Brouwerij De Beyerd

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2004
Boschstraat 26
4811 GH Breda
Provincie: Noord-Brabant
KvK-nummer: 20065683
Telefoon: 076-5214265
Eigenaar/directeur: Piet de Jongh
Brouwmeester: Jelle Terpstra
URL: http://www.beyerd.nl
@mail: info@beyerd.nl
Openingstijden: Bezoek op afspraak (minimaal 15 personen).
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Brouwerij De Beyerd werd opgericht op 9 juni 2004. Brouwerij De Beyerd startte haar brouwactiviteiten in april 2004. Voordat het zover was, moest er aardig wat gebeuren. De brouwinstallatie werd opgesteld achter het gelijknamige cafe, namelijk in het magazijn waar voorheen de biervoorraad werd opgeslagen. Vanuit het restaurant hebben de cafebezoekers zicht op de fraaie koperen brouwketels. Piet en zijn twee zonen Mikel (1962) en Orson (1972) de Jongh bezochten verschillende kleinere brouwerijen in Nederland en België, waaronder het Eetcafé Bierbrouwerij Het Brouw Café in Scheveningen (Den Haag), Brouwerij De Heeren van Beeck in Beek, Bierbrouwerij Sint-Servattumus in Schijndel en de Maasland Brouwerij in Oss. In mei 2002 werd gestart met de voorbereidingen. De bierkelder werd grondig gerenoveerd, waardoor aldaar de biervoorraad kon worden opgeslagen. Orson - die boven het café woonde - verhuisde en in de voormalige woonkamer werd een proeflokaal ingericht met een bierbibliotheek en fotoboeken. Ook werd hier ruimte gecreeerd voor een kantoor en de opslag van promotiematerialen en glaswerk.

Toen het toenmalige Interbrew in september 2002 bekend maakte dat in 2004 de Oranjeboom Brouwerij in Breda zou worden gesloten, werd met de directie van de brouwerij een afspraak gemaakt, alwaar de plannen van Piet de Jongh en zijn beide zonen uiteen werden gezet en samenwerking en medewerking werd gevraagd voor de realisatie van een microbrouwerij in Cafe de Beyerd. Dit resulteerde in een blauwdruk van de locatie en de mogelijkheden van een deskundige medewerker van Interbrew, namelijk ingenieur J.C. (Cas) Meijling. Daarnaast werd er een licentie-overeenkomst gesloten voor de naam en het recept van Drie Hoefijzers Klassiek. De brouwerij kreeg onder andere de beschikking over de originele gist van het Drie Hoefijzers Klassiek bier (ITB 100). Deze gist werd jarenlang bewaard in de gistbank van Interbrew.
Vanaf oktober 2002 werd een begin gemaakt met het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Mikel en Orson bezochten de Brau Beviale, een vakbeurs voor brouwers in Neurenberg om ideeen op te doen en offertes aan te vragen voor apparatuur en materialen. In de zomer van 2003 werd contact opgenomen met de Nederlandse firma Duotank uit Valkenswaard, die ook regelmatig leverde aan Interbrew. Eind oktober 2003 werd het definitieve contract voor de aankoop van een compleet nieuwe brouwinstallatie getekend. De brouwinstallatie had een capaciteit van vijf hectoliter. Per week kan er maximaal 900 liter bier worden geproduceerd door twee batches te brouwen van 500 liter. Veel apparatuur in de brouwerij is afkomstig van de voormalige Bredase Oranjeboom Bierbrouwerij. De drie open gistbakken stonden voorheen opgesteld in de kelder waar oorspronkelijk het Drie Hoefijzers Klassiek werd gebrouwen. Daarnaast werden er zes lagertanks van ieder 1.000 liter beschikbaar gesteld. Omstreeks december 2003 werd gestart met de bouwwerkzaamheden. Deze duurden tot eind maart 2004, toen de brouwinstallatie werd afgeleverd. Op vrijdag 2 april 2004 werd, met de overdracht van een grote kolf met een caramelkleurige substantie waarop een witte laag schuim dreef, het voortbestaan van Bredaas bier verzekerd. Vanaf de brouwerij aan de Ceresstraat ging een stoet in optocht naar Cafe de Beyerd in de Boschstraat. Eerder werd de opening van de brouwerij uitgesteld vanwege een ontbrekend onderdeel van de brouwinstallatie. Enkele weken later werd gestart met het brouwen van proefbrouwsels. Het eerste proefbrouwsel werd gebrouwen op 21 april 2004. Op 6 mei 2004 was het eerste Drie Hoefijzers Klassiek uit het vat een feit.

De officiële opening van de brouwerij en de presentatie van het eerste brouwsel Drie Hoefijzers Klassiek vond plaats op 9 juni 2004. Rond die tijd leverde ook Oranjeboom Bierbrouwerij het laatste vat bier. De brouwerij werd bij de opening ingezegend door de Bisschop van Breda, monseigneur Tiny Muskens. In vroeger eeuwen was inzegening in de zuidelijke Nederlanden gebruikelijk. De toenmalige burgemeester van Breda, Chris Rutten, verrichtte de officiele opening en tapte het eerst glas Drie Hoefijzers Klassiek. Daarnaast was ook Jack Verhoek, de toenamalige voorzitter van het Centraal Brouwerij Kantoor, aanwezig. Tijdens de openingsrituelen werd een beeldje van Sint Arnoldus, beschermheer van de brouwers, geplaatst. Het traditionele bier werd aanvankelijk alleen in het cafe getapt. Later was het bier ook in andere Bredase cafe's verkrijgbaar, zowel op fles als op fust.

Brouwmeester van Brouwerij de Beyerd is Joppe de Bres (1975), die eerder werkzaam was bij Utrechtse Stoombierbrouwerij Oudaen in Utrecht. Joppe werd geboren in Oosterhout en is woonachtig in Den Bosch, alwaar hij ook zijn HAS-opleiding voltooide. Na zijn studie ging hij werken bij de kwaliteitsbewaking van Heineken in Den Bosch. Door reorganisaties kwam hij uiteindelijk niet op de brouwerij terecht, maar bij de aan Heineken gelieerde frisdrankenfabriek Vrumona in Bunnik.

afb. 1: Brouwerij De Beyerd

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):
afb. 2: 1e ontwerpschets van architect Eric Overbeek

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.