[Koken met Bier]

Gehaktballen met rozijnen, bier en komijntjes

(Bron: Weekblad Gilze en Rijen, 9 januari 2002, Koken met Ko)

(hoofdgerecht, 4 personen)

Ingrediënten:
440 gram rundergehakt
300 gram varkensvlees (ribstuk)
1 ajuin
60 gram rozijnen
2 winterpenen
1 mespuntje komijntjes
1 dl (licht) bier
1 ei
10 gram boter
1 eetlepel olijfolie
bloem
zout
peper

Bereiding:
Laat de rozijnen in lauw water weken (2 minuten in de magnetron). Maak het varkensvlees klein en vermeng dit met het rundergehakt. Voeg hier vervolgens het ei aan toe, en breng het op smaak met zout en peper. Als alles goed gemengd is, maak er dan 8 ballen van en haal deze door de bloem. Schrap de winterpenen en snij deze in fijne plakjes. Pel hierna de ajuin en snij deze fijn. De bruineerschaal 6 minuten voorverwarmen en met de boter en olijfolie de ballen aan alle kanten bruin laten worden. Indien in twee keer, de bruineerschaal tussendoor 2 á 3 minuten voorverwarmen. 

Vervolgens de ajuin, winterpenen, komijntjes, bier en de uitgelekte rozijnen toevoegen. Zet het geheel nog 8 minuten in de oven en breng het hierna met zout en peper op smaak en zet het hierna nog eens 2 minuten terug in de oven. 

Serveer het met gebakken krieltjes en appelmoes.

Biertip: De Koninck 2001


(GMT +1)

 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Koken met Bier]