Animal Army Brewery

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1996
Jaarproduktie: 200 hl.
Riviervismarkt 1
2513 AM Den Haag
Provincie: Zuid-Holland
Postadres:
Jurriaan Kokstraat 42
2586 SJ Den Haag
KvK-nummer: 20092888
Telefoon: 070-3651955
Fax: 070-3659325
Eigenaar/directeur: Erik Niekolaas
URL: http://www.animalarmybrewery.nl
@mail: info@animalarmybrewery.nl
Openingstijden: di.-zo. 12.00 - 1.00 uur en ma. 17.00 - 1.00 uur
Brouwerijfoto's van deze brouwerij
Etiketten van deze brouwerij

Over de brouwerij

FIDDLER AND FIRKIN BREWPUB (1996 - 1999)
Op dinsdag 2 april 1996 werd de Fiddler and Firkin Brewpub officieel geopend. Initiatiefnemer achter deze brouwerij was de Engelse firma The Firkin Brewery. Deze brouwerij was een onderdeel van de multinational Carlsberg Tetley/Allied Domecq Retailing International. Deze keten had in 1996 in Engeland sinds juli 1979 circa 90 van deze pubs geopend. In 1979 startte David Bruce met zijn pub-brouwerijketen Bruce's Brewery. De pubs werden opnieuw ingericht in een back-to-basics stijl. Ze kregen een eigen brouwinstallatie, die vaak direct vanuit de pub zichtbaar was. Het aantal aangesloten pubs nam snel toe.
In 1988 werd de gehele keten verkocht aan Midsummer Leisure (later European Leisure). In 1990 werd de keten echter weer doorverkocht aan Stakis Leisure. Sinds 1991 was de keten in het bezit van Allied Domecq Retailing International.
Niet in alle vestigingen werd overigens ook bier gebrouwen. De eerste pub die geopend werd was de 'Goose and Firkin' in Southwark (Londen). In 1996 werd de oversteek naar het Europese vasteland gewaagd, en Den Haag kreeg de primeur.
De brouwerij was gevestigd in een pand van de voormalige Muziekhandel van Nico Servaes op de hoek van de riviervismarkt en de Schoolstraat. Talrijke bands (The Golden Earring, Q65, The Clarks, The Cats, Cuby & The Blizzards en vele andenren) kochten alhier hun muziekinstrumenten.
De naam van iedere brewpub bestond uit twee delen. Het tweede deel van de naam was bij iedere pub 'Firkin' terwijl het eerste deel verschilde per pub. Het eerste deel van de naam moest iets te maken hebben met de geschiedenis van het pand, bijvoorbeeld de vorige eigenaar of bestemming. Hiernaast gold het criterium dat het gebouw een bepaalde historie diende te hebben en minstens vijftig jaar oud moest zijn. Bovendien begon het eerste deel van de naam altijd met een 'F' dan wel met 'Ph'. Om die reden was voor de pub in Den Haag gekozen voor de naam Fiddler (vedelaar, speelman, vioolspeler). De vedel is een oude voorloper van de viool.
Firkin is een traditionele Britse biermaat. Eén Firkin staat gelijk aan een vierde van een barrel en een barrel is weer evenveel als negen gallon. Eén gallon is 4,5 liter dus één Firkin is ongeveer 10 liter. Firkin is ontleend aan het Nederlandse woord 'vierde'.
De Fiddler and Firkin Brewpub was een grote pub met een oppervlakte van 350 vierkante meter, inclusief de eigen huisbrouwerij. Deze huisbrouwerij was gelegen in een afgesloten ruimte die zichtbaar was vanuit de pub. Er stonden drie grote vaten waar brouwer Eddie Gadd gemiddeld twee keer per week brouwde. Indien noodzakelijk kon dit aantal worden opgevoerd tot vier brouwsels per week. Het bier werd gebrouwen volgens eigen recept en vanzelfsprekend volgens Engelse traditie. Het bovengistende bier werd gebrouwen volgens de infusiemethode. Hierbij werd de maisch in de maischketel rechtstreeks verwarmd (bijvoorbeeld door stoom dan wel door vuur of door toevoeging van warm water).
Alle ingrediënten, met uitzondering van het water, werd geimporteerd vanuit Engeland. Aan het brouwwater van de meeste brouwsels wordt calcium toegevoegd om het water iets harder te maken. De gist werd regelmatig per koerier overgevlogen vanuit Engeland. De hopsoorten die werden gebruikt waren Goldings voor het aroma en Fuggles voor de bitterheid.
Het bier was alleen verkrijgbaar op fust in de pub en werd niet afgevuld op flessen. De brouwinstallatie was afkomstig van Brewing Design Services Ltd. uit Bluntingford, in het Engelse graafschap Hertfordshire. Eddie Gadd was voorheen werkzaam in de Londense Pharaoh & Firkin.
Op 11 december 1997 werd in Utrecht een filiaal geopend: Florin & Firkin. De pub was gevestigd in het het pand waar voorheen Café Zeezicht was gevestigd (Nobelstraat 2). De bieren die er werden getapt, werden gebrouwen door de Fiddler and Firkin Brewpub.
30 november 1999 werd de brouwerij gesloten nadat alle brewpubs van het Firkin-concern werden afgestoten.

DE HAAGSE BIERBROUWERIJ (2001 - 2007)
Mei 2001 werd de brouwerij echter weer heropend onder de naam Haagse Bierbrouwerij waarmee de oorspronkelijke naam Fiddler and Firkin Brewpub tot het verleden behoorde. De pub waar de brouwerij deel van uit maakt werd door een Nederlandse horeca-ondernemer overgenomen. Daar op dat moment een groot deel van de klanten nog steeds uit Engelstalig publiek bestond, bleef het een café met een Engelse uitstraling maar met een duidelijk Nederlandse achtergrond. Naast Nederlands en Belgisch bier waren er ook een aantal goede 'real ales' op tap verkrijgbaar. De pub had namelijk de beschikking over een grote, gekoelde lagerkelder voor Engelse ale-vaten. Er werd besloten de brouwerij als zelfstandige onderneming voort te zetten en zo werd in februari 2001 De Haagse Bierbrouwerij geboren. Wel werd er aan The Fiddler bier geleverd, maar het lag in de bedoeling om meerdere segmenten van de Haagse biermarkt te bedienen. Voormalig brouwer Eddie Gadd was inmiddels weer terug gekeerd naar Engeland en het was aan Anton Schults (1961), op dat moment 23 jaar actief op het gebied van software, om de roerstok weer ter hand te nemen. Anton leerde het vak van Eddie Gadd, die hij op dat moment 6 jaar persoonlijk kende. Hiernaast kreeg hij ook veel steun van Sander Maassen, toen actief bij de Pelgrim Brouwerij.
De noodzakelijk vergunningen waren in april 2001 in bezit, waarna er met brouwen kon worden aangevangen. De ingrediënten zijn nog altijd afkomstig uit Engeland. Gedurende het brouwproces wordt er gebruik gemaakt van verse hopbellen. Het eerste bier dat in mei 2001 in produktie werd genomen was het voormalige huisbier Fiddler Ale. Rond die tijd werd er 1 keer per maand een brouwsel van 800 liter gebrouwen. Het was de bedoeling de brouwfrequentie te verhogen naar 1 tot 2 keer per week. Het bier werd afgevuld op 'Engelse vaten' die alleen in de pub kunnen worden gebruikt. Er lagen tevens recepten klaar voor een Engelse 'porter-ale' en een 'continental' (gekoeld en op CO2-druk getapt) amber-bier. De maximale brouwcapaciteit bedroeg in 2001 400 hl. per jaar.
In 2001 werd er één keer per week 850 liter bier gebrouwen. Het bier is tevens verkrijgbaar bij Florin & Firkin in Utrecht en het Proeflokaal in Delft.
In 2002 bedroeg de jaarproduktie tussen de 170 en 180 hectoliter (maximaal 200 hl.).
Per 1 juni 2006 legde Anton Schults de roerstok erbij neer.

In 1999 werd officieel Fiddler & Firkin Pub met brouwerij gesloten i.v.m de
overname door Allied Breweries van de gehele keten (en meer). De Fiddler (zoals de naam nu is) werd overgenomen door een Nederlandse horeca-ondernemer. Vervolgens werd het caf verpacht aan de huidige uitbater en de brouwerij aan Anton. De brouwerij werd als apart bedrijf opgezet in februari 2001 onder de naam "De Haagse Brouwerij".

Het gebrouwen bier moest tegen concurrerende inkoopprijs aan de Fiddler worden verkocht. Daar stond tegenover dat de brouwerij voor een laag bedrag aan Anton zou worden verhuurd. De winstmarges waren daardoor laag. Te laag om extra personeel in te zetten om aan de grotere vraag van het bier te voldoen.

Naast productie was er nog meer werk: vaten reinigen, administratie, boekhouden, reclame, website enzovoort. Daardoor meestal een werkweek van veel meer dan 40 uur ten gevolge. De omzet van de brouwerij stijgt nog voortdurend, waardoor de vraag het aanbod niet aankon bij een één-mans bedrijf. Een tekort aan bier, dus!!! En gemor van de afnemer.

De constructie van een gescheiden pub en brouwerij wordt opgeheven. Het personeel van Fiddler gaat nu zelf achter de potten in het Brouwhuis staan. Voordeel daarvan is, dat er in hoogtij dagen ook personeel uit de pub betrokken kan worden in de brouwerij.

Ondertussen is een lid van het Fiddler personeel opgeleid door Anton. Het betreft hier Katy Collier. Jawel, de Nederlandse bierwereld krijgt weer een vrouwelijke `brouwmeester erbij. Katy is afkomstig uit Blackpool evenals Eddy Gadd, de voormalige brouwmeester van de Fiddler and Firkin Brewpub.

Momenteel heeft Eddy een eigen brouwerij in Ramsgate. Dit is een havenplaats in het zuiden van Engeland in het graafschap Kent.

Anton Schults blijft nog wel op de achtergrond aanwezig. Al was het alleen maar voor de administratie en voor de AGP vergunning. AGP staat voor: `Accijns Goederen Plaats. Mogelijk gaat de naam van 'De Haagse Brouwerij' veranderen als Fiddler zelf een vergunning heeft aangevraagd.Anton Schults gaf zelf de volgende verklaring:

"Geachte klant, geachte lezer, geachte bierliefhebber,

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Na precies vijf jaar
de brouwerij te hebben geleid is voor mij een tijd van gaan
aangebroken.

Per 1 juni 2006 zal het beheer en operationele werk van de Haagse
Bierbrouwerij worden overgedragen aan café Fiddler. De naam "De
Haagse Bierbrouwerij" zal, althans voorlopig, nog blijven bestaan.

De op het brouwrooster aangegeven bieren zullen nog wel door mij
worden gemaakt, de laatste zal het zomerbier voor dit jaar zijn. Of
en door wie deze website daarna wordt beheerd is nog niet bekend.
Café Fiddler heeft trouwens een eigen website.

Over mijn beweegredenen wil ik slechts zeggen dat het werk me te
zwaar wordt om alleen te blijven doen. Ik heb er alle vertrouwen in
dat de Fiddler de bieren in onverminderde kwaliteit zal blijven
produceren.

Anton Schults."

Zo werd in juni 2006 begonnen met een nieuwe samenwerking tussen Anton en café Fiddler. Helaas verliep dit niet zoals gehoopt. Het nieuwe brouwpersoneel bleek niet voldoende in staat om het brouwersambacht zelfstandig voort te zetten zodat de constructie van twee bedrijven onder één dak moest blijven voortbestaan. Anton kon dus niet gemist worden en moest nog teveel taken zelf doen.

Maar het bier werd nu formeel gebrouwen door de Fiddler, dus hoe moest dat financieel geregeld worden? Van ondernemerschap was (ook
belastingtechnisch) immers geen sprake meer. De beste oplossing zou zijn geweest om een dienstverband aan te gaan, maar de uitbater van de Fiddler weigerde dat pertinent.

Eind juli 2006 werd weer een nieuwe constructie bedacht, door Anton weer aan het roer van de onderneming te zetten en het personeel een deel van het operationele werk te laten doen. De hogere kosten die dat met zich mee zou brengen konden worden betaald uit een uitbreiding van de brouwerij en van het afzetgebied, zoals andere café's. Dat vereiste echter een goede samenwerking en taakverdeling. En juist hier ging het mis.

Niet alleen liepen de contacten met het personeel uitermate stroef, ook begonnen culturele verschillen tussen het Engelse management en personeel van café Fiddler en de Nederlandse opvattingen over ondernemerschap van Anton steeds meer tot grote problemen te leiden. Ook in het verleden was de Engelse "pubcultuur" voor Anton meer dan eens een bron van ergernis geweest. Nu daar ook de Engelse opvattingen met betrekking tot samenwerking en ondernemen bij kwamen liepen de conflicten steeds hoger op. In februari 2007 zegde de uitbater van de Fiddler het vertrouwen in de brouwerij op en werd de samenwerking, dit maal voor goed, beëindigd.

In januari 2008 werd door Anton nog een poging gedaan om de breuk te lijmen en werd een nieuw plan van aanpak besproken met de uitbater van de Fiddler. Maar nadat deze het in eerste instantie positief had ontvangen, trok deze laatste zich uiteindelijk toch terug omdat Anton naar zijn zeggen "een te lage dunk van de Engelse cultuur had", hetgeen ook zo was.

Op 1 juli 2009 ging de BV Fiddler failliet. Na enige tijd gesloten te zijn geweest werd het caf overgenomen door een andere, nu Nederlandse, uitbater. De brouwerij is echter tot op de huidige dag niet meer in bedrijf. Anton had erg geleden onder de gang van zaken en voelde zich niet meer in staat om zich weer met het bedrijf in te laten.EXIT: Haagse Bierbrouwerij

Bron: http://www.haagsebierbrouwerij.nl/Dutch/hbbp11.html

Geachte bezoeker,

Tot mijn spijt en verdriet moet ik meedelen dat de Haagse
Bierbrouwerij met ingang van 27 februari 2007 is gesloten.
Ik wil allen die belang gesteld hebben in de brouwerij en in de
bieren hiervoor bedanken. Het valt me zwaar om alles wat ik in de
afgelopen zes jaar heb opgebouwd op te geven, maar wellicht breken er
ooit betere tijden aan voor het betere bier in Nederland.jullie brouwer,

Anton SchultsIn 2006 werd 222 hectoliter bier geproduceerd.FIDDLER (2012 - 2015)
Tot de zomer van 2012 lagen de brouwactiviteiten stil. In 2013 werd er eens in de twee à drie weken 1.000 liter bier gebrouwen. Erik Niekolaas was op dat moment niet alleen de huurder van het pand, maar ook één van de brouwers.

ANIMAL ARMY BREWERY (2016 - heden)
In 2015 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van The Fiddler in Animal Army Brewery. Sindsdien wordt het bier ook op beperkte schaal afgevuld op fles.

Bieren

Huidig assortiment (moederbrouwsels):

cambrinus


E-mail: info@cambrinus.nl
URL: http://www.cambrinus.nl

Laatste update:  (GMT +1)

copyright © 1988 - 2016 Cambrinus.nl. Alle rechten voorbehouden.