[Spin-off]

Bier in de Filmwereld

Meer achtergrondinformatie over de films en televisie-series kan gevonden worden bij de IMDb Internet Movie Database.

Films

Dokter Vlimmen, 19xx

In de aftiteling zien we "Bierbrouwerij De Ridder, Maastricht". De reden daarvoor is me nog niet bekend.

Blazing Saddles, 1974

In deze film zingen de negers die werken aan een spoorweg in het Wilde Westen een lied, op verzoek van hun (blanke) baas die een "real nigger song" wil horen: "I get no kick from champagne, beer, alcohol, doesn't thrill me at all, so tell me why should it be true, that I get a belt out of you!" Aangezien deze film een komedie is, moeten we ook dit lied niet al te serious nemen.

The Meaning of Life, 19??

Restaurant-scene, waarin de ontzettend dikke Mr. Creosole zich tot ontploffens toe vol propt.

Waiter (John Cleese): And the usual brown ales ? 
Mr. Creosole: Yes. No wait. I can only manage six crates today.

Tightrope, 1984

In deze film gaat Clint Eastwood op zoek naar een moordenaar. De sporen wijzen naar de Dixie Brewery, in New Orleans, alwaar de moordenaar blijkt te werken. De film bevat dan ook mooie beelden van deze brouwerij.

The Untouchables, 1987

In deze film, is er sprake van een 'beer war' in Chicago (VS) ten gevolge van de drooglegging. Al Capone laat café's die zijn bier niet afnemen met de grond gelijkmaken. In deze film wordt in het begin aan een cafébaas gevraagd of hij voortaan het bier van Al Capone wil afnemen. De cafébaas antwoordt daarop: "I don't want your green beer". De employee van Capone verlaat de zaak, en ook een andere klant verlaat de zaak even later, deze vergeet echter zijn koffer. Een klein meisje ziet dat, pakt de tas, en loopt naar buiten....BOOOEEEEEM!!!

The Bedroom Window, 1987

Tijdens een dolle achtervolging zien we een grote Budweiser vrachtwagen. Achter deze vrachtwagen komt een kruier te voorschijn met enkele dozen Budweiser. Deze kruier wordt natuurlijk aangereden door de achtervolgende auto.

Hamburger Hill, 1987

Deze film gaat over de oorlog in Vietnam. We zien Amerikaanse soldaten "33" bier drinken ergens in Vietnam. Tegenwoordig is "33" Export een groot merk in Frankrijk, dat onder de vlag van Amstel wordt uitgebracht. In Vietnam stonden vroeger vele Franse brouwerijen, en het merk van één van de Franse brouwerijen "33" was in Vietnam lange tijd bijna synoniem met bier. De filmmakers hadden zich dus goed verdiept in de biergeschiedenis van Vietnam.

My name is Bill W., 1989

Filmdrama (USA) van Daniel Petrie, met James Woods, JoBeth Williams, James Garner e.a.
Bill Wilson is een man die alles had wat zijn hartje begeerde: een liefhebbende vrouw, een goede gezondheid en een veelbelovende carrière als effectenmakelaar. Dan komt Bill in de midlifecrisis, die hem in een staat van permanente dronkenschap brengt. Uiteindelijk wordt Bill Wilson de oprichter van de AA, nadat hij ontdekt had dat mede-alcoholisten hem konden helpen om nooit meer te drinken.

Mrs. Doubtfire, 1993

In deze film zien we Robin Williams verkleed als oude vrouw die als huishoudster gaat werken bij zijn eigen vrouw om zijn kinderen vaker te zien, nadat hij door zijn vrouw is buitengegooid. Mrs. Doubtfire (Mrs. D) vertelt op een bepaald moment in de film tegen de vrouw des huizes (in feite dus zijn eigen vrouw) een (verzonnen) verhaal over de dood van 'haar' man. De dialoog gaat als volgt:

What happened ?
Mrs. D: He was quite fond of the drink.
Hmmmm.
Mrs. D: It was the drink that killed him.
How awfull. He was an alcoholic!
Mrs. D: No he was hit by a Guinness truck. So, it was quite literally the drink that killed him.

Splitting Heirs, 1993

In deze humor-film zien we een Engelsman (Tommy) en een Amerikaan (Henry) in een Engelse pub de geboorte afwachten van het kind van Henry. "Together Henry and I experienced the tradition of English child birth. Down the pub." Met een operatiemasker voor de mond, schenken ze een biertje in. Een pilsener uit fles resulterend in een biertje met een mooie schuimkraag. In Engeland zijn de biertjes echter meestal van tap en worden ze getapt/ingeschonken zonder schuimkraag. Een foutje in de film !?

The Flintstones, 1994

"And remember, don't drink and paddle!"

A Good Man in Africa, 1994

Deze film schetst een beeld van het leven van een aantal Britse diplomaten in Afrika. Een van de diplomaten zegt in deze film: "I suppose there is a few compensations about living here: Beer is pretty good."

When Saturday Comes, 1995

Film over een veelbelovende voetballer, Jimmy Muir genaamd, die zijn carriere op het spel zet door te veel bier en whiskey te drinken. Met beelden van de Cooperman brouwerij in Sheffield (?), waar Muir werkte.

Maria Giese's directorial debut follows the struggle of Jimmy Muir, a 25-year-old, working class lad who dreams of becoming a football star. Jimmy is a hard-drinking brewery worker in the city of Sheffield, with an arrogant lack of respect for authority. His entire life revolves around football (Sheffield United) and while he shows the potential, he has never had the courage or discipline to make anything of it. Jimmy's fortunes take a turn for the better after he is spotted by football manager Ken Jackson, while he's playing for his local pub team. After playing brilliantly for Jackson, Jimmy is offered a trial at Sheffield United. However the evening before the trial he gets drunk; he wakes up feeling rough and blows his chances with SUFC. Faced with failure, a critical father and a dismal job, Jimmy soon becomes suicidal as his problems compound: his brother dies in a mining accident, he loses his job at the brewery and his pregnant girlfriend Annie ends their relationship. Jimmy is forced to consider his future and his choices, and to discover once and for all whether he has the self discipline to succeed.
(Bron: http://web.idirect.com/~wkent/sat-come.html)

Leaving Las Vegas, 1995

In deze film zien we Nicholas Cage als Ben Sanderson die er bewust voor gekozen heeft om zich dood te drinken.

Ben Sanderson, a hard-core alcoholic, drives to Las Vegas after being fired from his film production job and divesting himself of all possessions. He plans to drink himself to death within four weeks. He meets Sera, a prostitute; they fall in love and he moves in with her. Each pledges not to try to change the other's chosen destiny, and they carry on a romance over Ben's last weeks.

The Cable Guy, 19??

In deze film horen we twee bierige uitspraken:
1. ....
2. "Let's all go out and have a Heineken."

Dumb and Dumber, 199?

In deze film met Jim Carey horen we de volgende uitspraak: "A place where the beer flows like wine".

Last Man Standing, 1996

In deze aktie-western zien we Bruce Willis in bad liggen en zeggen: "As usual it was hot as hell. The wind picked up the dust so much you could taste it. The whiskey helped. I didn't want to get sloppy, so I switched to beer."

Televisie-series

Goede Tijden Slechte Tijden (GTST)

In deze populaire Nederlandse soap-serie wordt menig glaasje Amstel achterover geklokt. Amstel is sponsor en is dan ook prominent aanwezig in de serie.

Het Wassende Water

Het Wassende Water is een 8-delige Nederlandse serie, uitgezonden door de NCRV. In aflevering 6, "De Grote Stad", is een oude bierwagen van Heineken te zien.

Jiskefet

Onderdeel van de serie Jiskefet is 'Van Binsbergen, Kerstens & Kamphuijs' In dit onderdeel spelen de drie leden van Jiskefet drie studenten die bier zuipen, en regelmatig Lullo roepen. In iedere aflevering zien we de studenten bier drinken (30cl, rood achteretiket (Amstel?), naam: Art/Ant??, welk merk??). In de aflevering ter afsluiting van het seizoen '96 wordt het Lullo bier van Brouwerij 't IJ te Amsterdam gedronken. Ook roept men regelmatig 'Biertje?'

Cheers, 1982-1993

Mijn favoriete serie verdient een eigen pagina.

Beverly Hills 90210, 199?

Een andere favoriete serie van mij, die echter niets te maken heeft met bier. Echter, in een bepaalde aflevering wordt het drinken van Heineken en Amstel Light blikjes overduidelijk en meerdere malen in beeld gebracht. Waarschijnlijk zal deze aflevering gesponsord zijn door Nederlands grootste brouwerij. 

Big Brother

Deze Nederlandse reality-soap, die in de periode september-december 1999 wordt uitgezonden, laat het leven zien van een groep bewoners die zijn afgezonderd van de buitenwereld en die "back-to-basic" leven. Dit betekent dus ook niet altijd direct de beschikking over een biertje. Toch zien we de bewoners regelmatig een biertje (Heineken Pilsener, Carlsberg, Grolsch Pilsener, Grolsch Morgen) drinken. Grolsch is ook daadwerkelijk een sponsor van deze serie, en daarom kregen de bewoners ter gelegenheid van de introduktie van Grolsch Morgen, twee flessen van 2 liter aangeboden. Het smaakte ze goed, want Bart wilde nog wel zo'n 2-liter fles.

In een van de uitzendingen horen we Ruud, een van de meest populaire bewoners,  spreken over zijn vele baantjes. Ruud zegt: "ook ooit bij Breda Bier te hebben gewerkt". Willem zegt hierop: "... bij de Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam". Beide gebruiken een oude naam voor de huidige Oranjeboom brouwerij. Ruud zal wellicht een behoorlijk aantal jaren geleden bij deze brouwerij gewerkt hebben.

Ruud heeft ook regelmatig een t-shirt aan van het biermerk "Cerveza Hatuey". Waarschijnlijk heeft hij dit t-shirt op een van zijn reizen vergaard. Deze soap heeft ook de beschikking over een eigen site.

In de live-uitzending van 25 november zien we Anouk, die het huis had verlaten, praten met Rolf Wouters. Ze krijgt een pilsje, omdat ze dat toch wel het meeste had gemist in het huis. Rolf zegt dat ze het flesje niet met het etiket naar voren mag laten zien. Het is echter overduidelijk dat het om een flesje Heineken gaat. Het opmerkelijk is echter, dat in een volgend shot, het flesje Heineken plotseling vervangen is door een Grolsch beugel. Wat zou daarvan de reden zijn ?

In Big Brother 2, uitgezonden in het najaar van 2000, zien we alleen merkloze flesjes. Van de problemen van niet toegestane sponsoring van Big Brother 1 heeft men dus duidelijk lering getrokken.

Baantjer

In een aflevering van Baantjer in het najaar van 1999 zien we bij een verkeersongeluk een vrachtwagen van Amstel staan. Deze zal waarschijnlijk zijn gebruikt, omdat Amstel de serie financieel ondersteunde.

In 2000 zien we de personages opvallend vaak een Warsteiner drinken. 

Westenwind

Regelmatig komt Dommelsch Pilsener in beeld. 

That '70s Show

Aflevering: "Het Biervat" ( http://www.that70sshow.com )
Uitzending: zaterdag 8 juli 2000, Veronica, 19.25-19.55 uur

Amerikaanse comedyserie. Als Donna, Eric, Kelso en Hyde spijbelen en in de Vista Cruiser rondrijden, zien ze een biervat midden op straat liggen. De vrienden besluiten het vat, dat nog helemaal vol zit met bier, in de kelder van de Formans te verbergen. Ze willen heel graag een bierfeest geven, maar merken dat hun ouders argwaan krijgen.

Felicity

In deze Amerikaanse comedyserie wordt in een van de afleveringen het volgende gesprek gevoerd:

"What are you doing? We're giving him beer.
You can't give a dog beer!"


 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Spin-off]