[Publikaties]

Bierbrouwerij De Roos presenteert bierketels en nieuwe bieren

Verschenen in: PNB Biernieuws, nummer 4, september 1997
Auteur: Ton van Opstal

Tijdens de Open Monumentendagen op 13 en 14 september j.l. was ook de monumentale bierbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek geopend. De nieuwbouw was gereed, en de nieuwe brouwinstallatie was pas geplaatst, brouwen had men dus nog niet gedaan. Om toch de illusie te wekken dat er bier gebrouwen werd, stond de ketel te koken met water en hop. Ook werden er twee nieuwe bieren gepresenteerd, die over enige tijd in de verkoop komen. Deze bieren waren "Konjel" (7%) en "Rooie Fik" (7%). Beide bieren waren in de week voorafgaand aan de monumentendagen afgevuld en waren dus nog erg jong. Bij afwezigheid van de eigen brouwinstallatie waren deze bieren nog gebrouwen in de thuisbrouwinstallatie van Toos van Huijgevoort, de brouwmeester. De sponsors van de restauratie van de bierbrouwerij en van de nieuwbouw ontvingen deze bieren met speciale etiketten ("Speciaal Sponsorbier 1997").

Er waren ook diverse Brabantse bieren verkrijgbaar om de dorst te lessen: Moerenburg 5 jaar, Moerenburg 't Vervolg, La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel, Kandeleir, Horn's Wit, 't Is Zonde Bock, Kroon Pilsener (met nieuw etiket), Kroon Meibok, en uiteraard Bikse Tripel (zowel van fust als van fles). De nieuwe bieren konden nog niet worden gedronken, omdat ze gewoon te jong waren. Het was best gezellig.

De Roos trok ook de aandacht van de regionale media. Op zondagavond 14 september waren er opnamen van de nieuwe bierbrouwerij te zien bij de nieuwe regionale televisiezender TV8, die overigens wel vaker aandacht besteedt aan bier (Trappistenbrouwerij De Schaapskooi, 24-9). Ook de kranten schreven vol lof over de bierbrouwerij (zie verderop). Ook verscheen er een aantal artikelen in "Tussen Paradijs en Toekomst", de nieuwsbrief van de heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus en museum D'n Doornboom, nr.46 september 1997:

[Publikaties]