Commercials

Op 1 januari 1967 verscheen er voor het eerst reclame op de Nederlandse televisie. Eerst echter alleen rond het journaal. De STichting Ether Reclame (STER) ging aan het werk en droeg een bedrag af aan de dagbladen, die in het begin minder advertenties te verwerken kregen. Later kreeg de STER een andere functie. 

Pas sinds 1992 mag er op zondag reclame op televisie worden vertoond. 

De STER stelt tegenwoordig commercials ter beschikking via haar website. De commercials zijn ook te bewonderen in het archief van het Nederlands Audio-visueel Archief (NAA), Frederik Hendrikplantsoen 74 - 4, 1052 XW, Amsterdam, 020 -  4123704. De eerste (bioscoop)commercial in dit archief dateert uit 1924.

Reclamesites van zusterinstellingen van de STER zijn te vinden op de site van samenwerkende TV-exploitanten in Europa.

TV Commercials

De grote brouwerijen gebruiken het medium televisie om hun biergevoel uit te dragen. Onderstaand overzicht geeft alleen de commercials weer die in Nederland worden uitgezonden. Enkele heel bekende buitenlandse commercials worden echter toch vermeld als het een speciale commercial betreft.

Ridder

 

Gulpener

 

Brand

Palm

In 2002 start men een nieuwe campagne die inspeelt op herkenbare alledaagse situaties uit de hedendaagse leefwereld van de consument waarbij absurde humor een voorname plaats inneemt. PALM ontplooit een waar offensief op TV, radio en in de bioscoop.
Ook in kranten zal PALM op een originele manier aanwezig zijn. Door deze creatieve invulling moet de bierliefhebber ervan overtuigd worden dat er altijd wel een reden is om PALM te drinken.

Alfa

 

Warsteiner

 

Budweiser

Overig

Radio Commercials

Let op: dit overzicht is verre van compleet. Aanvullingen zijn welkom.

Bavaria

Heineken

Ridder

Brand

Grolsch

Gulpener

Interbrew

Bioscoop Reclames

.....


© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.