[Publikaties]

't Is Biks Bier, 't Is Bier van Hier

Presentatie Konjel

Op 15 november 1998 vond de presentatie plaats van het nieuwe bier van Museumbrouwerij De Roos te Hilvarenbeek. De Konjel is tot stand gekomen door ca. 25 proefbrouwsels te maken. Deze proefbrouwsels werden onder de naam Bottelbier xx (xx zijnde het brouwselnummer) op de markt gebracht, om op deze wijze feedback te verkrijgen over de kwaliteit van het bier. Sommige van deze bottelbieren bleken na enige tijd toch niet de vereiste kwaliteit te hebben en werden dan ook vernietigd. De brouwsels waarvan al direct na het brouwen duidelijk was dat het niet gelukt was, werden direct vernietigd en deze kregen dan ook geen bottelbier-nummer. Deze aanpak is in mijn ogen een heel professionele aanpak die meerdere beginnende brouwers zouden moeten volgen. Er zijn te veel beginnende brouwers die het brouwproces nog niet volledig onder de knie hebben en daardoor mislukte (verzuurde) bieren toch op de markt brengen, soms onder een andere naam en etiket.

De Konjel is vernoemd naar de excentrieke Hilvarenbeekse figuur Jacques Joseph Majoie, die ook wel de Konjel werd genoemd. "Jacques Joseph Majoie werd geboren te Namen op 14 augustus 1787 en hij overleed te Hilvarenbeek op Groenendaal 29 mei 1878. Hij was getrouwd met Clara Gelens. In 1837 kocht hij bet huis Groenendaal dat vermoedelijk door hem herbouwd is op de oude fundamenten. Majoie was gepensioneerd luitenant-kolonel der cavalerie en hij diende in het leger van Napoleon. In de slag van Waterloo vocht hij tegen de Fransen. Hij werd zwaar gewond en ontving voor zijn moed de Militaire Willemsorde. Na zijn pensionering als militair in 1842, begon hij een loopbaan in de landbouw. Over deze ijzervreter deden in Hilvarenbeek vele verhalen de ronde. Zo ging bij met Pasen in groot tenue naar de kerk en reed hij ieder jaar op de herdenkingsdag van de slag bij Waterloo op zijn paard door bet dorp om snoep en centen te strooien voor de kinderen. Hij sprak gebrekkig Nederlands en zou tegen zijn slordige dienstbode gezegd hebben, toen zij eens ongewassen spinazie op tafel bracht: 'jij moet kook de zand en de spinaas apart'. Op hoge leeftijd had hij volgens de overlevering zijn doodkist gereed staan. Toen hij wilde passen of hij er in kon, struikelde hij en gaf de geest. Volgens zijn overlijdensbericht stierf hij echter na een 'langdurig en smartvol lijden'. Kapitein Lutz noemde hem in zijn lijkrede 'een der heldhaftigste en laatste strijders van de grote armee'. Landbouwvoorlichter Van der Voorde uit Dongen prees zijn aanhoudende studiën en grondige proefnemingen' op bet gebied van de landbouw."
(Bron: Hilvarenbeek en zijn Kerkdorpen, 1994, Jef van Gils en Ronald Peeters, blz. 9, ISBN: 90-800263-2-8)

De presentatie van het bier werd gehouden in het gemeentehuis van Hilvarenbeek. Onder aanwezigheid van de familie Majoie die een reunie hield bij De Roos, en enkele genodigden werd het bier ten doop gehouden. Achtereenvolgens kwamen aan het woord: de burgemeester van Hilvarenbeek, de voorzitter van Stichting Museumbrouwerij De Roos, de brouwmeester(es) Toos van Huijgevoort, en tenslotte de Konjel zelf die weer leven was ingeblazen door oer-Hilvarenbeker Jan Naaijkens. De burgemeester verhaalde over het toeristische belang van de Roos voor de gemeente en zegde medewerking toe, daar waar mogelijk. De voorzitter van de Stichting verhaalde nog eens over de lange weg naar het eerste bier; met name de grote inzet van de vrijwilligers betrokken bij De Stichting. Maar met de Konjel was er naar zijn zeggen "een einde gekomen aan een moeilijke tijd die 65 jaar had geduurd", immers in 1933 werd het laatste bier gebrouwen in De Roos. Het brouwproces werd toegelicht door de brouwmeester zelf. De Konjel tenslotte haalde vele anekdotes aan uit zijn leven en vroeg meerdere malen om het bier te mogen proeven. Nu dat mocht hij, en er werd getoost met iemand van de huidige generatie Majoie. Bijzonder aan die toost was dat deze plaats vond onder een schilderij van de Konjel dat tegenwoordig in de raadszaal van het gemeentehuis van Hilvarenbeek hangt.

Konjel is verkrijgbaar in 25 en 75cl flessen bij de brouwerij en bij enkele slijters in Hilvarenbeek. In de toekomst moet het landelijk verkrijgbaar worden, op welke schaal dat is nog niet duidelijk.

Technische Fiche
Gebrouwen sinds: november 1998 (van oktober 1997 tot oktober 1998 als bottelbier)
Grondstoffen: pilsmout (3 EBC), karamelmout (150 EBC), koriander, gist, leidingwater, Saaz en Hallertau hop, witte kandij en kristalsuiker
Extractgehalte stamwort: 19,35 plato
Alcoholpercentage: 7.5%
Kleur: 37,7 EBC
Soort gisting: hoge met nof
Gefiltreerd: nee
Gepasteuriseerd: nee
Houdbaarheid: minimaal 1 jaar
Schenktemperatuur: 10-14 graden
Verpakking: fles (25, 75 cl), fust (20 liter)
Verkoopprijs: f 1,95 (25 cl), f 7,50 (75 cl)
Produktie: 200 liter per brouwsel, een twee brouwsels per week

6=10 Bier

In september 1998 hebben leerlingen van de MAS te Boxtel een bier gebrouwen bij De Roos onder begeleiding van hun leraren. Twee brouwsels werden er geproduceerd. Het bier is gebrouwen met gerstemout van Oranjeboom, caramelmout van De Roos (afkomstig van mouterij Dingemans), 'Dommelsch' Saaz hop, en Arcener en De Roos gist (voor elk brouwsel een gist). Het bier werd tenslotte afgevuld in 45cl beugelflessen van Grolsch. Het bier was te drinken op de diplomauitreiking van de studenten die het bier hebben gebrouwen, en de leerlingen kregen allemaal een deel van het bier mee naar huis. Helaas niet in de handel verkrijgbaar dus. Maar Harrie de Leyer van De Roos verzekerde me, dat het recept zeker nog eens gebruikt gaat worden door De Roos. En dat lijkt me een prima idee, want het bier was heerlijk. Een zachte, caramel-gist smaak met een troebel-lichtbruine kleur. Het bier gebrouwen volgens een drie-staps maïschschema schuimde zeer goed. Een kwaliteitsbier waar de leerlingen wat mij betreft een 10 voor mogen krijgen. Echter zoals ze zelf al aangaven met de biernaam (6=10) een 6 is ook voldoende om te slagen (=10).

(Ton van Opstal)

[Publikaties]