Brouwerij Brouwerslokaal

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
Jaarproduktie: 500 hl.
Blekestraat 16
4503 BG Groede
Provincie: Zeeland
KvK-nummer: 65737415
Telefoon: 0117-371511
Eigenaar/directeur: Gemeenteschool Groede BV
Brouwmeester: T.Baccarne, M.Menue en S.Jordans
URL: http://www.brouwerslokaal.nl
@mail: management@brouwerslokaal.nl
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

2006 - 2011: BROUWERIJ DE DRIE KONINGEN
Brouwerij De Drie Koningen maakt deel uit van Café De Drie Koningen. In het pand was eerder een logement en een dansschool gevestigd. In januari 2003 werd het pand over genomen door Hannelore de Vries en Adinda de Zeeuw. Beiden studeerden aan de Hotelschool in Brugge. Hannelore ontfermde zich voornamelijk over de keuken terwijl Adinda de gastvrouw was. Hannelore werkte ooit in de horeca bij Stadsbrouwerij De Pelgrim in Delfshaven en maakte aldaar kennis met het concept van een brouwerij in combinatie met een Café-Restaurant. Ook in andere zaken werd horeca-ervaring opgedaan. Tussen 8 januari en eind maart 2007 werd De Drie Koningen gesloten in verband met de verbouwing. De brouwerij is achter de bar geplaatst, achter een glazen wand. Op de eerste verdieping is een proeflokaal en een vergaderruimte.
Brouwmeester is Ronny Clijncke. Ronny is voormalig eigenaar van Hotel De Wielingen in Cadzand. Thuis brouwde hij op beperkte schaal. In 2006 werd de BrauEule aangeschaft bij de firma Brumas (www.brumas.com). Deze brouwinstallatie heeft een capaciteit van 20 liter per brouwsel. Eind 2006 werd, na een bezoek aan de beurs Brau Beviale in Neurenberg, voor ongeveer 100.000 euro een brouwinstallatie van drie hectoliter aangeschaft bij de firma Fleck (Brauhaus Austria) uit Frohnleiten in het Oostenrijkse Steiermark (www.brauhaus-austria.com).
Aanvankelijk werd het eerste bier gebrouwen bij de Belgische Brouwerij Strubbe. De brouwmeester aldaar, Marc Strubbe, voorziet de initiatiefnemers achter Brouwerij De Drie Koningen tevens van advies.

De eerste bieren dragen de namen van de drie vorsten uit de Bijbel: Caspar, Melchior en Balthasar.

BN De Stem, zaterdag 17 juni 2006, door Frank van Cooten
Groede krijgt eigen bierbrouwerij
Groede - Veel liefhebbers zweren bij een vers getapt biertje. Brasserie-café De Drie Koningen in Groede gaat een stap verder. Gasten krijgen een vers gebrouwen glas bier. Uitbaters Hannelore de Vries, Adinda de Zeeuw en Ronny Clijncke beginnen hun eigen brouwerij in het café.

Het streven is vanaf 6 januari 2007 (Drie Koningen) de glazen bier van de eigen brouwerij te tappen. Als voorproefje lanceert De Drie Koningen morgen de Groese tripel Caspar. Gebrouwen bij een kleine brouwerij in België maar geheel naar de smaak van Adinda de Zeeuw, Hannelore de Vries en Ronny Clijncke. "We hebben twintig verschillende soorten bier van deze brouwer geproefd", zegt Adinda de Zeeuw. "De brouwer heeft vervolgens duizend liter op proef gebrouwen van de smaken die wij lekker vinden. Daar is uiteindelijk Caspar uit voortgekomen. Dat is echt ons bier geworden. Caspar valt weliswaar in de categorie zwaar bier maar drinkt toch makkelijk weg. Is zeer toegankelijk en daarom lekker voor zowel mannen als vrouwen."

Caspar verwijst naar een van de drie koningen. "Wij vinden Caspar wel goed passen bij deze blonde tripel. Balthasar vinden we meer horen bij een donker bier. Wellicht komt dat er ooit nog van."

Ronny Clijncke, de voormalige eigenaar van hotel De Wielingen, in Cadzand, kwam met het idee van de eigen brouwerij. "Toen ik het hotel had verkocht begon ik thuis op zeer bescheiden schaal wat bier te brouwen. Zo is het idee ontstaan om een eigen brouwerij te beginnen. Ik ken Adinda en Hannelore goed. Het idee sloeg bij hen aan."

Ook Adinda en Hannelore raakten enthousiast. De installatie is besteld en wordt in het najaar geplaatst. De brouwerij komt achter de bar. De bezoekers kunnen het hele brouwproces volgen. De scheidingswand bestaat immers volledig uit glas. Op de eerste verdieping komt een proeflokaal en vergaderruimte.

Ronny Clijncke gaat het bier brouwen, daarbij geassisteerd door de twee vrouwen van De Drie Koningen. Hannelore de Vries heeft ervaring want ze heeft bij een brouwerij in Rotterdam gewerkt.

Het eigen gebrouwen bier heeft nog geen naam. Het wordt in ieder geval een wat troebel biertje dat direct vanuit de lagertanks in het glas wordt getapt. Ronny brouwt straks driehonderd liter bier per dag.

Overigens wordt in De Drie Koningen, weliswaar op zeer bescheiden schaal, al bier gebrouwen. Op de tapkast staat een mini-installatie waarmee in zes uur tijd twintig liter bier kan worden gebrouwen.

Deze installatie wordt vooral gebruikt bij bijvoorbeeld bruiloften. Het bruidspaar kan geheel naar eigen smaak onder begeleiding een biertje brouwen.
Adinda en Hannelore benadrukken dat het karakter van De Drie Koningen niet veranderd. "De sfeer blijft overeind. De brouwerij is een toevoeging. We willen iets extras doen", zegt Hannelore. De menukaart wordt uitgebreid met gerechten die gerelateerd zijn aan het eigen gebrouwen bier.

De eerste twee kratjes Caspar worden morgenmiddag om 16.15 uur op de Markt geveild door veilingmeester en echte Groedenaar Jan Maat. De opbrengst gaat geheel naar het restauratiefonds van de Nederlands hervormde kerk. Mike de Houck uit Breskens staat op de Markt met een haringkar en Laurens Joensen brengt live muziek van Zeeuwse bodem.

Naschrift: de veiling van de kratjes heeft duizend euro opgebracht. Rond de vijftig mensen brachten een bod uit.


BN De Stem, Woensdag 3 januari 2007
Drie Koningen verbouwd
Groede - Café-restaurant Drie Koningen in Groede ondergaat een grondige verbouwing. Er wordt een echte brouwerij geplaatst, en de ruimte zal anders ingedeeld worden.
Ook wordt de bovenverdieping ingericht als "proeflokaal"; deze wordt toegankelijk voor publiek. Wie nieuwsgierig is, kan nu al komen kijken want de tekeningen van de nieuwe situatie hangen aan de wand.
De brouwerij is een aanvulling op de huidige activiteiten. Het concept blijft verder hetzelfde.
Om na de verbouwing de boel weer "aan te kleden"' is de Drie Koningen op zoek naar oude fotos van het pand en de markt in Groede.


In 2010 verliet Adinda de Zeeuw de brouwerij daar zij moeite had om een dergelijk drukke baan te combineren met het moederschap (in 2010 was haar kind 10 jaar). In februari 2010 kwam Frans Quataert in dienst van de brouwerij. Frans was afkomstig uit Zeeuw-Vlaanderen. Hij was opgeleid tot banketbakker en had jaren ervaring in de horeca. Omdat hij een groot liefhebber is van bier schreef hij zichzelf per september 2010 in voor de brouwersopleiding. Deze tweejarige opleiding gaat hij volgen bij de Hoge School in Gent. Daarna wil hij samen met brouwmeester Ronny Clijnke de roerstok hanteren in de brouwerij. Brouwerij De Drie Koningen werkt nauw samen met de Hoge School Gent, een avondschool, afdeling brouwen. 20% van de lesuren, ofwel 120 uur per jaar, doen de leerlingen in de Groese brouwerij ervaring op in de praktijk. Onder leiding van een leraar brouwen de studenten diverse bieren.

2012 - 2015: BROUWERIJ MARCKENSTEIJN
In oktober 2011 werden de brouwactiviteiten gestaakt, maar 25 mei 2012 namen Stijn Jordans en Marc Menue de brouwerij over. Brouwerij De Drie Koningen werd omgedoopt in Brouwerij Marckensteijn. De zaak werd gesplitst in het grandcafé gedeelte dat De Drie Koningen bleef heten en het brouwerij gedeelte dat de naam Brouwerij Marckensteijn kreeg. De slogan van de brouwerij werd: "Bier drink je samen".

2015 - HEDEN: BROUWERIJ BROUWERSLOKAAL
In juli 2015 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Marckensteijn naar Brouwerij Brouwerslokaal.

Er zijn plannen om in 2016 een brouwinstallatie van 20hl te plaatsen in de oude gemeenteschool in Groede. In 2016 waren de brouwers Thibo Baccarne, Marc Menue en Stijn Jordans.

afb. 1: Brasserie Caf‚ De Drie Koningen in Groede

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: Adinda de Zeeuw,Ronny Clijncke,Hannelore de Vries

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.