[Spin-off]

Bier-records

Bron: o.a. het Groot Guinness Record Boek 1982 en 1994. De records zullen niet allemaal meer up-to-date zijn. Aanvullingen en/of verbeteringen zijn daarom ook zeer welkom.

Zie ook: Guinness Book of Records

Bier drinken

Het Nederlandse snelheidsrecord bier drinken werd op 9 maart 1978 gevestigd in het Amsterdamse Caransa Hotel door de 23-jarige student Harry van Doorn. Hij dronk 1 liter bier in 5,2 seconden.

Bierviltjes flippen

Doordat er geen standaardisering bestaat in de afmeting en het gewicht van bierviltjes, is het vooralsnog onmogelijk gebleken records in deze internationale sport te boekstaven. Een aantal van 102 werd gemeld door Stephen Thornton, 22 jaar oud, uit Romsey, Engeland, op 16 januari 1980.

Grootste cafédichtheid

In 1991 telde België nog maar 31.517 café's. Met één staminee per 300 inwoners is België echter nog steeds het land met de grootste cafédichtheid. Nederland heeft gemiddeld maar één café op 1200 inwoners. De jaarlijkse omzet van een gemiddeld Belgisch café bedraagt f 80.000 gulden, een Nederlands café haalt bijna twee ton.

In Nederland is de cafédichtheid (uitgesplitst naar provincie):

Grootste bierfles

De grootste bierfles ter wereld heeft een inhoud van maar liefst 35,5 liter. Deze fles bevat Christoffel Bier en is een exacte copie van het 33cl-flesje en werd vervaardigd door ROWA Techniek BV te Leiderdorp. Deze bijzondere fles werd op 4 oktober 1989 in café de Beyerd te Breda door Dave Vlam aangeboden aan de brouwer Leo Brand.

Grootste bierpul

De grootste bierpul ter wereld heeft een hoogte van bijna twee meter en er kan zo'n 32 liter bier in. De bierpul werd ontworpen in 1820 en staat bij een zuid-Duitse brouwerij.

Grootste bierviltjes-verzameling

-

Lekkerste bier

Alhoewel dit natuurlijk subjectief is, kan men (als er maar genoeg mensen een rating geven) een redelijke lijst publiceren:

http://www.ratebeer.com

Lichtste bier

De lichtste vloeistof, ooit als bier in de handel gebracht, was een zoetig surrogaat-bier dat in 1918 in Duitsland werd gebrouwen. De sterkte was slechts 1/30ste van die van de heden ten dage gangbare lichte biersoorten.

Zwaarste bier

Het zwaarste bier ter wereld is gebrouwen in 1996: Uncle Igor's Famous Falling over Water, Ross Brewery, Bristol (UK), 23.3%

IJverigste cafébezoeker

Stanley House uit Totterdown, Bristol, Engeland, heeft tot 1 mei 1981 3289 pubs met verschillende namen bezocht. Hij maakte daarbij uitsluitend gebruik van het openbaar vervoer.

Meeste aantal tapkranen in café

In Nederland is dit café België, Oudegracht 196, Utrecht, met maar liefst 20 tapkranen.

Bij een groot aantal tapkranen is voldoende omloopsnelheid vereist, omdat het bier anders te oud wordt. Ook dient men over voldoende vakmanschap te beschikken om het geheel te gebruiken en te onderhouden. Minstens eenmaal per 14 dagen moeten alle leidingen gereinigd worden, maar dit kan electrisch. Meer dan twintig tapkranen gaat waarschijnlijk ten koste van de bierkwaliteit.

In België was er een café met meer dan 74 tapkranen (café Beerstreet, Anspachlaan 19, Brussel), maar in 2001 waren er nog maar 4 tapkranen. 

In de VS is zelfs een café met 121 tapkranen (Zeb O'Breen's Henry 'n Harrys Goat Hill Tavern, Costa Mesa, Californië).

Taco Mac in Cumming, Georgia, now offers more beers on tap "than any other bar in the world." The Taco Mac at 525 Lake Center Parkway has 224 taps, each pouring a different beer. The Yard House in Long Beach, California, has 250 taps but repeats several handles and usual offers about 180 different beers at any time. (Source: RBPMail 5.5, May 1999)

Hoogst gemeten alcoholpromillage

Een Pool bleek, in 1993, maar liefst een alcoholpromillage van 7,2 promille te hebben. Normaal verkeer je met een alcoholpromillage tussen de 3,5 en 4,5 in acuut levensgevaar. Pas drie dagen later was zijn alcoholpromillage gedaald tot slechts 2,9. In 1995 werd er eveneens iemand aangetroffen met een alcoholpromillage van 7,2. Deze man reageerde op geen enkele prikkel meer.

Bierpuldragen Franziska Mejrowski uit München droeg in 1970 vijftien liter-pullen gevuld met bier in beide handen. Eén pul bier weegt ruim 2 kg!

Kratten stapelen

In 1984 slaagde de brandweer van Tubbergen er in om 90 kratten te stapelen. De totale hoogte bedroeg 21,60 meter.

Record kratten stapelen

Het record werd uitgevoerd met een pallet met 48 bierkratten. Vanaf de pallet moesten de kratten in twee rijen van drie hoog zo snel mogelijk op een truck worden gestapeld door twee mensen. Het record van 1.22 minuut werd gevestigd in de Postcode Loterij Show in 1998.


© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Spin-off]