers zien dan het 'wort' (suikerwater) vanuit de grote ketels in het proeflokaal via een koperen buis naar het keldergewelf lopen.
Daar vindt achter een glazen wand het gistingsproces plaats in vier conische ketels. Van daaruit stroomt het bier naar de druktank. 'Iedereen kan zowel boven als beneden onze zelfgebrouwen bieren op tap proeven, variërend van een Magistraat tot een nog geheim Zutphens bier dat we gaan lanceren.'
Belangrijke elementen worden ook het proeflokaal, de authentieke stamtafel, een speelhoekje voor kinderen en keuken voor de brasserie. In de brouwerij zijn straks diverse Hollandse, Belgische en Franse menu's en hapjes en drankjes te krijgen. Elice: 'Een aantal gerechten wordt bereid op basis van bier.
'Voor de opening moet er nog flink worden verbouwd om het etablissement een middeleeuwse sfeer te geven. Andere kleuren, nieuw meubilair en reusachtige kleurenfoto's van hop en natuurproducten completeren de sfeer.
'We hopen straks ook bier te exporteren naar Deventer en Zwolle,' zeggen Gerrit en Elice Wolf en denken aan sportieve wraak.

In juni 2006 werd de brouwerij geopend. Transport en plaatsing van de installatie van Hongaarse makelij zorgden voor vertraging. 'Bovendien had de biertechnische dienst van Grolsch de handen meer dan vol aan de aanleg van een installatie in de kelder. Daar zitten liefst veertien tappunten van ketel- naar fustbier. Een wirwar aan leidingen, slangen en ketels, waarin alle bieren op temperaturen variërend van drie tot twaalf graden kunnen worden gehouden' aldus Gerrit Wolf.

De brouwerij heeft de beschikking over twee geelkoperen brouwketels van elk 500 liter en beschikt tevens over een restaurant. Daarnaast is een flessen- en fust-vulmachine aanwezig. Bij aanvang was het de bedoeling om twee keer per week te brouwen. Per keer kan er vijf hectoliter worden gebrouwen. Het bier wordt geschonken in het bij de brouwerij behorende restaurant en diverse horecabedrijven.

Hanze-steden
De samenwerking tussen de Hanzesteden kreeg in de Middeleeuwen gestalte. Het was een verbond van rijke kooplieden en steden, die aan de zee of aan een rivier lagen, met als doel het versterken van de economie in die steden. Het was een sterk verbond waar in de 15e eeuw ongeveer 160 steden waren aangesloten uit onder andere Duitsland, Scandinavië, Rusland en Nederland. Bekende Hanzesteden waren Bremen, Rostock, Anklam, Magdeburg, Bergen (Noorwegen), Sint Petersburg en Demmin. In Nederland onder andere Kampen, Zwolle, Doesburg, Tiel, Zutphen, Arnhem en Nijmegen. Na de bloeiperiode nam het belang van het verbond af en verdween de samenwerking.

Bron: www.destentor.nl
Datum: woensdag 23 april 2008

Bier uit Zutphen schuimt al eeuwenlang
door Judah Bolink
ZUTPHEN - Enkele jaren geleden kwam er tijdens een verbouwing in de kelder van Grand Caf Pierrot aan de Houtmarkt in Zutphen een oude brouwoven tevoorschijn.

Onderzoekswerk van stadsarcheoloog Michel Groothedde wees uit dat de oven al rond 1500 werd gebruikt door de Zutphense brouwersfamilie Raven. Het is n van de weinige nog echt tastbare overblijfselen van het rijke brouwersverleden dat Zutphen kent.

Vordenaar Herman Jimmink, fervent verzamelaar van bierartikelen, raakte een tijdje geleden gečnteresseerd en begon een speurtocht naar de bierbrouwershistorie van de Hanzestad. De zoektocht begint nu zijn vruchten af te werpen. Een stadswandeling langs voormalige brouwerijpanden staat in de steigers.

Binnen de stadsmuren brouwden de Zutphenaren in het verre en het meer nabije verleden er lustig op los, vertelt Jimmink enthousiast.

De Vordenaar komt tot een opsomming van zo'n veertig brouwerijen en aanverwante bedrijven vanaf het begin van de vijftiende eeuw in Zutphen. "Het grote aantal is enigszins begrijpelijk. Zo dronken zelfs kinderen bier. Echt veel andere mogelijkheden om de dorst te lessen waren er verder niet. Het water in de grachten en kanalen was namelijk sterk vervuild. Ook een importverbod op vreemd bier, opgelegd door het Zutphens stadsbestuur in 1376, speelde hierin mee."

Namen van vergane brouwerijen als de De Lelie, Het Rode Hert, Prins Eugenius, De Gekroonde Lelie, de Werelt en de Roode Toren prijken in de vier grote mappen die Jimmink heeft samengesteld. Wekelijks zat hij hiervoor in het Zutphense stadsarchief. "Veel informatie is uit het archief te achterhalen. Zo telde het bierbrouwersgilde in Zutphen in1466 meer dan twintig aangesloten brouwers." Ook op bezoek bij eigenaren van voormalige brouwerijen werd Jimmink wijzer.

"Vaak zijn mensen wel bereid te vertellen over de historie van het pand. Lang niet iedereen kent echter die geschiedenis. Al met al neemt het pluiswerk veel tijd in beslag."

Vijf eeuwen, veertig brouwerijen: het zijn vervlogen tijden. Hedentendage zijn er op indirecte verwijzingen zoals straatnamen na nog maar weinig tastbare sporen van het Zutphense brouwersverleden. "Er is ontzettend veel verloren gegaan. Veel brouwerijen bevonden zich vroeger in de Houtstraat, maar ook in de Rode Torenstraat, de Groenmarkt en de Laarstraat. Van sommige brouwerijen zijn nog overblijfselen bewaard gebleven. De brouwoven bij Pierrot is natuurlijk prachtig. Het is mooi dat ook de uitbater zo ingenomen is met de vondst." Iedere brouwerij heeft zijn eigen verhaal, legt Jimmink verder uit. "In principe is er een prachtig boek over te schrijven."

De stadswandeling die Jimmink voor ogen heeft moet langs zulke overblijfselen leiden. "Op dit moment ben ik nog in gesprek met Gerrit Wolf van de Hanze-stadsbrouwerij. Zoals wij de tocht nu voor ogen zien duurt de wandeling iets langer dan een uur, met de stadsbrouwerij als begin- en eindpunt. Tijdens de route is er natuurlijk niet alleen oog voor het brouwersverleden van de stad. Zutphen heeft wat dat betreft natuurlijk veel meer te bieden."

De brouwerijen van vroeger waren volgens Jimmink vooral kleine zelfstandigen. "De klantenkring was vaak beperkt. In het archief ben ik zo'n veertig, veelal kleinere brouwers tegengekomen. Daarnaast zijn er guiters, tappers, en bottelieren. Toch vond het bier uit Zutphen ook zijn trek naar elders. Vooral door het Hanzeverbond was dit mogelijk."

Hoewel het Zutphense bier eind negentiende eeuw een langzame dood stierf, vloeit het tegenwoordig weer rijkelijk.

In de Houtstraat, net als vroeger. Jimmink is blij met de samenwerking met de Hanze-stadsbrouwerij. "Hopelijk is er genoeg animo voor de stadswandeling. Binnenkort gaan we de route voor het eerst lopen. Uiteraard proosten we achteraf met een oerbiertje."


In maart 2013 werd de naam van de Hanze-Stadsbrouwerij gewijzigd in Stadsbrouwerij Cambrinus.

afb. 1: Exterieur Hanze Stadsbrouwerij

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Brouwketels Hanze Stadsbrouwerij

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.