De Bierfabriek Amsterdam

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Bierfabriek
Opgericht: 2011
Jaarproduktie: 600 hl.
Nes 67
1012 KD Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
KvK-nummer: 52163210
Telefoon: 020-5289910
Eigenaar/directeur: A. Possa, H. van Deuren en R. Bolhuis
URL: http://www.bierfabriek.com
@mail: info@bierfabriek.com
Openingstijden: zo-do: 10.30-1.00 uur, vr-za: 10.30-3.00 uur
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

De Bierfabriek werd opgericht op 8 oktober 2011.
Andrea Possa, Harm van Deuren en Ronald Bolhuis realiseerden de Bierfabriek; een "style venue" waar biologisch bier wordt gebrouwen en Franse boerderijkippetjes worden gegrild.

Toen Andrea zijn Italiaanse restaurant in Amsterdam sloot, werd hij benaderd door Harm die een samenwerking wel zag zitten. Andrea had hem al eens verteld over de Italiaanse horecaformule BEFeD Brewpub, waar ambachtelijke bieren van uitstekende kwaliteit worden geproduceerd en waar een menu met boerderijkippetjes wordt geserveerd. Harm: "Het concept sprak me enorm aan, alleen de uitstraling was niet geschikt voor de Nederlandse markt; veel te oubollig. Samen bezochten we een aantal van deze zaken in Italië en werkten we aan een vertaling voor de Nederlandse markt. In 2010 werd ook Ronald bij het concept betrokken. Wij werken als partners samen bij het bedrijf Horecabier.nl en ook Ronald was enthousiast."

GEEN "TOURIST TRAP"
Toen het concept eenmaal was ontwikkeld, werd er gezocht naar een geschikte locatie in Amsterdam. "We hebben heel bewust voor een Nederlandse naam gekozen om geen 'tourist trap' te worden", licht Harm toe. Het was niet eenvoudig om een grote locatie te vinden in het centrum. Andrea passeerde een leegstaand pand, een voormalig pand van een verzekingsbank, op het Rokin met tevens een doorgang aan de Neszijde en SMS-te het adres door naar Harm, die vervolgens de eigenaar benaderde. Het toeval wilde dat het een locatie betrof met een horecabestemming voor tenminste vijf jaar. Er was een gegadigde voor hen, maar die besloot er vanaf te zien. Op 21 oktober 2010 werd het huurcontract getekend.

VERRASSENDE RUIMTE
Voor de invulling van het interieur werd contact opgenomen met Hans Kuijten van Kuijten 3D Concepts. Er was een klik en zijn ideeën spraken de ondernemers aan. Harm: "We wilden absoluut geen bierstube, geen oubollige of popperige uitstraling". Hans: "Met bier en kip kun je al snel in een valkuil trappen en een heel plat concept maken. Ik ging uit van een warme, gezellige huiskamersfeer als tegenhanger van een kil industrieel proces. Ik vond het belangrijk om verschillende hoekjes en stijlen te creëren waardoor je een verrassende ruimte krijgt en de gast iets heeft om naar te kijken." Harm: "Het Sjakie en de chocoladefabriek-gevoel." "Maar niet te sprookjesachtig", vult Hans aan. "Door de toepassing van stoere, zware materialen is dat gevoel gelijk weg. En ook de interieurbouwer Brandwacht & Meijer snapte dat heel goed." Peter van Kemenade ontwierp de bijpassende stoere huisstijl.

"SELFSERVICE BOOTHS"
Harm: "Het gezellige gevoel willen we ook bereiken door overal grote zakken met pelpinda's neer te zetten en het saamhorigheidsgevoel te stimuleren. Dat is ook het idee achter de vier 'selfservice booths' voor zes tot acht personen. Gasten betalen vooraf een door hen gekozen limiet en kunnen hiervoor hun eigen biertjes tappen." Iedere "booth" beschikt over twee taps die draaibaar zijn op de tafel. Een ingenieus systeem dat de ondernemers na een lange zoektocht bij Ierse leveranciers vonden.

ZELLFGEBROUWEN BIER
Harm: "Bierfabriek biedt drie soorten bier, allemaal heel toegankelijk. Alfa Puur Ongefilterd is pils met een rijke smaak, gebrouwen door de Limburgse Alfa Bierbrouwerij en ontwikkeld in samenwerking met De Bierfabriek. De Rosso en de Nero worden daadwerkelijk in de Bierfabriek gebrouwen. Voor de Rode Ale is gebruik gemaakt van drie moutsoorten; pilsmout, caramout en Carared mout. Deze robijnrode Rosso is een soepel en moutig bier met enige zoetheid. Het donkere bier is een Porter die wordt gemaakt van een melange van vijf moutsoorten. Het resultaat is een donker, fruitig bier met een bite. En ook aan de wijnliefhebbers is gedacht. We schenken biologische rode, witte en rosé wijn van de tap en hebben prosecco en champagne per fles."

De brouwinstallatie heeft een capaciteit van 300 liter per brouwsel. De installatie is afkomstig van de firma Flecks Brauhaus Technik uit Oostenrijk. In 2011 bedroeg de jaarproductie van 600 hectoliter. Brouwmeester Marcel Snater brouwde toen twee keer per week. De Bierfabriek brouwt uitsluitend voor eigen gebruik en het bier wordt niet gebotteld.

BIERFABRIEK DELFT
In december 2013 werd bekend dat De Bierfabriek ook een vestiging in Delft ging openen. Het pand aan de Burgwal 45-49 wordt voor minstens 10 tot 20 jaar gehuurd aan De Bierfabriek. In het pand was 15 jaar lang Speakers gevestigd en hiervoor tientallen jaren jongerencentrum De Eland. Hiermee keerde weer een brouwerij terug in de historische bierstad Delft. Het imposante pand waarin de brouwerij wordt gevestigd heeft een horeca-oppervlak van 650 vierkante meter. Als alles volgens planning verloopt wordt de brouwerij in april 2014 geopend. Men is voornemens om midden in de zaak koperen ketels te plaatsen.

In april 2016 werd bekend gemaakt dat De Bierfabriek in sseptember 2016 gaat verhuizen van Rokin 75 naar de Nes 67 in Amsterdam. Dat is 50 meter vanaf de huidige locatie, namelijk in het pand van Brasserie Harkema. Brasserie Harkema sluit per 1 juli 2016 haar deuren. Op deze locatie wordt de huidige brouwinstallatie vervangen door een groter exemplaar.

afb. 1: Brouwmeester Marcel Snater

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: De Bierfabriek

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.