Bierdistributie

Hoe krijgt de brouwer het bier bij zijn klanten en hoelang duurt dat? Via de drankengroothandels vindt de distributie naar de horeca-ondernemingen en slijterijen plaats.

Historie

Brouwerijen waren vroeger vaak gesitueerd langs grachten en kanalen. Dit had grote voordelen voor het transport. Per schuit geschiedde de aan- en afvoer van grondstoffen en bier. Bieren die voor export waren bestemd, werden per schip getransporteerd. Over kortere afstanden vond transport plaats met paard en wagen of handkar, later per vrachtwagen. Om de vaten van de kar het café in te dragen, gebruikte men een bierboom of bierjuk. Een ander transportmiddel was de bierslede die werd getrokken door paarden. De slede gleed met zijn ijzers over de kinderkopjes. De brouwers ontdoken op deze manier de belasting die werd gehoffen over de wielen van het transportmiddel. Tegenwoordig gaat het anders.

Huidige Situatie

Heineken verkortte in 1993 bijvoorbeeld de levertijd: van 72 naar 24 uur. Hierdoor kunnen de handelspartners hun voorraden verkleinen en daarmee op voorraadkosten bezuinigen.

Links

 


 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.