[Literatuur]

Gids voor de Bier Liefhebber - Produceren, brouwen, proeven, keuren en drinken van bier over de hele wereld

Recensie:
Dit boekje kwam in 1999 op de markt. Ik kocht het op 8 januari 2000 voor f 9,90 bij Boekhandel De Slegte. Het boekje was/is ook te koop bij diverse andere (witte) boekhandels. Het boekje bevat naast de traditionele hoofdstukken als 'De Geschiedenis', 'Wat is bier? Van grondstoffen tot eindproduct', 'De bieren van de wereld' en 'Biersoorten' ook het hoofdstuk 'Bier en voedsel'. In dit hoofdstuk wordt aandacht geschonken aan de combinatie bier en voedsel, recepten en zelfs biercocktails. Daarnaast bevat het boekje een tabel met een overzicht van bierkarakteristieken, zijnde alcoholpercentage (vol%), bitterheid (ibu) en kleur (srm). De opsomming van bieren van de wereld is in beknopte vorm opgenomen per brouwerij per land. Mijn aandacht ging natuurlijk direct uit naar Nederland, maar dit bleek een grote teleurstelling. Het was duidelijk, dat men de lijst van brouwerijen van een behoorlijk aantal jaren geleden te pakken had. Met vermelding van Breda Brouwerij, Heineken (Amsterdam), Raaf, Us Heit (Uitwellingerga), De Hoeksche, St. Martinus, Zeeuws-Vlaamse en De Zon slaat de schrijver de plank helemaal mis. Ontzettend slecht voor een boekje waarvan het Engelse orgineel ook in 1999 is verschenen. Ikzelf durf geen waarde meer te hechten aan de overige Bieren van de Wereld. De plaatjes en foto's in het boekje zullen de aankoop moeten rechtvaardigen. De boekenkast is weer iets voller.

(Ton van Opstal, 9 januari 2000)

 


 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Literatuur]