Verwante Bedrijven

Blikfabrikanten

Men produceert eerst body-blancs. Een body-blanc is een niet gerold, maar wel reeds voorgesneden blik. Daarna rolt men de blikken in de juiste vorm.

Impress B.V. (voorheen Thomassen & Drijver Verfblifa)

Zweedsestraat 7
7418 BG Deventer
Tel.: +31 (0) 570 682 200
Internet: http://www.impressgroup.com

Producent van bier- en frisdrankblikken.

Nacanco

........

Brouwinstallatiebedrijven

Duotank

Valkenswaard
Nederland

Producent van kleinschalige (computergestuurde) huisbrouwerij-installaties en tankbier-installaties.

CoEnCo

CoEnCo

Kanaalstraat 6
B-8020 Oostkamp
België
Tel.: 050-395979
E-mail: info@coenco.be
Internet: http://www.coenco.be/

Constructeur van kleine artisanale brouwerijen. Module 125 liter tot 30 Hl. + apparatuur!

Energiebedrijven

Concreet voorbeeld van samenwerking energiebedrijf met brouwerij:
In 1992 werd gestart met de bouw van een nieuwe warmtekrachtcentrale voor Heineken. Dit gebeurde in opdracht van de Provinciale Noordbrabantse Energie Maatschappij (PNEM). Deze centrale moet in het voorjaar van 1994 warmte leveren in de vorm van stoom. Deze wordt in het brouwproces gebruikt voor het opwarmen en koken van vloeistoffen. Hiermee kan men aardgas besparen en daarmee voldoen aan het in mei 1992 afgesloten Energieconvenant tussen de brouwerijen en het Ministerie van Economische Zaken: in het jaar 2000 een energie-efficiencyverbetering van 20% t.o.v. 1989.

Fles- en glasblazerijen

Vroeger werden flessen met de hand geblazen door glasblazers. In een nog vroeger stadium werden door pottenbakkers bierkruiken en bierpullen gemaakt.

Voor de produktie van glas zijn energie en water onmisbaar. Energie is nodig voor de verhitting van de grondstoffen (zand, soda en kalk) die nodig zijn om glas te maken, tot zo'n 1500oC. Water wordt gebruikt om te koelen. Sinds de jaren '70 worden ook glasscherven uit de glasbak aan dit proces toegevoegd, hetgeen aanzienlijke besparingen oplevert voor energie en grondstoffen.

Producenten van flessen

REXAM Glass Dongen

Postbus 60
5100 BC Dongen
013-792911

REXAM Glass Dongen, voorheen PLM Glasindustrie Dongen B.V., is onderdeel van REXAM PLC. REXAM behoort tot de vijf 's werelds grootste consumentenverpakkingsgroepen met vestigingen in meer dan 30 landen. REXAM Glass Dongen ontwikkelt, produceert en verkoopt verpakkingsglas voor alle bekende A-merkfabrikanten in de voedings- en drankenindustrie, zoals Heineken en Oranjeboom. Glas is een milieu-vriendelijk produkt dat eindeloos kan worden gerecycled.

N.V. Vereenigde Glasfabrieken

Schiedam

Een aan de beurs genoteerd concern met vijf vestigingsplaatsen: Schiedam, Leerdam, Maastricht, Etten-Leur en Amsterdam. Heeft als klanten o.a. Heineken, Grolsch, Oranjeboom en Bavaria. In 1993 in opspraak wegens levering 'slechte flessen' (halssplinters in export-bier); was verzekerd voor aansprakelijkheid!!! Sinds 1993 in handen van het Franse levensmiddelenconcern BSN, dat zelf met het merk Kronenbourg een grote brouwer is.

International Glass Trading Nederland BV

Ambachtsweg 37
3899 AM Zeewolde

Moerdijk

In 1996 kondigt Heineken aan voor 33.5% deel te nemen in een nieuwe fabriek voor de productie van flessen. Met een startcapaciteit van 500 miljoen flessen per jaar, zullen voornamelijk de groene exportverpakkingen van Heineken worden gefabriceerd. De fabriek start in het eerste kwartaal van 1998. Er is een totale investering mee gemoeid van f 130 miljoen. Er wordt samengewerkt met de Duitse glasfabrikant Heye Glas.

Glazenproducenten

Royal Leerdam (onderdeel van N.V. Vereenigde Glasfabrieken)


Postbus 8
4140 AA Leerdam

Royal Leerdam, onderdeel van een groot, internationaal opererend concern, is 's lands enige producent van drinkglazen. De glazen worden volgens geavanceerde industriële methoden gefabriceerd en vinden daarna hun weg naar horeca-sector en individuele consument. Ca.75% van de produktie wordt geëxporteerd.

Gerdt Holland B.V.

Flatgebouw Ungerplein 2, 3033 BR Rotterdam
Postbus 1949, 3000 BX Rotterdam
010-4655544

Durobor Nederland B.V.

Postbus 56
Krimpen aan de IJssel
01807-15311

Hopteeltfarms

....

Koelapparatuur-producenten

Voor de horeca en brouwerijen wordt er koelapparatuur geproduceerd voor de koeling van bier. Marktleider in Nederland is Gamko, gevestigd te Etten-Leur.

Krattenproducenten

Wavin

Hardenberg
(o.a. productie van de Amstel export kratten)

Kroonkurkproducenten

(Bron: Wietze Veld, Rotterdam)
Hoewel veel Nederlandse bierkroonkurken ook daadwerkelijk in Nederland gemaakt worden, zijn er ook veel die bij buitenlandse kroonkurkfabrikanten worden besteld. Dit gebeurt meestal om redenen van kwaliteit of prijs. Veel van deze fabrikanten, zeg maar de meeste, voorzien hun kroonkurken van hun fabrieksmerk. Deze merken, indien aanwezig, kunnen altijd gevonden worden op de rand van de kroonkurk. Afbeeldingen van enkele van deze merken, kan men vinden in BAVjournaal 5-1993, blz.45 .

Crown Cork Company Belgium == CCC1 ==

Belcrownlaan 2 (Merkemsesteenweg 148)
2100 Deurne (België)
03/324.78.19

Crown Cork Company Holland (gesloten per 31-12-1993) == CCC3 ==

(voorheen Nederlandse Kroonkurk Maatschappij == APX ==)
Kortenoord 4-8
Postbus 5020
3008 AA Rotterdam

Crown Cork & Seal is een van 's werelds belangrijkste verpakkingsgroepen en men produceert naast kroonkurken ook schroefdoppen, spuitbussen, conservenblikken en plastics. Crown Cork omvat 18 fabrieken in 12 Europese landen; het hoofdkantoor is gevestigd in Philadelphia (VS). Daarnaast heeft men nog vele dochters in de rest van de wereld. De dochterondernemingen dragen meestal de naam Crown Cork Company met het land van vestiging als toevoeging aan deze naam. Men maakt gebruik van blikstaal dat voor bijna 100% recycleerbaar is. Per jaar worden er zo'n 50 miljard kroonkurken geproduceerd.

In het buitenland zijn nog enkele kroonkurkfabrikanten die produceren voor Nederland:

Rauh GmbH & Co. Blechwarenfabrikations KG (Roland Rauh Kronach) == RRK ==

Postfach 1160
W-8643 Küps-1 (Duitsland)

Hans Brunninghaus GmbH & Co. KG == HB ==

Helmut Bruggenkamp 1-3
W-4804 Versmold (Duitsland)

Pelliconi & C. SpA == DAP ==

Via Emilla 314
I-40064 Ozzane dell`Emillia-Bologna (Italië)

Tapon France S.A. == TP ==

B.P. 220
27200 Vernon (Frankrijk)

De Nederlandse brouwerijen met vestigingen in het buitenland, zoals Heineken, bestellen natuurlijk meestal kroonkurken in het land waar de brouwerij gevestigd is.

Papier-/kartonfabrikanten

Fabrieken waar etiketten, bierviltjes, en/of verpakkingen geproduceerd worden en die produceren voor de Nederlandse markt.

Wings Atlas bv / Kartonnage Wings BV

Soest

De Atlas drukkerij drukt naast het gewone drukwerk ook bieretiketten. De dochteronderneming Wings drukt als een van de zes drukkerijen in de wereld en als enige in Nederland bierviltjes. De andere drukkerijen staan in Canada (1), Duitsland (3) en in België (1).

MeadVerpakking bv

Roosendaal

Beverage System Packaging Bremen

Bremen (Duitsland)
Internet: http://www.ar-carton.com 

 

Mouterijen

In Nederland zijn de volgende mouterijen gevestigd:

Daarnaast zijn er nog fabrikanten van moutextracten (bierkits) voor thuisbrouwers: