[Bierbrouwen]

Amateur-Bierbrouwen

Relax, have a homebrew!
(Charlie Papazian)

Wetgeving

Was in het verleden zelfbrouwen strafbaar, in 1983 kreeg PINT van het Ministerie van Financiën een voorlopige beschikking los, die op het volgende neer kwam: "Het brouwen van bier buiten een goedgekeurde brouwerij is strafbaar. Er zal niet worden opgetreden tegen het zelfbrouwen, als dat bier alleen in de huiselijke kring wordt gedronken. Ook zal in dat geval geen accijns worden geheven. Men hoeft dus geen individuele ontheffingen meer aan te vragen."

Sedert 1 januari 1992 is het de amateurbrouwer officieel toegestaan voor zichzelf en zijn gezin bier te brouwen zonder dat daarover accijns moet worden betaald. Men mag ongeveer 100 liter per maand accijnsvrij brouwen en dat is meer dan de meesten van ons drinken. Het is en blijft uiteraard verboden zelf gebrouwen bier te verkopen of te laten verkopen. Dit is redelijk, omdat (1) de Keuringsdienst van Waren geen toezicht houdt of er aan alle eisen voldaan wordt en (2) de amateurbrouwer goedkoper zou kunnen leveren doordat deze geen accijns betaald, hetgeen zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

Er zijn echter thuisbrouwers die hun bieren toch bij de gespecialiseerde bierwinkel krijgen, zoals de Veursche Bierbrouwerij en Brouwerij Loch Tollen.

Bierbrouwen

De meeste thuisbrouwers starten met een bierpakket/bierconcentraat van gehopte moutextract. Een bierpakket heeft reeds het grootste gedeelte van het brouwproces doorlopen. Juist voor het eindstadium wordt dit proces onderbroken en wordt de vloeistof ingedampt. Er rest alleen nog de toevoeging van water en gist om na vergisting bier te verkrijgen. De achterkant van het blik vermeldt hoe je bier maakt. Via deze geconcentreerde moutextracten raak je vertrouwd met de vergisting, het meten van het soortelijk gewicht van de gistende wort, het overhevelen en het bottelen. Nog simpeler is het brouwen met een bierzak. Men kan 12 liter bier maken met alleen maar deze zak; het bier is in 3 tot 4 weken klaar. Op den duur gaan deze simpele methodes om bier te brouwen echter vervelen, omdat je het eindresultaat te weinig kunt beïnvloeden. Het maken van een bier van mout, water, hop en gist op de ambachtelijke methode geeft een beter resultaat en meer voldoening, omdat je zelf bepaalt welke grondstoffen je gebruikt.

De belangrijkste uitrusting voor de thuisbrouwer bestaat uit een ketel om te maïschen en te koken, een gistingsvat voor de stormachtige hoofdgisting en een fles met waterslot voor de nagisting en de klaring van het bier. Het ambachtelijke brouwen is een leuke maar tijdrovende bezigheid. Je moet er op rekenen dat je minimaal vijf tot zes uur aan je brouwerij gekluisterd bent. Niet dat je continu aktief bezig bent, maar je moet er wel voor zorgen dat alle processen goed verlopen.

Links

Nederlandse Thuisbrouwers

Het Starten van een Brouwerij© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Bierbrouwen]