Gastronomisch Bier

Koken met Bier

Gastronomisch BierBier en koken zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Eigenlijk wel logisch, want om bier te brouwen, moet er worden gekookt. Zou dat de reden zijn dat men in het trotse Brabant stelt dat bier zowel voedsel als drank is?


Gerstenat wordt trouwens al eeuwenlang beschouwd als een onderdeel van de voeding in het algemeen. Er zijn inmiddels bibliotheken over volgeschreven. Over bier als ingrediënt voor recepten werd echter tot voor kort in de meeste talen gezwegen.

Warm Bier

Hoewel er steeds meer mensen hun bier niet meer tegen het vriespunt aan drinken - voor enkele pilsmerken overigens nog altijd de beste manier - bestaat er nog steeds een vrij algemene huiver ten opzichte van warm, laat staan heet, bier. Een paar eeuwen geleden was het echter een algemeen aanvaard verschijnsel. In de winter werd het bier wel eens verwarmd om het beter te kunnen drinken. De verhitting van het bier gebeurde door een gloeiende pook in de gevulde drinkbeker te steken. Hierdoor werd het bier namelijk van binnenuit verwarmd en bleef het koolzuur behouden.

Bier als ingrediënt van een warm drankje is dan ook goed mogelijk. Probeer de volgende recepten maar eens!

Warme Winterdrank

Ingrediënten:
2 liter bier (bv. pilsener)
2.5 dl whiskey
125 gr suiker
1 eetlepel nootmuskaat
3 eieren

Bereidingswijze:
Verwarm het bier met de suiker en de nootmuskaat, maar laat het niet koken. Klop de eieren los en voeg er voorzichtig het warme brouwsel aan toe. Goed doorroeren. Voeg er daarna de whiskey aan toe. Voor het serveren een paar keer van het ene in het andere glas overgieten voor een mooie schuimkraag.

Warme Herfstbok

Ingrediënten:
0.5 liter herfstbok
1 dl brandewijn
1 ei
3 eetlepels
bruine suiker
1 mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze:
Ei, suiker en nootmuskaat schuimig opkloppen. Vervolgens de herfstbok en de brandewijn erdoor kloppen. Langzaam opwarmen (niet koken) totdat de suiker is opgelost. Proost!

De Bierkeuken

Waar kan men in Nederland biergerechten eten? Dit is een (niet compleet) overzicht overgenomen uit PINTnieuws 75 met latere aanvullingen. Gepoogd is om die restaurants te vermelden waar de liefde voor bier ook in voedsel tot uitdrukking komt. De eetgelegenheden varieren van heel simpel tot exclusief.

Diverse columns

Ook in rubrieken in diverse tijdschriften wordt aandacht besteedt aan koken met bier:

Tussen Pot & Pint Annie van Liempd in: Bier Babbels, Bierclub 't Brouwershuis

Bier zoals bier nooit bedoeld is...
Johan Spapen ('t Brouwershuis)
in: 't Vermaeck (uitgave van uitgeverij 't Vermaeck in 's Gravenmoer, richt zich als maandelijkse life-style krant op de verwende consument)

Bier in de Pan
Aafje Anders
in: PINTnieuws

<titel onbekend>
Cees van Zwan, Erik van Kranen (Bierspecialiteitencafé De Zaak, Hoorn)
in: SALUU

Kokkerellen met Ellen
Maja Burgwal
in: BAVjournaal

<titel onbekend>
Wolf Anholt
in: Het Bierblad

Lekker eten met bier
Els van de Linden (van Bierproeflokaal In de Wildeman Amsterdam), Han Hidalgo e.a.
in: ABT Gazet

<titel onbekend>
Els van de Linden
in: 't Schuim

Koken met Bier
Ria van Eijndhoven
in: Culinaire Ambiance - Gastronomisch & Wijnkundig maandblad voor de Benelux (1992, 7e jrg., uitgave van ISPC)

Biercocktails

Bronnen: Drinks, en andere niet nader genoemde bronnen.

Atomic Wave

Duvel
1 borrel witte Martini
1 borrel wodka
1 scheutje citroensap

Beer Buster

1 oz. chilled Vodka
2 dashes Tabasco Beer

Combine all into beer mug. Stir.

Black and Tan

Een mix van Ale en Stout (niet Lager en Stout !!). Een Engelse mix, geen Ierse zoals weleens wordt beweerd.

Black Velvet

Dark Beer (Guinness Stout)
Champagne Mix

Equal parts of chilled Guinness Stout and champagne into collins or pilsner glass.

Boilermaker

1 1/2 oz. Whiskey Beer

Pour whiskey in shot glass. Drop shot glass into beer mug 3/4 full of beer. Drink immedately.

Depth Charge

1 oz. Schnapps (any flavor)
Cold Beer Fill beer mug 3/4 full with beer.

Fill shot glass with Schnapps. Drop shot glass into beer mug and drink immediately.

Dr. Pepper

1 oz. 151 proof Rum
1/2 oz. Amaretto
Cold Beer

Pour Rum and Amaretto into a shot glass. Fill mug 3/4 full with beer. Drop shot glass into beer and chug.

Good Night

1 gallon Beer
8 oz. Honey
few pinches Pepper, Cloves, Ginger

Combine Beer and honey in saucepan and heat until honey is dissolved. Place spices in infuser and steep them in beer overnight. Serve hot in beer mugs.

Mexican Sunset

1 1/2 oz. Sloe Gin
1 bottle of Beer (Corona)

Drink a sip of the beer then add the Sloe Gin. Garnish with a slice of lime.

Orbit & Go Naked

1 1/2 oz. 190 proof Grain Alcohol
4 oz. Cold Beer
2 oz. Sour Mix
1 dash Grenadine

Mix ingredients in highball glass. Stir well.

Red Zipper

Beer (Zima Clearmalt)
1 1/2 oz. Sloe Gin

Pour Zima into collins glass filled with ice. Top with Sloe Gin. Garnish with a cherry.

Shandy

Beer
1 oz. 7-UP

Pour beer into a mug and add 7-UP.

Shandy Gaff

Beer (lager or ale)
Ginger Ale

Mix equal parts cold beer and Ginger Ale into beer mug or pilsner glass.

Skip & Go Naked

1 1/2 oz. Gin
4 oz. Cold Beer
2 oz. Sour Mix
1 dash Grenadine

Mix ingredients in highball glass. Stir well.

Yard of Flannel

1 qt. Ale or Beer
4 oz. Rum
3 oz. Sugar
4 Eggs
1/2 tsp. Nutmeg
1/2 tsp. Cinnamon

Warm ale or beer over low heat. In a separate bowl mix the other ingredients and beat well. Add ale or beer slowly to the mixture stirring constantly. Pour into warmed mugs when mixture is creamy.

Literatuur


© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.