Breugems Brouwerij

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2010
Gesloten: 2013
Dam 16-18
1506 BD Zaandam
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: 06-14228459
Eigenaar/directeur: Patrick Breugem
Brouwmeester: Patrick Breugem
URL: http://www.breugemsbrouwerij.nl
@mail: contact@breugemsbrouwerij.nl
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Breugems Brouwerij is uniek vanwege haar dubbele doelstelling. Naast een commerciële is dit ook een sociale doelstelling. Het brouwproces vindt plaats met medewerking van "mensen met een makke", zoals brouwer Patrick Breugem het zelf noemt. Zij hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking of een niet aangeboren hersenaandoening (NAH), zoals bijvoorbeeld coma. Ze zijn daardoor moeilijk of niet plaatsbaar in het reguliere arbeidsproces. Deze mensen biedt de brouwerij werkgelegenheid, dagbesteding of rečntegratie.

Breugems Brouwerij brouwt regiogebonden bier: ambachtelijk gebrouwen biersoorten met een link met de regio Zaanstad. Niet alleen qua smaak, maar ook met regiogebonden namen. De nadruk wordt gelegd op het ambacht bierbrouwen door het gebruik van een traditionele brouwinstallatie en -technieken. Hiermee geeft de brouwerij een antwoord op de groter wordende vraag naar streekproducten in Nederland.

Breugems Brouwerij brouwt alle biersoorten op ambachtelijke wijze, met pure en natuurlijke producten. Het bier is van hoge gisting. De verschillende biersoorten zijn bestemd voor verkoop aan zowel de eindgebruiker (locale consument en toerist) als aan de vak- en groothandel (slijterij, horeca en groothandel).

De oorspronkelijke initiatiefnemers achter de Breugems Brouwerij zijn 'ervaringsdeskundigen'. Zij hebben in het verleden een niet aangeboren hersenaandoening opgelopen. Op grond van hun ervaringen en de zo opgebouwde deskundigheid willen zij andere mensen met dezelfde achtergrond of met een beperking helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

PATRICK BREUGEM
Patrick is na een ongeval in 1984 (hij werd met zijn brommer door een auto geschept) drie weken in coma geweest. In 2002 heeft hij te maken gekregen met rečntegreren in het bedrijfsleven. Na een lange periode van praten en zoeken is hij aan het werk gegaan bij Brouwerij De Prael. Hier heeft de rečntegratie vorm gekregen. De brouwerij heeft een commerciële en een sociale functie. Hier heeft hij gekozen voor de combinatie van bierbrouwen en begeleiding van mensen met een beperking. In aansluiting op zijn werkervaring bij Brouwerij De Prael heeft Patrick nog gewerkt bij andere commerciële kleinere bierbrouwerijen, namelijk Brouwerij De Leckere in De Meern, Brouwerij De Molen in Bodegraven en Brouwerij 't Volen in Volendam.

COURT-JAN VAN BEEK
Court-Jan heeft eveneens een coma-achtergrond en is na een ongeval in 1986 in coma geraakt. Na een lange weg van revalidatie heeft hij zijn weg naar het normale leven gevonden. Tegenwoordig heeft hij een reclame-adviesbureau, maar heeft zich in het verleden ook beziggehouden met activiteiten voor mensen met een beperking, vandaar dat hij zijn bedrijfsmatige kennis en ervaring ging benutten voor de oprichting van een sociaal bedrijf, waar hij zich kan gaan inzetten voor mensen met een beperking. In 2006 resulteert dit in zijn betrokkenheid in het opzetten en exploiteren van Breugems Brouwerij.

Plan: sociale brouwerij in Zaandam
Noordhollands Dagblad, 15 juli 2007
Zaandam - Patrick Breugem en Court-Jan van Beek hebben het plan om in Zaandam een zogenoemde sociale brouwerij te beginnen. Met de brouwerij willen zij mensen met een beperking aan werkervaring helpen.
De plannen behelzen een eigen brouwerij, een proeflokaal en een winkel met traditioneel gebrouwen regionale biersoorten.
Van Beek en Breugem zijn, zoals zij het zelf noemen, ervaringsdeskundigen. Beiden hebben in het verleden in coma gelegen en een niet-aangeboren hersenaandoening opgelopen. Jaarlijks is er ruimte voor zo'n vijftig vrijwilligers met een beperking. Zij gaan het bier brouwen en bottelen. Het eerste bier is al gebrouwen, toepasselijk Prumjère genaamd.


Rond 2003 schreef Patrick Breugem het bedrijfsplan. Aanvankelijk was het plan een brouwerij in Alkmaar te vestigen, maar het werd uiteindelijk Zaandam. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Een locatie vinden bleek niet eenvoudig. In juli 2010 werd het proeflokaal feestelijk geopend door Freek de Jonge. De opening werd muzikaal opgeluisterd door Harry Slinger (Drukwerk).
Op 23 september 2010 kwam de nieuwe brouwinstallatie (Flecks Brauhaus Technik) vanuit Oostenrijk naar Zaandam. De brouwinstallatie bestaat uit twee brouwketels van 500 liter, twee vergistingtanks van 1.000 liter, één vergistingtank van 500 liter en zes lagertanks met een totale inhoud van 6.000 liter.
Op 17 oktober 2010 werd de brouwerij officieel geopend. Daarvoor werd er nog gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Huisbrouwerij Klein Duimpje en de Scheldebrouwerij. Van de brouwfaciliteiten van de Scheldebrouwerij werd met name gebruik gemaakt wanneer er grotere hoeveelheden gebrouwen moesten worden.
Bij de brouwerij is een royaal proeflokaal aanwezig. In dit proeflokaal werden aanvankelijk dertig bieren op fles en zes bieren op tap geschonken.
Maurice de Boer zorgt voor de administratie en de organisatie en Ilona Theunisz houdt het proeflokaal draaiende.
Er worden rondleidingen, proeverijen en workshops verzorgd. Daarnaast zijn er regelmatig muziekoptredens.

In 2012 werd het proeflokaal gesloten. In januari 2013 werd bekend dat Breugems Brouwerij voorgoed haar deuren heeft gesloten. De combinatie van brouwerij, proeflokaal en sociale onderneming bleek financieel geen haalbare kaart in het centrum van Zaandam. Brouwer Patrick Breugem maakte een doorstart als huurbrouwer onder de naam Brouwerij Breugem.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.