Brouwerij De Heeren van Beeck

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1998
Jaarproduktie: 500 hl.
Gesloten: 2006
Burgemeester Janssenstraat 26
6191 JC Beek
Provincie: Limburg
Telefoon: 046-4280414
Fax: 046-4280415
Eigenaar/directeur: Jules en Miriam Stijnen
Brouwmeester: Rik Meijer
URL: http://www.heerenvanbeeck.nl
@mail: info@heerenvanbeeck.nl
Openingstijden: Dagelijks geopend m.u.v. zondagen
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

Huisbrouwerij de Heeren van Beeck begon oorspronkelijk onder de naam Brouwerij Sint Martinus en is gelegen in de voormalige discotheek Globe. Uiteindelijk werd er gekozen voor een andere naam gezien het feit dat Sint Martinus de naam was van een in 1995 gesloten Groningse brouwerij die de merknaam gedeponeerd had. De oude pastorie van Beek huisvestte een brouwerij. Zowel de brouwerij als de pastorie waren gebouwd op de plaats waar vroeger de Vroenhof van de 'Heeren van Beeck' lag, die op zijn beurt in verbinding stond met de Commanderie van de Duitse Orde van Alden Biesen (tussen Hasselt en Maastricht in het huidige Belgisch-Limburg). De combinatie van brouwerij en 'Heeren van Beeck' gaf de doorslag en de nieuwe naam was geboren.
Initiefnemers zijn Jules Stijnen, exploitant van Café Napoleon in Beek, en brouwmeester Rik Meijer. Rik Meijer is voedingsmiddelentechnoloog en leerde het brouwersvak bij de scouting van één van de leiders die werkzaam was bij Brouwerij De Ridder. Tevens doorliep hij een stage bij Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan.
Voordat de brouwerij een feit was, werd een lange bureaucratische weg afgelegd. Pas na een lange procedure gaf de Raad van State de benodigde vergunningen af. Met name de hinderwetvergunning bleek een probleem daar de discotheek de omwonenden in het verleden veel overlast had bezorgd. Discotheek Globe heet inmiddels Discotheek Mondial en is inmiddels gevestigd op een andere lokatie. Om het vertrouwen van de omwonenden te winnen werd een informatieavond georganiseerd.
Op dinsdag 11 november 1997 werd de brouwketel van de huisbrouwerij gezegend en op donderdag 26 maart 1998 werd de brouwerij officieel geopend. In eerste instantie zal er per jaar ongeveer 500 tot 700 hl bier worden gebrouwen. Het bier wordt vervolgens per tankwagen naar de Gulpener Bierbrouwerij vervoerd alwaar het gebotteld wordt.
De begaande grond van de brouwerij is onderverdeeld in een café-gedeelte met eetgelegenheid (gesloten op zondagen) en een brouwgedeelte met koperen ketels waar men de brouwer aan het werk kan zien. Er is ruimte voldoende om de lokatie te gebruiken als feestzaal of als vergaderruimte waarbij maximaal 250 personen onderdak kan worden geboden. Naast deze ruimte bevinden zich, gescheiden door een glazen wand, de gist- en opslagtanks. Daarachter ligt weer een laboratorium.
In de kelder staat een flessenvuller opgesteld waar de flessen handmatig afgevuld worden en voor hergebruik worden gereinigd.
Op 1 juni 1999 stapte Rik Meijer en Ingrid van der Vrande uit het mede door hen bedachte en opgebouwde bedrijf. Reden was een verschil in inzicht in de bedrijfsvoering.
Martin Heyse, gepensioneerd brouwmeester van de Brand Brouwerij, nam met het vertrek van brouwer Rik Meijer de roerstok ter hand. Martin legde de brouw- en vergistingsschema's vast en vergrootte de stabiliteit van het bier. Tevens bracht hij Jules Stijnen en de nieuwe brouwer Richard Hogewoning de fijne kneepjes van het vak bij.
Sinds 2000 maakte de brouwerij gebruik van de Hubertusmolen in Genhout voor het malen van het benodigde graan. Hiermee was de brouwerij op dat moment de enige Europese brouwerij die gebruik maakt van een windmolen. Molenaar Goossens uit Beek maalde het mout op ambachtelijke wijze. Volgens de brouwerij is de kwaliteit van het maalsel zo hoog, dat ze besloot gebruik te blijven maken van de historische molen.

In 2002 word een fusie gesloten met Den Engel Bierbrouwers en wordt besloten onder de Naam Brouwerij de Keyzer verder te gaan. De bieren van de Keyzer worden deels bij de Heeren van Beeck en deels bij de proefbrouwerij in Lochristie gebrouwen.
In 2004 werd besloten om het verlies lijdende deel van de onderneming in Beek, namelijk de brouwerij, te ontmantelen en de installatie te verkopen.
Al snel werd een koper gevonden in Zeeland. Een collectief van agrarische ondernemers en overheid kochten in 2004 de brouwinstallatie van de Heeren van Beeck.
In 2005 werd de brouwerij naar Zeeland verplaatst, waar ze onder de naam Emelisse nog steeds mooie bieren produceert.
De productie van Beek werd nu volledig verplaatst naar Lochristie, waar tot op heden de bieren van de Keyzer gebrouwen worden, dus ook de bekende Veldwachter van de Heeren van Beeck.
Met de opbrengsten van de verkoop van de installatie zouden de financieringslasten van De Heeren van Beeck sterk omlaag gebracht worden zodat de Horeca onderneming gezond verder kon met een kleine restschuld. Zo was in elk geval met de lokale Rabobank afgesproken. Met de transactie was een behoorlijk BTW bedrag gemoeid dat natuurlijk afgedragen moest worden, echter dit weigerde de Rabobank tegen eerder gemaakte afspraken in.
Een en ander dwong Stijnen tot snel handelen en samen met de curator en de belastingsdienst maakte de Heeren van Beeck een succesvolle doorstart.
Tot op heden worden in de brouwzaal feesten en partijen gehouden en is het proeflokaal St. Martinus een plek om gezellig samen te zijn.

Bieren

Assortiment:

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.